Στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Αίγιο, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Οργανωτικού και Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, Στέλιο Κονταδάκη, επισκέφθηκαν σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, το πρωί, την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ).
Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έγιναν δεκτά από τα μέλη της διοίκησης της ΠΕΣ, με επικεφαλής τους αντιπροέδρους κ.κ. Καρέλη και Μιχαλόπουλο, καθώς και τον γενικό διευθυντή κ. Μίλτο Σταυρόπουλο. Ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, στο συσκευαστήριο και στο κατάστημα αγροεφοδίων, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαχρονική προσφορά της ΠΕΣ στους παραγωγούς της περιοχής.
Οι κ.κ. Σκρέκας και Κονταδάκης συνοδεύονταν, μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας Αντώνη Κουνάβη και τον απερχόμενο Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αιγιαλείας Βασίλη Σταθακάρο.
Εντυπωσιασμένος ο Κ. Σκρέκας από την ΠΕΣ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Σκρέκας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο, τη δυναμική και τη διεθνή παρουσία της ΠΕΣ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Τα όσα έχετε καταφέρει είναι άξια θαυμασμού και χρέος της Πολιτείας είναι να στηρίζει αυτά τα συλλογικά σχήματα, που αποτελούν παράδειγμα επιτυχίας και προοπτικής για την αγροτική οικονομία».
Ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, παρουσίασε στους προσκεκλημένους την πορεία και τη στρατηγική της Ένωσης, η οποία βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες:
-
Επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία, με σύγχρονα μηχανήματα και επενδύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ.
-
Ενίσχυση της διατροφικής αξίας των προϊόντων μέσα από επιστημονική έρευνα.
-
Εξωστρέφεια και διεθνής προώθηση, με εξαγωγές που εκτείνονται από την Ασία έως την Αμερική.
Η πρόκληση της πανδημίας και η ανθεκτικότητα της ΠΕΣ
Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο συνεταιρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα αδιάθετα αποθέματα σταφίδας να επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές και τη ρευστότητα. «Εκείνος που την πλήρωσε από την πανδημία ήταν η ΠΕΣ. Χάσαμε 13 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια, όμως σταθήκαμε όρθιοι. Συνεχίζουμε να δίνουμε πάνω από 2,5 ευρώ για τη σταφίδα, ώστε να στηρίζεται ο παραγωγός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά τις δυσκολίες, η ΠΕΣ διατήρησε κερδοφορία και αξιοπιστία, επενδύοντας πάνω από 250.000 ευρώ στην έρευνα, γεγονός που —όπως σημείωσε— «η αγορά το αναγνώρισε και το ανταπέδωσε».
Η σταφίδα ως “υπερτροφή” και οι επιστημονικές αποδείξεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Σκρέκας για τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τη διατροφική αξία της σταφίδας. Ο κ. Καραθάνος παρουσίασε τα ευρήματα συνεργασίας της ΠΕΣ με το Δημοκρίτειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα οποία:
-
36 γραμμάρια σταφίδας (δύο κουταλιές της σούπας) μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ για έως και 25 χρόνια.
-
Η σταφίδα βοηθά στη μείωση της λιπώδους διήθησης και του σωματικού βάρους,
-
ενώ συμβάλλει και στη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη.
Τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε ο κ. Σταυρόπουλος, αναδεικνύουν τη σταφίδα ως παραδοσιακό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας με μεγάλες προοπτικές στην παγκόσμια αγορά.
Αιτήματα και προοπτικές
Η διοίκηση της ΠΕΣ κατέθεσε στον κ. Σκρέκα σειρά αιτημάτων, ζητώντας:
-
Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για τη σταφίδα, καθώς το 30% της παραγωγής έχει εγκαταλειφθεί,
-
και πενταετές πρόγραμμα φοροαπαλλαγών για εταιρείες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να ενισχυθεί ο παραγωγός και να καλυφθούν οι ζημιές της πανδημίας.
Ο κ. Σκρέκας δεσμεύτηκε να εξετάσει προσεκτικά τα αιτήματα, εκφράζοντας την πρόθεσή του να συμβάλει στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των συνεταιριστικών σχημάτων που λειτουργούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Περιήγηση στις εγκαταστάσεις
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περιήγηση στις εγκαταστάσεις της ΠΕΣ —στις γραμμές παραγωγής, στο χημείο και στο τμήμα αγροεφοδίων— όπου ο κ. Σκρέκας εντυπωσιάστηκε από τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που αποκτήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Τα στελέχη της ΠΕΣ έδωσαν στον κ. Σκρέκα και στους ανθρώπους ήταν μαζί του, σταφίδα και προϊόντα που παράγει η Ένωση.
Ακολούθως, ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε και άλλες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, όπως τις επιχειρήσεις «ΚΡΙΝΟΣ», «ΚΑΒΙΝΟ» και «ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗΣ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αιγιάλεια διαθέτει «ένα εξαιρετικά δυναμικό παραγωγικό υπόβαθρο, ικανό να συμβάλει στην εθνική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας και ο κ. Κονταδάκης επισκέφθηκαν το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής και το Επισκοπείο, όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο. Το μεσημέρι συμμετείχαν σε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αιγιαλείας της Νέας Δημοκρατίας.
ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ