Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου: “Είμαστε αντίθετοι στη συνένωση του Νοσοκομείου Αιγίου με το ΠΓΝ Ρίου”

Πριν λίγες μέρες ο Διοικητής του ΠΓΝ Ρίου κ. Θ. Πισιμίσης μιλώντας στην ΕΡΤ πρότεινε την συνένωση του ΠΓΝ Ρίου με το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαϊας. Μια πρόταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες θέσεις του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στους έως τώρα τουλάχιστον επίσημους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας. Μια πρόταση που πιστεύουμε ότι δεν είναι καθαρά προσωπική, αλλά εκφράζει τις ενδόμυχες σκέψεις κάποιων κύκλων, που στα πλαίσια των μνημονιακών μέτρων τα οποία θα είναι ακόμα πιο σκληρά για την υγεία το επόμενο διάστημα, θα οδηγήσουν  και στο κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων. Την πρόταση αυτή δε εμφανίζει, σαν ενδιαφέρον, για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαϊας!

Έχουμε συνηθίσει τελευταία σε εξαγγελίες για βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, προκειμένου να κρύψουν σχέδια περαιτέρω αποδιοργάνωσης, απαξίωσης,  διάλυσης και τελικά κλεισίματος δομών και υπηρεσιών.

Η Αιγιάλεια, οι φορείς της, ο Ιατρικός κόσμος και όλοι οι κάτοικοί της ποτέ δεν απαίτησαν κάτι το παράλογο, όπως το να γίνει Πανεπιστημιακό το Νοσοκομείο τους. Ένα νοσοκομείο όμως, που ανήκει σε όλο το λαό της Αιγιάλειας και για το οποίο έδωσε αγώνες η τοπική κοινωνία για να το φέρει στη σημερινή του μορφή,  με το ανθρώπινο δυναμικό, την σύγχρονη κτηριακή υποδομή και τον τεχνολογικό του εξοπλισμό, που πρέπει με την αυτόνομη διοίκηση του και τους εργαζομένους του, να συνεχίσει μέσα από την απαραίτητη στελέχωσή του, το τεράστιο έργο που προσφέρει στους κατοίκους της Αιγιάλειας.

Είναι γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας και ασφαλούς 24ωρης εφημέρευσης, κύρια λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και μνημονιακών επιλογών.

Εκείνο που έχει επείγουσα ανάγκη και άμεση προτεραιότητα το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαϊας και είναι υποχρέωση της 6ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να δώσουν λύση, είναι η στελέχωση των νευραλγικών εκείνων τμημάτων του Νοσοκομείου που έχουν επικίνδυνες για τη λειτουργία τους ελλείψεις, προκειμένου να έχει ασφαλή και αξιοπρεπή 24ωρη εφημέρευση.

Ασφαλώς και υπερθεματίζουμε  στην άψογη επιστημονική συνεργασία με το τριτοβάθμιο ΓΠΝ Ρίου, όπως άλλωστε γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε αντίθετοι όμως στη συνένωση, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση την λειτουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαϊας.

Σαν ΙΣ Αιγίου αγωνιζόμαστε:

Για ένα καθολικό δημόσιο σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας

Για στελέχωση σε όλες τις βαθμίδες με μόνιμο προσωπικό, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Για Διοικητική και Λειτουργική αυτόνομη ανάπτυξη μέσα από πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαϊας.

 

Για το ΔΣ του ΙΣ Αιγίου

 

Ο Πρόεδρος                               Η Γραμματέας

 

Σ. Κοίλιας                                 Α. Υφαντή