Θαυμάσια εκδήλωση Χορευτικών Ομίλων Καλαμπάκας και Αιγίου

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  Χ.Ο.ΑΙΓΙΟΥ  ΜΕ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ.

xo kalabakas 2Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου Αλ. Μέγαρης  ( Παλαιό Νοσοκομείο ) και στο εξαιρετικό υπαίθριο θέατρο το Σάββατο 1 Αυγούστου,  πραγματοποιήθηκε η κοινή εκδήλωση – παράσταση των Χορευτικών Ομίλων Αιγίου και του φιλοξενουμένου από τον Αιγιώτικο Όμιλο,  Χορευτικού ¨¨ΜΕΤΕΩΡΑ¨¨  του Δήμου  της Καλαμπάκας.

Οι τυχεροί που προσήλθαν σε μία εκδήλωση ακόμα του Χορευτικού μας,  απήλαυσαν εκτός από τους χορούς και τα τραγούδια που παρουσίασαν τα 5 τμήματα του Αιγιώτικου  συγκροτήματος, τους χορούς από την πλουσιότατη παράδοση των χωριών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

xo kalabakas 3Ο  Όμιλος της Καλαμπάκας καθοδηγούμενος από τον δάσκαλό του Γιάνη Δήμα ( Βλάχο την καταγωγή ) καθηγητή χορολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενθουσίασε τους θεατές με το πλούσιο καθαρά παραδοσιακό ρεπερτόριο με ήθη – έθιμα και τραγούδια που μερικά ακούγονταν για πρώτη φορά στην περιοχή μας . Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους χορευτές της Καλαμπάκας  αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται από τον σύλλογο ¨¨ΜΑΤΕΩΡΑ¨¨  για την διατήρηση της  παράδοσης σε μία περιοχή που οι χοροί – τα τραγούδια – οι καθημερινές συνήθειες  – η εργασία για την επιβίωση αλλά και οι ανθρώπινες στιγμές ( γέννηση – έρωτας – γάμος  – ενηλικίωση  αλλά και θάνατος ) προβάλλονται κατά τρόπο εντυπωσιακό.

xo aigiou 2015Για όλους οι χοροί που παρουσιάσθηκαν αλλά και οι παρεμβολές του Γιάννη Δήμα, ήταν πηγή γνώσεων όσο αναφορά τα εθιμοτυπικά και λαϊκά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας, έτσι όπως τα βίωσαν και τα  παρέδωσαν οι πρόγονοί τους. Θερμό ήταν και το χειροκρότημα για τα τμήματα του Χορευτικού Αιγίου που παρουσίασαν χορούς από το Αιγαίο, την Μακεδονία, την Αν. Ρωμυλία, την Πάρο και την περιοχή μας. Στο τέλος της εκδήλωσης  στην  ανταλλαγή αναμνηστικών προσκλήθηκε και ο Χορευτικός  Αιγίου να επισκεφθεί την πόλη της Θεσσαλίας, διαβιβάσθηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμπάκας και οι ευχαριστίες του για την πρόσκληση του Χορευτικού τους , ενώ τον Δήμο Αιγίου εκπροσώπησε η πρόεδρος της Β/θμιας  Σχολικής επιτροπής Αλ. Τηλιγάδη – Βελαώρα.  Μετά την εκδήλωση προσεφέρθει δείπνο στην αποστολή της Καλαμπάκας, η οποία αναχώρησε επιστρέφοντας την Κυριακή 2 Αυγούστου, αφού προσκύνησαν στην εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής.