Επικίνδυνη η ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τους χειριστές ΚΛΑΡΚ δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνους

«Επικίνδυνη η Ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τους χειριστές ΚΛΑΡΚ δυνατότητας ανύψωσης έως 2,5 τόνους» τονίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Χειριστών Βοηθών Εσκαπτικών και ανυψωτικών μηχανημάτων Αιγιάλειας (πρόεδρος Κουτσουμπής Παναγιώτης, Γραμματέας Λαζαράτος Αχιλλέας) και αναφέρει:

-“Στο βωμό της εξυπηρέτησης της εργοδοσίας, είναι τουλάχιστον ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι τα ΚΛΑΡΚ δυνατότητας ανύψωσης μέχρι 2,5 τόνους, να έχουν τη δυνατότητα χειρισμού από ανειδίκευτους εργάτες και όχι από έμπειρους, εκπαιδευμένους και με την απαιτούμενη «άδεια Χειριστή ΚΛΑΡΚ» εργαζόμενους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στην ειδικότητα αυτή που μετράει ήδη τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα, θα προστεθούν ακόμα παραπάνω αφού χωρίς καμία εκπαίδευση επάνω στο αντικείμενο θα γίνονται τραγικά – θανατηφόρα λάθη στα οποία ως μη καταρτισμένος δεν θα μπορεί ο εκάστοτε ανειδίκευτος εργαζόμενος να αντιμετωπίσει την όποια έκτακτη κατάσταση παρουσιαστεί.

Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος της ανεργίας για στρατιά αδειούχων Χειριστών ΚΛΑΡΚ, αφού η κάθε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί επάνω στα μηχανήματα οποιονδήποτε εργαζόμενο, με αποτέλεσμα οι Αδειούχοι και με εμπειρία και την απαιτούμενη προϋπηρεσία Χειριστές, να μένουν εκτός επαγγέλματος αφού οι θέσεις θα εξυπηρετούνται από ανειδίκευτους εργάτες.

Εφιστούμε την προσοχή όλων και σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθέναν σας ξεχωριστά, προκειμένου να μην περάσει αυτή η τόσο επικίνδυνη και αντεργατική ρύθμιση”.

      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

“Το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζοντας την πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων προωθεί ρύθμιση με την οποία απελευθερώνει το χειρισμό του πιο επικίνδυνου μηχανήματος (ΚΛΑΡΚ) και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων.

Η επαίσχυντη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε ανειδίκευτους εργάτες χωρίς τη γνώση και την εμπειρία να χειριστούν ένα μηχάνημα που έχει επιφέρει τα περισσότερα ατυχήματα και δυστυχήματα στον εργασιακό χώρο.

Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου θέτει εμπρός των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους και υπενθυμίζει στους Βουλευτές ότι οποιαδήποτε στήριξη σε αυτή τη ρύθμιση, τους καθιστά συνυπεύθυνους σε οποιοδήποτε ατύχημα προκύψει σε ανειδίκευτο εργάτη που θα ανέβει σε ΚΛΑΡΚ”.