Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ι.Λ.Ε.Α. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου

Ενθουσίασε-για άλλη μια φορά- το κοινό, που παρακολούθησε την εκδήλωση, την Κυριακή 26 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, ο ομιλητής, κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Ο κ. Σταθακόπουλος, καταγόμενος από την περιοχή των Καλαβρύτων, έχει ειδικευτεί στην ιστορία της Οθωμανικής περιόδου (τουρκοκρατία και Επανάσταση),είναι εξαίρετος ερευνητής,αλλά ασχολείται πολύ και με το γεγονός της «Συνέλευσης της Βοστίτσας», καθώς το εξετάζει από την πλευρά της πολιτικής του διάστασης(όχι μόνο από την ιστορική).Και όπως τόνισε, «η σύναξη της Βοστίτσας»,είναι το πρώτο πολιτικό γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, γιατί ήταν «αντιπροσωπευτική», καθώς συμμετείχαν σ΄αυτήν, εκπρόσωποι από όλη τη Β.Πελοπόννησο,αλλά είχαν κληθεί και από άλλα μέρη και τα νησιά,και δεν ήσαν παρόντες.Κατόπιν βέβαια, πληροφορήθηκαν όλοι, τις αποφάσεις, που πάρθηκαν και ενήργησαν αναλόγως.

Ο   ομιλητής, είναι γνωστός στο κοινό του Αιγίου, γιατί διατηρεί στενούς δεσμούς με την ΙΛΕΑ, και έχει μιλήσει αρκετές φορές.Και πάντα αφήνει άριστες εντυπώσεις, όχι μόνο για τις γνώσεις του-που είναι άπειρες-αλλά και με το ύφος και το ήθος του, που σε καθηλώνουν.Πράγματι, στη συγκεκριμένη εκδήλωση, παρακολούθησαν όλοι,στην κατάμεστη αίθουσα,με αμείωτο ενδιαφέρον, σχεδόν «μυσταγωγικά».

Εκτός, όμως από το χαρισματικό εισηγητή, στην εκδήλωση,παρουσιάστηκε – σε μορφή θεατρικού αναλογίου-μία πράξη, από το έργο « Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας»,σε σκηνοθεσία Κώστα Κλάγκου και σενάριο της Βάνας Μπεντεβή και του Κώστα Κλάγκου, βασισμένο σε αυστηρά ιστορικά στοιχεία,και προγραμματίζεται να παιχτεί όλόκληρο του χρόνου.Και αυτό το μέρος της εκδήλωσης, ενθουσίασε το κοινό,καθώς οι ηθοποιοί, «ειχαν μπει, για τα καλά στο ρόλο τους»!

Στο τέλος, ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος, τόνισε, ότι θα       «αγωνιστούμε όλοι, και θα κάνουμε, ό,τι πρέπει, για να αναδείξουμε την ιστορία μας».     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων, η πρ. υφυπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου, ο βουλευτής κ. Ριζούλης, ο κ. Ανδρέας Ζαίμης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Μπούνιας, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Κ. Μαίρη Τσουκαλά, ο πρ. βουλευτής κ. Νταβλούρος, ο πρ. Γεν. Γραμματέας του ΥΠ. δικαιοσύνης και νυν πολιτευτής κ. ΄Αγγελος Τσιγκρής, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων , της εκκλησίας και φυσικά ο δήμαρχος με τη σύζυγό του. κ. Αθαν. Παναγόπουλος.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι, καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης,παρέστεκε επί σκηνής, μέλος του Ομίλου Οπλοφόρων αγωνιστών του ¨21, με «πλήρη στολή» και τη Σημαία του Α.Λόντου, κ. Βας. Γεωργαντάς, ο οποίος και την προηγουμένη, παρήλασε και ήταν παρών και στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον Αιγίου! Αλλλά και στη έπαρση της Σημαίας του Α.Λόντου, στο δημαρχειακό μέγαρο,από τον. κ. δήμαρχο, γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά στην πόλη μας και συγκίνησε τους δημότες, ενώ τόνισε ο δήμαρχος, ότι αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο, καθώς πλέον, η Σημαία αυτή, αποτελεί-και επίσημα- Ιερό Σύμβολο της πόλης μας!

Την εκδήλωση, οργάνωσε η ΙΛΕΑ, με τη συμπαράσταση του Δήμου και της ΔΗΚΕΠΑ.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών