Εφαρμογή  τεχνολογιών  γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα  δακοκτονίας 

Στον ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ ο Αντιπεριφερειάρχης Θ.Βασιλόπουλος

 

Η  εφαρμογή  τεχνολογιών  γεωπληροφορικής και αυτοματισμών στο πρόγραμμα  δακοκτονίας  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στα γραφεία του ΕΛ.Γ.Ο ΔΗΜΗΤΡΑ, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου.

Στην τηλεδιάσκεψη που συντόνισε η Γενική Διευθύντρια  Αγροτικής Έρευνας Αναστασία Τσαγκαράκου  έγινε παρουσίαση ανάλογων   προγραμμάτων  που υλοποιούνται στις περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης για τον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας μέσω της βέλτιστης χρήσης των μέσων που χρησιμοποιούνται(συνεργεία ψεκασμών και φυτοπροστατευτικά).  Με αυτά τα προγράμματα  δοκιμάστηκε η λειτουργία των συσκευών (gps, ροόμετρα) που  τοποθετήθηκαν στους γεωργικούς ελκυστήρες  καταγράφοντας την κίνησή τους σε κάθε αγρόκτημα, αλλά και την  ποσότητα του φυτοπροστατευτικού που καταναλώθηκε. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα στοιχεία μεταφέρονται, μέσω κατάλληλου λογισμικού, στον αρμόδιο υπάλληλο, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίεςελέγχου της ορθής εφαρμογής του προγράμματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχηςκατά  την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι με την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών πρωταρχικός  σκοπός είναι η  παρακολούθηση και ο  έλεγχος  της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών και πρόσθεσε: «Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου θα υπάρξει βελτιστοποίηση στην αποτελεσματικότητα των δολωματικών δεκασμών στην Περιφέρειά μας  και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου, με συνακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση πόρων. Άμεσα ωφελούμενοι θα είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα δακοκτονίας  καθώς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το εθνικό μας προϊόν, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο προϊστάμενος Φυτοπροστασίαςστην Π.Ε  Ηλείας Γιώργος Μικέογλουμε τον γεωπόνοΠαναγιώτη Παρασκευόπουλο και ο υπεύθυνος δακοκτονίας στην Π.Ε Αχαΐας Γιώργος Βανταράκης.