Η αναγκαιότητα της συμμετοχής Δήμων και ΠΕΔ στον σχεδιασμό υλοποίησης του ΕΣΠΑ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία

του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου

Ιδιαίτερα θετική αξιολογήθηκε από το Προεδρείο της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ, η παρουσίαση της Πρότασης η οποία αφορά στην συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού στο νέο ΕΣΠΑ» και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ευαγγέλου, Δημοτικός Σύμβουλος Ελασσόνας, ο επιστημονικός σύμβουλος κ. Πάνος Μαΐστρος καθώς και ο διευθυντής της ΕΕΤΑΑ κ. Γιάννης Γούπιος. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής το παρών έδωσαν επίσης ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ.

Μετά από συζήτηση και την σχετική πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος κ. Καλογερόπουλος, συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να τεκμηριωθεί και προφορικά (έστω και με τηλεδιάσκεψη) η αναγκαιότητα της ουσιαστικής συμμετοχής των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2021–2027 και των προγραμμάτων του.

Ο κ. Γούπιος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η ΕΕΤΑΑ, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας ΚΕΔΕ–ΕΕΤΑΑ, ετοιμάζει εμπειρογνωμοσύνες για τη διατύπωση ειδικότερων προτάσεων της ΚΕΔΕ σχετικά με τα έργα και τις δράσεις που πρέπει να περιληφθούν για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους στο ΕΣΠΑ 2021–2027 και για τις δράσεις των Δήμων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021–2027.

Τέλος, συμφωνήθηκε να απευθύνει ο κ. Καλογερόπουλος ως Πρόεδρος της Επιτροπής επιστολή–πρόσκληση προς τα Προεδρεία τριών Επιτροπών της ΚΕΔΕ Ορεινών Περιοχών, Νήσων και Πολιτικής Συνοχής και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός τους στην προώθηση των κοινών προτάσεών τους προς τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, αρμόδιος για τον συντονισμό και την εποπτεία των Επιτροπών της ΚΕΔΕ, ανέλαβε να συγκαλέσει την Επιτροπή ΕΣΠΑ ΚΕΔΕ μαζί με τις εν λόγω τρεις Επιτροπές της ΚΕΔΕ.