“ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” : Επίσημη δοκιμή του FairFox 2000 παρουσία του σχεδιαστή του κ. Θανάση Καλλιγέρη

Το πρωί της Κυριακής 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε  αγώνας σταθερού στόχου στο σκοπευτήριο του  Αθλητικού Σκοπευτικού Όμιλου Αιγίου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην Κουνινά Αιγιάλειας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταύρος Σταυρίδης, ευχαρίστησε τους αθλητές για την παρουσία τους. Οι αθλητές που διακρίθηκαν στον αγώνα σταθερού στόχου είναι:

Πιστόλι Κεντρικής Πυροδότησης:

 Ανδρών

1η Θέση Παπαχριστόπουλος Βασίλειος (ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ)

2η Θέση Φραγκούλιας Γεώργιος (ΕΣΑΚ)

3η Θέση Βασιλακόπουλος Αναστάσιος (ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ)

∆ΟΚΙΜΗ ΤΥΦΕΚΙΟΥ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΑΣ ΑΙΓΙΟΥ

Αµέσως µετά τον αγώνα έγινε δοκιµή του τυφεκίου FairFox 2000, διαµετρήµατος 30-06 που έλαβε ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» από τα Ε.Α.Σ. Αιγίου.

Κατά την δοκιµή «παρών» ήταν και ο βασικός σχεδιαστής του FairFox 2000 κ. Καλλιγέρης Αθανάσιος, ο οποίος ήταν ένας από τους σχεδιαστές του «Άρτεµις 30».

Ο Πρόεδρος του «ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ» Σταύρος Σταυρίδης ευχαρίστηκε τον κ. Καλλιγέρη που δέχτηκε την πρόσκληση του συλλόγου και παραβρέθηκε στο σκοπευτήριο… δοκιµάζοντας το δηµιούργηµά του.

Το FairFox 2000 είναι ένα πολύ κομψό σπορ τυφέκιο, με κοντάκι τύπου Monte Carlo από ξύλο καρυδιάς επεξεργασμένο με λάδι, με βαθιά αντιολισθητική χάραξη στον ξυστό και «μαξιλάρι» για το μάγουλο του χρήστη στην αριστερή πλευρά του κοντακίου. Ο μηχανισμός κινητού ουραίου είναι απλός και συνάμα λειτουργικός και μεγάλης αντοχής. Το κλείστρο σχεδιάστηκε με γωνιά ανοίγματος 50 μοιρών ώστε συμφωνά με το εργοστάσιο, να «ανοίγει» με σχετική ευκολία.

Ο μηχανισμός πυροδότησης του όπλου περιλαμβάνει και σύστημα ασφάλειας που ρυθμίζεται ως προς την «σκληρότητα» ενώ η ασφάλιση – απ’ ασφάλιση του τυφεκίου, γίνεται εντελώς αθόρυβα.

Η σκανδάλη του FAIRFOX είναι αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο. Αν και ρυθμιζόμενη εξωτερικά (τρεις θέσεις) είναι αμφίβολο αν θα χρειαστεί πότε άλλη ρύθμιση, μια και είναι ήδη πανάλαφρη και θετική. Η θέση και η κλίσης της ακολουθούν τους κανόνες εργονομίας, ενώ η βαθιά αντιολισθητική χάραξη επιτρέπει στον δείκτη του χρήστη να κινηθεί όσο απαλά επιθυμεί. Το βάρος της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5χλγρ.

Η κάννη υψηλής ακρίβειας και η ελαφριά σκανδάλη είναι τα βασικά στοιχειά για την ευθυβολία του τυφεκίου, η συγκέντρωση του οποίου είναι της τάξης των 3 εκατοστών σε απόσταση 100 μέτρων.

Τα σκοπευτικά είναι πρακτικά με αναδιπλούμενα τα πίσω, σχήματος U που είναι ρυθμιζόμενα ως προς το ύψος και τη διεύθυνση. Το εμπρός σκοπευτικό σχήματος «λάμας» είναι προστατευμένο μέσα σε κυλινδρικό μεταλλικό περίβλημα. Η απόσταση μεταξύ των είναι 42,8 εκατοστά και η γραμμή σκόπευσης είναι εύκολα ανακτήσιμη ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού λόγω της υψηλής αντίθεσης με το μαύρο, σημάνσεων. Επιπλέον το FAIRFOX, όπως όλα τα τυφέκια της κατηγορίας του έχει προκατασκευασμένες και καλυμμένες τις υποδοχές για διαφόρους τύπους βάσεων για οπτικά σκοπευτικά.

Η παράγωγη των τυφεκίων FAIRFOX άρχισε το 1984 και σταμάτησε στα τελη της ίδιας δεκαετίας. Κατασκευάστηκαν συνολικά 10.000 τυφέκια τα οποία εξήχθησαν με μεγαλη εμπορική επιτυχία, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες

Το Άρτεμις 30 είναι ένα αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα σχεδιασμένο το 1982 και παραγόμενο από την εταιρεία πρώην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ), σημερινά (ΕΑΣ) Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Οι σχεδιαστές του είναι ο Αναστάσιος Γεωργίου και ο Αθανάσιος Καλλιγέρης, Ph.D., (Athan Calligeris, Ph.D.) οι οποίοι είχαν σχεδιάσει πολλά μέρη διπλών κανών. Το σύστημα ονομάστηκε από την αρχαία Ελληνική θεά του κυνηγιού, Άρτεμις.

Το Άρτεμις 30 αποτελείται από διπλά αυτόματα κανόνια 30 χιλιοστών Mauser MK30 Μοντέλο F, συνδεδεμένα σε έναν μεγάλο κεντρικό γεμιστήρα τύπου τυμπάνου, όλα μαζί εδραιωμένα σε ένα τετράτροχο ρυμουλκούμενο όχημα. Το σύστημα έχει χωρητικότητα 500 φυσιγγίων έτοιμων προς βολή. Στην συνήθη του ανάπτυξη, έχει 6 συστοιχίες ανά πυροβολαρχία, μέγιστη εμβέλεια 8.400 μέτρων και ρυθμό πυρός 800 φυσίγγια ανά λεπτό, ανά κάνη.