“Η δημοτική αρχή προκαλεί τους δημότες με τη μείωση 5% στο τιμολόγιο του πόσιμου νερού”

“Η δημοτική αρχή προκαλεί τους δημότες με τη μείωση 5% στο τιμολόγιο του πόσιμου νερού. Να επανέλθει η τιμή στα επίπεδα του 2019” ζητά με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας, ενόψει και της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στις 8 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση:

 

  • “Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 8/11/2022 θα συζητηθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ  για το πόσιμο νερό της ύδρευσης. Ήδη προαναγγέλθηκε ότι η Δημοτική Αρχή θα εισηγηθεί μείωση τιμολογίου  κατά …..5%.

  Στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας φτώχιας ανεργίας, το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής στο πόσιμο νερό του Δήμου είναι γενικότερο.

   Αφορά τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της Αιγιάλειας  που πληρώνουν αναγκαστικά υπέρογκα ποσά προκειμένου να έχουν το κοινωνικό αγαθό του νερού.

     Επί δεκαετίες, όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικοποίησης  της διαχείρισης του νερού και ανέθεσαν στις Δημοτικές Αρχές να φτιάξουν ΔΕΥΑ σε κάθε Δήμο, ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

  Η προηγούμενη  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  ανέχτηκε και δεν άλλαξε   το παλιό καθεστώς της εμπορευματοποίησης του νερού μέσα από τη μορφή των ΔΕΥΑ.

      Στην Αιγιάλεια όλες οι μέχρι τώρα Δημοτικές  Αρχές  χρησιμοποίησαν τη  ΔΕΥΑ για να ασκήσουν φορομπηχτική,  τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

       Δεν προώθησαν ενιαία τιμολογιακή πολιτική, στην κατώτατη τιμή, στους έξη πρώην Δήμους εδώ και δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν δίκαιες διαμαρτυρίες για ανισότιμα τιμολόγια ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες και τα  χωριά.

    Επί πολλά χρόνια η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συνεχώς έβαζε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου αλλά και σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας , το θέμα της κατάργησης του αντιλαϊκού «τέλους αποχέτευσης 80% »,  που εδώ και 40 χρόνια  (νόμος 1069/80), επιβάρυνε τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς τα περισσότερα να έχουν αποχέτευση.

     Οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, στις οποίες συμμετείχαν όλες οι σημερινές παρατάξεις, αρνούνταν να το καταργήσουν με το σκεπτικό ότι η ΔΕΥΑ «κάνει έργα». Δηλαδή η ΔΕΥΑ αντί να διεκδικεί Κρατική και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προτιμά  να χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα για έργα υποδομής.

     Μετά την λαϊκή κατακραυγή το Υπουργείο Εσωτερικών κατάργησε το «τέλος αποχέτευσης 80% » από την 1/1/2020. Όμως η σημερινή  Δημοτική  Αρχή  έσπευσε, και με απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/10/2019, το αντιλαϊκό χαράτσι της προσαύξησης 80% στους λογαριασμούς δεν το κατάργησε, αλλά  το μετέφερε  στην τιμή χρέωσης του νερού ανά  κυβικό.

       Έτσι μέσα σε μια μέρα η τιμή του νερού από 0.40 ευρώ /κυβικό μέτρο αυξήθηκε κατά 80% και έφτασε τα 0.72 ευρώ /κυβικό μέτρο.

     Την απόφαση αυτή ψήφισε η παράταξη ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ (Ψυχράμη) που σήμερα συμπαρατάσσεται με την  παράταξη ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ   ΑΥΡΙΟ (Γούτος)

      Από τον Ιούνη  του 2020, η ΔΕΥΑ εκδίδει λογαριασμούς με το αυξημένο υπέρογκο  τιμολόγιο των  0,72 ευρω /κυβικό. Σήμερα προκαλεί όταν εισηγείται μείωση κατά 5%.

    Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  πιστή στη θέση της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων,  ανέφερε ότι με την κατάργηση του χαρατσιού του 80% , δικαιώθηκε ο αγώνας του λαού για ελάφρυνση των υπέρογκων βαρών .

          Καταψήφισε βέβαια την αύξηση της τιμής  του πόσιμου  νερού στο εξωφρενικό         0.72 ευρώ /κυβικό , και κατήγγειλε την αντιλαϊκή  μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής.

Οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  είναι  :

1)Μείωση του  τιμολογίου του πόσιμου νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά, στα επίπεδα του 2019, χωρίς την αυθαίρετη αύξηση του 80% , δηλαδή 0.40 ευρώ/κυβικό.

Για τις Τοπικές κοινότητες και τα αγροκτήματα-λινά να ισχύσει μηδενική χρέωση μέχρι 400 κυβικά και όχι μέχρι 100 κυβικά που εισηγείται η Δημοτική Αρχή. Πάνω  από αυτά να ισχύει  αναλογικό τιμολόγιο από 0.30 ευρώ /κυβικό μέχρι 0.45 ευρώ /κυβικό. Έξαλλου αυτή ήταν  η απόφαση υπ’ αριθ. 63/2020  της ΔΕΥΑ την 19/5/2020,  αλλά μόνο για την κοινότητα της Κουλούρας. Ζητάμε η τιμολογιακή αυτή πολιτική να επεκταθεί και  να είναι ενιαία για όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα χωριά.

2) Να ΜΗ μειωθεί  το τιμολόγιο  του νερού για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να μείνει στη τιμή  0.72 ευρώ/κυβικό.

3) Απαλλαγή των τελών ύδρευσης σε ΑμΕΑ, άνεργους, πολύτεκνους, ΕΚΑΜΕ, και γενικότερα   σε «ευπαθείς ομάδες»,   κ.λ.π.

   Αυτή είναι η συνεπής φιλολαϊκή πολιτική και όχι οι  επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, από δήθεν ευαίσθητους κοινωνικά, μνηστήρες του Δημαρχικού θώκου,  που έχουν την ίδια αντιλαϊκή  στρατηγική, στηρίζοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις.

   Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους, που από θέσεις διοίκησης  στο Δήμο, αποδέχτηκαν και υλοποίησαν τις κυβερνητικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ,του ΣΥΡΙΖΑ,    της Ν.Δ.

      Η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ξεκαθαρίζει, ότι στο  σημερινό πλαίσιο   οικονομικής ανάπτυξης που εφαρμόζεται από  την Ε.Ε. και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με την συμφωνία  των άλλων Δημοτικών παρατάξεων, δεν υπάρχει περίπτωση να διασφαλιστεί φιλολαϊκή διαχείριση του νερού , ούτε ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

    Ριζική λύση είναι η διαχείριση του  νερού προς όφελος του λαού σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του νερού, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία που να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι , οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες θα έχουν πραγματικά φθηνό και ποιοτικά ασφαλές νερό.

  Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  απλώνει το χέρι σε κάθε αγωνιστή , σε καθένα, που ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, κατανοεί την ανάγκη να συμπορευτούμε. Τον καλεί να γυρίσει  την πλάτη  στις άλλες  παρατάξεις .

Μπορούμε να καλυτερέψουμε τη ζωή των ανθρώπων αρκεί να εμπιστευτούμε τη δύναμη του λαού, να οργανώσουμε τη πάλη του για την Αιγιάλεια που ονειρευόμαστε”.