Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι ισχύει με τη φορολογία του ποσού που θα μείνει στην επιχείρηση

Έρχεται η ανάρτηση των εκκαθαριστών για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τι ισχύει για το ποσό που δεν θα επιστραφεί.

Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ με το ποσό της οφειλής των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών με το ποσό της οφειλής αναμένεται να γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, έως τις 29 Ιουλίου 2022 οι 700.000 δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν για κάθε ενίσχυση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας εάν θα την εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15% ή εάν θα αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 96 άτοκες δόσεις.

Τι ισχύει για το ποσό που δεν θα επιστραφεί

Σύμφωνα με την λογιστική οδηγία της ΕΛΤΕ (εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος), διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρηθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου, κατά την οποία η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής. Συνεπώς το ποσό θα φορολογηθεί ως έσοδο.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕγια την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ νέα εγκύκλιος 2046/2022 σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση και τον χρόνο αναγνώρισης του εσόδου του μη επιστρεπτέου ποσού της κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορονοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι ισχύει με τη φορολογία του ποσού που θα μείνει στην επιχείρηση