Η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τίμησε την Θεοτόκο!

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια οι πιστοί τής Αχαΐας εόρτασαν και φέτος την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατακλύζοντας τόσο το πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιώτισσας που βρίσκεται στο ομώνυμο τοπικό διαμέρισμα του δήμου Καλαβρύτων όσο και τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παντάνασσα) που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο τού Επισκοπείου Αιγίου.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο Ιερό Προσκύνημα με τη συμμετοχή ιερέων από την περιοχή και εκατοντάδων προσκυνητών που προσήλθαν για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στην Μητέρα του Κυρίου μας.

Στον οδικό άξονα Αιγίου – Καλαβρύτων, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν δημιουργώντας το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.

Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Κατά την παράδοση, η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό, το οποίο χθες και σήμερα «γέμισε» από ντόπιους και επισκέπτες που ήρθαν για να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο.