Θέμα αποχώρησης από την Αρχιεπισκοπή έβαλε για πρώτη φορά ο Ιερώνυμος

Είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τοποθετήθηκε δημοσίως αναφορικά με τις προθέσεις του για το μέλλον του στην ηγεσία

Κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερωνύμου, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου , χαρακτήρισε την κίνηση Αμβρόσιου «σώφρονα και ηρωική».

Η παρέμβαση του 81ετούς κ. Ιερώνυμου, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, αιφνιδίασε τους πάντες. Πολλοί εξέλαβαν τη δήλωση ως προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος προς τους γηραιούς μητροπολίτες που δεν μπορούν να ασκήσουν επιμελώς τα καθήκοντά τους, να παραδίδουν τη σκυτάλη την κατάλληλη ώρα σε νεότερους επισκόπους.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με το arxon.gr, με τη δήλωση αυτή ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τοποθετήθηκε δημοσίως για πρώτη φορά αναφορικά με τις προθέσεις του για το μέλλον του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Ιερώνυμος Β’, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος το 2008, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του μακαριστού Χριστόδουλου. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος μετά τον θάνατο του Σεραφείμ, ο οποίος είχε μείνει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο επί 24 έτη, από το 1974 ως το 1998. Ο Σεραφείμ είχε αναρρηθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Ιερώνυμου Α’.

Πηγή: Protagon.gr