Επίσκεψη της ΙΛΕΑ στο ΄Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Μια ανεπανάληπτη και άκρως συγκινητική εμπειρία, έζησαν οι επισκέπτες της ΙΛΕΑ, στο ΄Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.  «Η ΑΓΙΑ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ  ΣΟΦΙΑ», άνοιξε τις πύλες της και υποδέχτηκε τους πιστούς. Η εικονική πραγματικότητα, τους «περπάτησε» στους άγιους χώρους της (στον κυρίως ναό, στο νάρθηκα, στο ΙΕΡΌ,στον ΄Αμβωνα, στα υπερώα, στον ΤΡΟΥΛΟ,στις κόχες, στις αψίδες και στα τόξα). Περιδιάβηκαν και στα γύρω κτήρια, στα παρεκκλήσια, στις κρύπτες και στις κρυφές αίθουσες του αυτοκράτορα. Είδαν και εθαύμασαν τα καταπληκτικά μωσαϊκά-όσα σώζονται ακόμα.Ο περικαλλής ναός,ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος της Ορθοδοξίας, σκόρπισε ρίγη συγκινήσεων και εντυπώσεων, τόσο από το μέγεθός του, όσο και με την ιστορία του…

Πράγμματι, οι διοργανωτές του συγκεκριμένου προγράμματος, εκπόνησαν-και παρουσιάζουν την ιστορία του ναού -από την έμπνευση που είχε ο Ιουστινιανός,έως το χτίσιμο από τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο, τις φθορές από τους σεισμούς και τις επιδρομές),αλλά και την ιστορία της Βασιλεύουσας και του Βυζαντίου.

Η ΙΛΕΑ  οργάνωσε πρώτη αυτή την επίσκεψη, αλλά το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει, αφού υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον -ιδίως από τα σχολεία. ΄Αλλωστε η ΙΛΕΑ, πραγματοποίησε μια πολυήμερη εκδρομη στην Κωνσταντινούπολη και «στις Χαμένες Πατρίδες» το 2004-.

Και θα ξαναπάει στην «ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ».