ΘΥΕΛΛΑ! Το Εθνικό θέατρο ανεβάζει κείμενο του ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ Σάββα Ξηρού –Οι ΟΡΓΙΣΜΕΝΕΣ αντιδράσεις

Άραγε που τελειώνουν τα όρια της τέχνης; Πολιτικό και κυρίως κοινωνικό σεισμό έχει προκαλέσει η απόφαση του Εθνικού θεάτρου να ανεβάσει στην Πειραματική Σκηνή την παράσταση «Ισορροπία του Nash».

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, αλλά και τα πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη. Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του Εθνικού θεάτρου να ανεβάσει έργο το οποίο βασίζεται σε βιβλίο του τρομοκράτη Σάββα Ξηρού αλλά και στα πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη, γιου του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη Παύλου Μπακογιάννη.Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έγραψε στην σελίδα του στο Facebook: «Θα περίμενε κανείς το επίσημο Εθνικό Θέατρο να αναζητάει την έμπνευση του στους υπερασπιστές και όχι στους διώκτες της δημοκρατίας.

Η τέχνη δεν έχει όρια. H στρατευμένη όμως τέχνη κρίνεται ως προς τις σκοπιμότητες της. Iδίως όταν έχει ως στόχο τον “εξαγνισμό” και την “ηρωοποίηση” ενός κατά συρροή δολοφόνου.Ευτυχώς, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι».Το κείμενο συνοδεύει και μία εικόνα με ανοιχτή παλάμη που γράφει «ως εδώ». Την ίδια στιγμή οργισμένη είναι η αντίδραση των συγγενών του Παύλου Μπακογιάννη, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους τονίζουν: «Είναι προφανές ότι ο εξαγνισμός του κου Ξηρού αποτελεί πλέον για κάποιους, διαρκή και επίμονη προτεραιότητα.

Και μεθοδεύεται με συστηματικό τρόπο γιατί έχει συγκεκριμένο στόχο. Την απελευθέρωσή του όχι μόνο από την φυλακή, αλλά και από το ένοχο στίγμα του δολοφόνου. Και η διαδικασία αυτή γίνεται πράξη με τις παλιές καλές μεθόδους της ιδεολογικοποίησης της επιλογής να δολοφονείς αθώους. Έτσι έκαναν και οι Ναζί. Έτσι έκαναν και οι Σταλινικοί. Έτσι καλύπτει ο φασισμός τις επιλογές του.

Στο ΩΣ ΕΔΩ πολεμάμε χρόνια τώρα για τα αυτονόητα. Έχουμε κουραστεί. Πολύ. Έχουμε κουραστεί να υπερασπιζόμαστε το προφανές δικαίωμα στη ζωή, στη Δημοκρατία. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να δολοφονούνται ξανά και ξανά και ξανά. Έχουμε κουραστεί από την «ηρωοποίηση» μιας χούφτας ακριβοπληρωμένων δολοφόνων. Δεν είναι πως θα σταματήσουμε να αντιδρούμε. Αυτή είναι η κατάρα μας. Αλλά λίγη αυτοσυγκράτηση: «Κι αν δεν έχετε το θάρρος της αντίδρασης, ας έχετε τουλάχιστον το θάρρος της σιωπής».

Πηγή: star.gr

260116161128_8434