Ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο στήριξης της Ιταλίας η ΕΚΤ

Δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια η ΕΚΤ στην πιθανότητα έντονων αναταράξεων από τα απόνερα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το επιτελείο του Μάριο Ντράγκι φέρεται να έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος δια της προσωρινής αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων.

Θετικά νέα για επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω στήριξη θα μπορούσε να ήταν λίγων ημερών ή εβδομάδων, μέσω του ερύτερου προγράμματος της ΕΚΤ που βρίσκεται εν εξείξει.

Ωστόσο η παρέμβαση της ΕΚΤ θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα για να αντισταθμίσει την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς, όμως ο χαρακτήρας του προγράμματος δεν ειναι να καταπολέμα μεμονωμένες κρίσεις αλλά να ενισχύει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Έτσι, όπως επισημαινει το δημοσίευμα, η Ρώμη θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια αν απαιτηθεί μακροπρόθεσμη στήριξη.

«Υπάρχει κίνδυνος μια έκρηξη της μεταβλητότητας να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε άλλη πηγή στο Reuters. «Σε αυτό το σημείο, δεν θα είναι στο χέρι της ΕΚΤ να ενεργήσει. Εκεί τυπικά πρέπει να έρθει το ΟΜΤ με όλες τις απαιτήσεις του, περιλαμβανομένου ενός προγράμματος διάσωσης»

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.

Για την ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» προηγείται του «ναι» από τρεις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Έντονη φημολογία για παραίτηση Ρέντσι – διαψεύδει ο Ιταλός πρωθυπουργός

Έντονη είναι η παραφιλολογία για το μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία ενόψει του δημοψηφίσματος. Το πολιτικό του γραφείο πάντως διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα πως σχεδιάζει να παραιτηθεί ακόμα και αν βγει νικητής από το δημοψήφισμα – δηλαδή επικρατήσει το “ΝΑΙ”

Οι τριγμοί πάντως στις αγορές ομολόγων είναι ορατοί, ενώ ποικίλα σχόλια προκαλοούν τα δημοσιεύματα που φέρουν Ιταλούς να αυξάνουν τις αγορές τους σε χρυσό, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο.

Αυτή την ώρα πάντως οι δείκτες στη Γηραιά Ήπειρο κινούνται με νευρικότητα αλλά με μεικτά πρόσημα.