Επιστολή Γιώργου Μπέσκου προς τον Πρωθυπουργό:«Δεν αξίζει τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά στο θρησκευτικό σύμβολο της πόλεως του Αιγίου, την Παναγία Τρυπητή»

Γιώργος Μπέσκος (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου): - " Είναι παράνοια να ανακοινώνεις κατάργηση δικαστικών σχηματισμών και να οδηγείς υποθέσεις ποινικές και αστικές στο Πρωτοδικείο Πατρών"

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου, κ. Γεώργιος Μπέσκος, σχετικά µε τον εορτασµό της Παναγίας Τρυπητής, την αφαίρεση πινακίδων και το πρόστιµο που επιβλήθηκε. Ο κ. Μπέσκος αναφέρει:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Γεωργίου Μπέσκου του Ιωάννου, Δικηγόρου ΑΙΓΙΟΥ

ΠΡΟΣ

Κο Πρωθυπουργό

Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ

Στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση διασποράς του covid19, στην πατρίδα, είναι αναμφισβήτητα επιβεβλημένη. Είναι αυτονόητο όμως, ότι στα πλαίσια των κανονιστικών αποφάσεων που εφαρμόζονται δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά και με διακρίσεις εφαρμογή των νόμων, όπως στην περίπτωση που θα σας αναφερθώ με την παρούσα επιστολή μου.

Την Παρασκευή του Πάσχα, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής,το Αίγιο και η Αιγιάλεια τιμούν την Παναγία Τρυπητή, Πολιούχο της πόλεώς μας.

Η εορτή της «Κυράς» της πόλης μας, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για όλους τους Αιγιαλείς και μία τέτοια ημέρα ένας μεγάλος αριθμός χριστιανών  συρρέει απ΄ όλη τη χώρα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της. Λόγω της πανδημίας και τη λήψη μέτρων δεν υπήρχε δυνατότητα, εύλογα, να τιμηθεί με πανηγυρικό τρόπο όπως κάθε χρονιά. Λόγω της καταστάσεως αυτής ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, σκέφτηκε να γίνει η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας στην πόλη του Αιγίου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχε κίνδυνος από την απλή λιτάνευση της εικόνας σε όχημα για διασπορά του ιού, τουναντίον μάλιστα η περιφορά κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα αποτελούσε αφορμή για επίκληση της χάρης της Παναγίας μας για την προστασία όλων μας την ημέρα που τιμάται στην πόλη μας.

Αντικειμενικά και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η περιφορά της εικόνας, χωρίς στάση, περισσότερο επικίνδυνη σε σχέση με συνάθροιση πολιτών σε τράπεζες, SuperMarketκ.λπ. Αδιανόητη η άρνηση σωμάτων ασφαλείας να παραχωρήσουν στρατιωτικό όχημα για την περιφορά της εικόνας κατά τον ανωτέρω τρόπο, όπως τις προηγούμενες χρονιές που τιμάται η χάρη της. Μία άρνηση που είχε ως αποτέλεσμα, ως έσχατη λύση, να γίνει η περιφορά της θαυματουργής εικόνας σε αγροτικό αυτοκίνητο. Η εικόνα της Παναγίας Τρυπητής να μεταφέρεται λόγω άρνησης συνδρομής κρατικών υπηρεσιών με όχημα, σε αγροτικό αυτοκίνητο δεν συνάδει σε κάθε περίπτωση με την μεγαλοπρέπεια που πρέπει να τιμάται η «Κυρά» και προστάτιδα της πόλης μας η Παναγία η Τρυπητή. Όταν κάθε χρόνο αποδίδονται τιμές με στρατιωτικά αγήματα, συρρέουν χιλιάδες πιστοί απ΄ όλη τη χώρα για να προσευχηθούν στη Χάρη της, δεν έχει καμία λογική, ακόμα και εν μέσω αυτών των συνθηκών τέτοια απαξίωση για την θαυματουργό εικόνα, θρησκευτικό σύμβολο της πόλης μας αλλά και εν γένει της χώρας.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση το γεγονός, ότι αφαιρέθηκαν πινακίδες και επιβλήθηκε πρόστιμο στο αυτοκίνητο και οδηγό αντίστοιχα που διενέργησε τη μεταφορά της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας, εκφεύγει κάθε λογικής, πόσο μάλλον όταν την επόμενη ημέρα νταλίκα έκανε υπαίθρια περιοδεία στην Αθήνα με την κα Πρωτοψάλτη και μάλιστα σταμάτησε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είδαμε να χαιρετάτε την καλλιτέχνιδα με φωτορεπόρτερ και πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται σε απόσταση που δεν ενδείκνυται με βάσει τις διατάξεις των Π.Ν.Π. για την αποφυγή διασποράς του ιού. Στην προκειμένη περίπτωση άραγε τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα, παρουσία μάλιστα και υμών κ. Πρωθυπουργέ; Δεν θα καταδικάσω την ανάληψη πρωτοβουλίας που έκανε ο Δήμος Αθηναίων που σκοπό είχε να δώσει μία διαφορετική νότα αισιοδοξίας εν μέσω πανδημίας,. Ούτε φυσικά, μπορεί να θεωρηθεί καταδικαστέα η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Τρυπητής στην πόλη μας, μία κίνηση, που σκοπό είχε την ημέρα της εορτής της, να τονώσει την πίστη, το θρησκευτικό συναίσθημα και την ελπίδα των πολιτών του Αιγίου δια της προσευχής σε αυτήν, να ξεπεράσουμε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που ζούμε. Θα καταδικάσω όμως υπό την ιδιότητά μου ως δικηγόρου, την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου και επίκληση αυτού στην περίπτωση που επιβλήθηκαν κυρώσεις, μόνο ως προς την μεταφορά της εικόνας και όχι ως προς την μεταφορά της μπάντας που είχε αποδεδειγμένα και συνάθροιση ατόμων και με την δική σας παρουσία.

Άραγε η νταλίκα είχε άδεια περιφοράς μουσικής μπάντας;

Όπως σας ανέφερα όμως οι ανωτέρω ενέργειες έχουν κίνητρα θετικά και δεν είναι κατανοητη η επιβολή κυρώσεων, κάτι το οποίο δυστυχώς έγινε πέραν πάσης λογικής, στην μία μόνο περίπτωση με τη στενή έννοια του νόμου και εκφεύγει κάθε λογικής η επιβολή κυρώσεων σε όχημα, έστω και αγροτικό υπό τις συνθήκες που σας αναφέρω, επειδή μετέφερε το θαυματουργό σύμβολο της πόλης μας, που τιμάται κάθε χρόνο με απόδοση τιμών από στρατιωτικά αγήματα, παρουσία εκπροσώπων και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Η επιλεκτική εφαρμογή και εκτέλεση του νόμου με καθαρά επικοινωνιακά κριτήρια προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα όλων μας. Δεν αξίζει τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά στο θρησκευτικό σύμβολο της πόλεως του Αιγίου ,τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρυπητής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ