Η Θεοδώρα Ρούβαλη τιμάται με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου: Το Οινοποιείο Ρούβαλη ανακοινώνει με υπερηφάνεια τη βράβευση της Θεοδώρας Ρούβαλη με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των μελών του δικτύου Iter Vitis και ενώπιον αντιπροσώπων πολλών κρατών όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κροατία, Μολδαβία κ.ά. Η βράβευση αναγνωρίζει τη συμβολή της Θεοδώρας Ρούβαλη στην ορεινή αμπελουργία και στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών με ισχυρή ταυτότητα, που αναδεικνύουν τη μνήμη, την παράδοση και το τοπίο της Αιγιάλειας.

Τα στοιχεία αυτά ανέδειξε και η Θεοδώρα Ρούβαλη στην πρωινή παρουσίαση, όσο και στο βραδινό εορταστικό δείπνο, εστιάζοντας στην ισχυρή υποστήριξη της υπαίθρου που προσφέρει η καλλιέργεια της αμπέλου, και ειδικά στις ορεινές περιοχές (προστασία από τη διάβρωση στις πλαγιές, φυσικό τείχος απέναντι στις πυρκαγιές, διαχείριση των νερών, συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού), αλλά και στην υπεραξία που προσθέτει η παραγωγή οίνων ποιότητας στην οικονομία και στην αναβάθμιση της εικόνας μιας περιοχής.

Το Iter Vitis αποτελεί επίσημη Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, πιστοποιημένη από το 2009. Σκοπός του είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ευρωπαϊκού αμπελώνα και η ενίσχυση του βιώσιμου οινοτουρισμού σε ιστορικές αμπελοοινικές περιοχές.

Όπως δήλωσε η Θεοδώρα Ρούβαλη κατά την παραλαβή του βραβείου: «Το κρασί είναι — και πάντα ήταν — κάτι περισσότερο από ένα προϊόν. Είναι φορέας πολιτισμού, μνήμης και ταυτότητας. Ας συνεχίσουμε να καλλιεργούμε όχι μόνο τη γη, αλλά και τις αξίες που μας συνδέουν μαζί της.»

Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, βραβεύτηκε επίσης και το Φεστιβάλ Οινοξένεια για τη συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, ως ένα από τα πιο καινοτόμα φεστιβάλ με επίκεντρο το κρασί. Είναι διπλή η τιμή για το Οινοποιείο Ρούβαλη, καθώς έχει συμβάλει καθοριστικά στην ίδρυση και την ανάπτυξη του θεσμού των Οινοξενείων, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Αιγιάλειας στον οινικό χάρτη της Ευρώπης.

Για επιπλέον πληροφορίες: info@rouvaliswinery.gr | 2691029415/6981556246 | www.rouvaliswinery.gr
https://www.facebook.com/RouvalisWinery https://www.instagram.com/rouvaliswines/?hl=el

 

page1image8037936

page2image7905200

To πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη ιδρύθηκε το 1990 από τον Άγγελο Ρούβαλη, εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής οινοποιίας, ο οποίος βρήκε στην ορεινή Αιγιάλεια μια αμπελουργική «γη της επαγγελίας», τόπο ιδανικό για να φιλοξενήσει κρασιά υψηλής ποιότητας, όπως το πρωτοποριακό του Ασπρολίθι. Από το 2018 το οινοποιείο διευθύνει η επόμενη γενιά, η Θεοδώρα Ρούβαλη (Οινολόγος/MSc Αμπελουργίας) και ο Antonio Ruiz Pañego (Τεχν.Γεωπονίας/Οινολόγος), οι οποίοι αφού συγκέντρωσαν σημαντική οινοποιητική εμπειρία από κορυφαίους αμπελώνες του κόσμου (Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Βουργουνδία, Μπορντό, Αλσατία) εγκαταστάθηκαν στην Αιγιάλεια και αφοσιώθηκαν σε μια υψηλής ποιότητας βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές στο αμπέλι και το κρασί, στο marketing, στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και την εμπορία των προϊόντων.