Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 25 Ιουνίου τα εγκαίνια της Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης “Μια Ζωή Αφιερωμένη Στην Τέχνη” του δημιουργού Γαβρίλου Μιχάλη στο Κτίριο Fame Road Hub (Παλαιά Σφαγεία) του Αιγίου. Το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε την Έκθεση επισκέφθηκε πλήθος κόσμου για να γνωρίσει έργα δεκατεσσάρων σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από την ιδιωτική συλλογή του Γαβρίλου Μιχάλη που καλύπτει την δημιουργική πορεία 55 χρόνων.
Στην διάρκεια αυτών των χρόνων, ο δημιουργός συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες εικαστικούς, ξεκινώντας από το Πολύπλανο της Αθήνας έως τις μεγάλου μουσειακού βεληνεκούς εκθέσεις Μπιενάλε της Βενετίας όπου υπήρξε σταθερός «κατασκευαστής», καθώς και σε άλλες σημαντικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, όπως τη Ρίγα, τις Βρυξέλλες, το Πεκίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Νεπάλ, το Στρασβούργο, το Παρίσι, την Αλεξάνδρεια, τη Σεβίλλη, την Ελευσίνα και τη Θεσσαλονίκη.
Την έκθεση και το έργο του Γαβρίλου Μιχάλη παρουσίασαν ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και του Φεστιβάλ κ. Άγγελος Ρούβαλης και η εικαστικός και συνεπιμελήτρια της έκθεσης κ. Νάνσυ Χαριτωνίδου.
Την ίδια μέρα, στο οινοποιείο των Αμπελώνων Ρίρα στον Ν.Ερινεό πραγματοποιήθηκε ένα πρωτότυπο διαδραστικό εργαστήριο με τίτλο “Οινοποιός Για Μια Μέρα”. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες γέμισαν το οινοποιείο, απολαμβάνοντας τη δράση και αποδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο του οινοτουρισμού στην δωδεκάμηνη ήπια τουριστική ανάπτυξη της Αιγιάλειας.
-
Διήμερο Οινοξένειας Πολιτείας 26 & 27 Ιουνίου στο Πολύκεντρο Αιγίου και πλήθος άλλων δράσεων που απλώνονται στην Αιγιάλεια
Οι επόμενες ημέρες του φεστιβάλ είναι γεμάτες με εκδηλώσεις και δρώμενα. Η καθιερωμένη πλέον Οινοξένεια Πολιτεία ανοίγει την Πέμπτη 26 Ιουνίου αυλαία στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρου Αιγίου με ένα πλήθος δράσεων για μικρούς και μεγάλους που θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 27 Ιουνίου. Τον συντονισμό και την παρουσίαση των παράλληλων εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Ηλιάννα Νιάσκου, ειδικός στο τουριστικό management. Μερικές από τις δράσεις:
-
ΟΔΥΣΣΕΑΣ, το ρομπότ-sommelier της Microlab Robotics του Αιγίου απαντά σε ερωτήσεις για το κρασί, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
-
Αφιέρωμα στα πετροκέρασα Κερνίτσας, ως χαρακτηριστικό προϊόν Αιγιάλειας–Καλαβρύτων.
-
VR περιήγηση στα αμπελοτόπια και τα μονοπάτια νερού της Ζήριας και των Σελιανών, με οθόνη κεφαλής και προβολή 360°.
-
Οπτικοακουστική προβολή φωτογραφιών από το Αρχείο Πηνελόπης Μασούρη: το κρασί και η σύγχρονη τέχνη σε διάλογο.
-
Τοπίο σταφίδας μέσα από τα μάτια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αβύθου.
-
Γνωριμία και γευσιγνωσία οίνων με το Messinia Terroirs του ΙΚΒΚΚ
-
Γευστικές δοκιμές οίνων της Αιγιάλειας αλλά και από όλη την Πελοπόννησο με τη συμμετοχή του άτυπου Δικτύου «Δρόμοι Κρασιού Πελοποννήσου», στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας.
-
Διεξαγωγή ανοιχτού master class από τον δημοσιογράφο και οινοκριτικό Θεόδωρο Λέλεκα με θέμα “Η ανθρώπινη πλευρά του Terroir”
-
Εικαστική δημιουργία “Λέξεις, εικόνες, χρώματα για το κρασί” μια συνομιλία ζωγραφικής και κρασιού
-
Γαστρονομικό event παραδοσιακών τοπικών πιάτων με τις Αιγιαλίτισσες σεφ Ελένη Τσαγρή Κούγια και Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου.