Φυσικό μεταλλικό νερό “ΑΥΡΑ” Αιγίου: “Στόχος να γίνει κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο το 2025”

Το όραμά της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με στόχο το 2025, ανακοίνωσε η Coca-Cola Τρία Έψιλον στο πλαίσιο εκδήλωσης που υλοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στο Αίγιο. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Αίγιο είναι μία μονάδα πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας. Η μετατροπή του σε ένα κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο αποτελεί το επόμενο βήμα στη βιώσιμη ανάπτυξη του εργοστασίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της, μέχρι το 2040.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με μη αποσπώμενο καπάκι, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά στο τέλος του μήνα. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει  την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική ελληνική νομοθεσία νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο, συμβάλλοντας ώστε περισσότερα από 250 εκατομμύρια καπάκια να μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν.

Το εργοστάσιο Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ είναι το μοναδικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα που έχει λάβει Platimun διάκριση AWS για τη σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων. Χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές και μειώνει διαρκώς τον δείκτη κατανάλωσης ενέργειας. Από το 2016 έχει μειώσει το πλαστικό που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων του, 23% κατά μέσο όρο. Παράλληλα, είναι ένα εργοστάσιο μηδενικών απορριμμάτων καθώς ανακυκλώνει και αξιοποιεί το 100% των απορριμμάτων του. Oι βιώσιμες πρακτικές του, το κατατάσσουν 2ο σε δείκτες χρήσης νερού και ενέργειας ανάμεσα σε όλα τα εργοστάσια νερού στις 29 χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος Coca-Cola HBC.

H εταιρεία θα υλοποιήσει ένα στοχευμένο πλάνο ενεργειών για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου. Με τον στόλο των περονοφόρων του εργοστασίου να είναι ήδη 100% ηλεκτρικός και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται ήδη από 100% ανανεώσιμες πηγές, τα επόμενα βήματά για την επίτευξη του στόχου εστιάζουν: Στον μηδενισμό των άμεσων εκπομπών με αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων και καθαρών πηγών ενέργειας στο 100% από 91% που βρίσκεται τώρα, στη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης νερού με την αντικατάσταση του LPG με ηλεκτρικές αντιστάσεις, στην ελαχιστοποίηση των έμμεσων εκπομπών της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας, μειώνοντας τις εκπομπές από την πρωτογενή και δευτερογενή συσκευασία.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε  και η νέα συσκευασία του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ με νέο μη αποσπώμενο καπάκι, που θα κυκλοφορήσει  στην αγορά στο τέλος του μήνα. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει  την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη σχετική ελληνική νομοθεσία αρκετά νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο, συμβάλλοντας ώστε περισσότερα από 250 εκατομμύρια καπάκια να μπορούν να συλλεχθούν και να ανακυκλωθούν.

Η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, δήλωσε: «Το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ είναι μία υπερσύγχρονη μονάδα, με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή. Είναι μία μονάδα πρότυπο καινοτομίας και βιωσιμότητας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ανακοινώνουμε τον στόχο του εργοστασίου να γίνει κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2025, ενώ παρουσιάζουμε ταυτόχρονα και τη νέα πιο βιώσιμη συσκευασία με μη αποσπώμενο καπάκι. Είναι μία στιγμή ορόσημο για την εταιρεία μας και για την στρατηγική μας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά μέχρι το 2040, με όραμα έναν καλύτερο κόσμο για όλους».

 Ο Γιώργος Χαντουμάκος, Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα & Κύπρο, δήλωσε: «Το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ είναι μία μονάδα πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αποδεικνύει στην πράξη τις προσπάθειές μας να μειώνουμε διαρκώς το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να έχουμε μία αειφόρο και ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα. Ο στόχος μας να γίνει το εργοστάσιο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ κλιματικά ουδέτερο μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσής μας για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040».

Το εργοστάσιο του Αιγίου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, όπου από το 1989 εμφιαλώνεται το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες βιομηχανίες της περιοχής. Στηρίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από δεκάδες θέσεις εργασίας και συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές πρώτων υλών, αφήνοντας συνολικά ένα σημαντικό αποτύπωμα. Συνολικά, από το 2017 και μέχρι το 2025 θα έχουν επενδυθεί 17 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου και τη μετατροπή του σε ένα εργοστάσιο ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ανακοίνωση του στόχου να γίνει το εργοστάσιο  κλιματικά ουδέτερο, υλοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου.

Φωτό: ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”