Η μαύρη σταφίδα απαραίτητη καθημερινά στη διατροφή μας

Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΣΕ ΕΣΠΕΡΙ∆Α ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (Π.Ε.Σ.)

Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 στις 5 µ.µ. πραγµατοποιήθηκε στο «Πολύκεντρο» Συνεδριακό Κέντρο στη Μυρτιά Αιγίου εκδήλωση – εσπερίδα, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, από την Παναγιάλεια ΄Ενωση Συνεταιρισµών.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ της Γενικής Γραµµατείας ΄Ερευνας και Τεχνολογίας που εκπονήθηκε από το 2010-2015 και που αφορά στην επίδραση της κατανάλωσης Κορινθιακής Σταφίδας σε υγιείς αλλά και ασθενείς µε µεταβολικά νοσήµατα.

Η εργασία είχε τίτλο: «Παχυσαρκία και µεταβολικό σύνδροµο: ∆ιατροφική παρέµβαση µε Κορινθιακή Σταφίδα σε λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD/NASH) ∆ιερεύνηση µοριακών µηχανισµών δράσης».

Ο χαιρετισµός – καλωσόρισµα έγινε από τον Πρόεδρο της ΠΕΣ κ. Αθανάσιο Σωτηρόπουλο. Χαιρετισµό απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηλάµπου και ο ∆ήµαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος.

Η εισαγωγή στο συνεργατικό ερευνητικό έργο έγινε από τον επιστηµονικό υπεύθυνο της εργασίας, Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου κ. Βάιο Καραθάνο.

Κατόπιν µίλησαν µε τη σειρά: Γιώργος ∆εδούσης Καθηγητής Βιολογίας, Ανδριάνα Καλιώρα Επίκουρη Καθηγήτρια χηµείας, Αντωνία Χίου Τµήµα ∆ιατροφής – ∆ιαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου, Σπυρίδων Λαδάς Καθηγητής Παθολογίας και Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αικατερίνη Καραλή, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών, ∆ηµοσθένης Κασσαβέτης, Επίκουρος Καθηγητής Νοµικής Σχολής ∆ηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης και τέλος ο Μιλτιάδης Σταυρόπουλος ∆ιευθυντής της Π.Ε.Σ.

raisin_57689659_0-4Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξουν την αξία της Κορινθιακής Σταφίδας στη διατροφή µας και τις πολλές ιδιότητες που έχει εναντίον ενός νοσήµατος συνχού στην εποχή µας όπως είναι η λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD/NASH) και που έχει σχέση µε την παχυσαρκία, το µεταβολικό σύνδροµο και το ζαχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κυρίως στους εφήβους και µικρά παιδιά.

΄Οταν γίνεται χορήγηση Κορινθιακής σταφίδας επί ένα 6µηνο µειώνεται (µεταβολή) το σωµατικό βάρος (παχυσαρκία), µειώνεται η ίνωση του ύπατος (κύρρωση του ήπατος), µειώνεται η συσσώρευση του λίπους στο  ήπαρ, µειώνεται το ζάχαρο και αυξάνεται    σηµαντικά η ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ µειώνονται και οι   τιµές της γλυκόζης.

Γενικά η Κορινθιακή Σταφίδα (µαύρη) έχει διατροφική αξία εκτός της εµπορικής. Κλινικές µελέτες απέδειξαν ότι το προϊόν αυτό έχει ευεργετική δράση σε ένα νόσηµα συχνό, µη αλκολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, βοηθώντας τους παχύσαρκους, τους διαβητικούς τύπου 2, και τους πάσχοντες µε ζαχαρώδη διαβήτη (µε τη σταφίδα χρειάζεται λιγότερη ινσουλίνη). Επίσης µειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθάει στην όρεξη κι έχει µια αξιόλογη θέση στα υγιεινά αποξηραµένα φρούτα. Είναι ακόµα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισµό γιατί έχει µεγάλη ευεργετική διατροφική αξία.

Οι οµιλητές ένας – ένας αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ωφελιµότητα της σταφίδας. Ο κ. ∆ηµοσθένης Κασσαβέτης σαν νοµικός αναφέρθηκε µε λίγα λόγια στην ιστορία της σταφίδας στους Συνεταιρισµούς και τις Επιχειρήσεις σταφίδας, στην ΠΕΣ (∆ιοίκηση, λειτουργία κ.λ.π.) και ότι από τις 11 εξαγωγικές Συνεταιριστικές Ενώσεις της Ελλάδας ΜΟΝΟ η Π.Ε.Σ. συνδέει το προϊόν µε την επιστήµη (επιστηµονικούς φορείς) και ότι στην κρίση εντείνει τις προσπάθειές της για την αναπτυξιακή πορεία της Κορινθιακής Σταφίδας, τονίζοντας ότι η Π.Ε.Σ είναι µια υγιής εταιρεία.

Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισµών µετά τις ευχαριστίες προς τους φορείς εκτέλεσης της εσπερίδας και το πολυπληθές ακροατήριο, αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό προφίλ της Π.Ε.Σ. και έκανε λόγο για το ρόλο της Κορινθιακής Σταφίδας στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι η Κορινθιακή Σταφίδα διέρχεται κρίση λόγω του ανταγωνισµού διεθνώς από οµοειδή προϊόντα και ότι η ΠΕΣ έχει κύκλο εργασιών 30 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε  στα προϊόντα την «Κορινθιακή Σταφίδα», το εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο «ΕΛΙΚΗ», τα εσπεριδοειδή, τα βιολογικά προϊόντα (το 5% που εξάγει είναι βιολογικά). Επίσης ανέφερε ότι στην Ένωση εργάζονται 200 άτοµα και το 65% της παραγωγής το εξάγει σε 38 χώρες (Αγγλία, Ρωσία, Ολλανδία, Κίνα, Αµερική κ.ά.), ενώ έχει σύγχρονα διαπιστηµένα εργαστήρια.

Ο κ. Σταυρόπουλος επεσήµανε ότι η Αιγιώτικη Συνεταιριστική Εταιρεία είναι µοναδική στο χώρο της και παρά τον σκληρό ανταγωνισµό σε µια εποχή κρίσης, στέκεται δυναµικά µπροστά προβάλλοντας τη σταφίδα στις διεθνείς αγορές.

Φορείς εκτέλεσης της εσπερίδας:  Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισµών, Τµήµα ∆ιατροφής – ∆ιαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου, Ιατρική Σχολή Παν/µίου Αθηνών (Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκοµείου «Λαϊκόν»), Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ