Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Χώρας

Οι δράστες με το πρόσχημα της ενοικίασης πλησίαζαν τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών συνελήφθησαν έξι ημεδαποί

Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιασθεί δεκαεπτά (17)  κλοπές μόνο σε Αχαΐα και Κορινθία, ενώ εξετάζονται δεκάδες άλλες υποθέσεις ανά την Ελλάδα

astinomika_180714_2Το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ξεπερνά της 145.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, μία ακόμα εγκληματική ομάδα, η οποία διέπραττε με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, κλοπές σε διαμερίσματα στην Αχαΐα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Χώρας, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας επετεύχθη στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και μετά από αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, που προέκυψαν από την επεξεργασία δεδομένων με τεχνικά μέσα από το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, την (16-07-2014) στην Πάτρα, σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν, έξι ημεδαποί (δύο άνδρες και τέσσερεις γυναίκες), ηλικίας από 20 έως 42 ετών, μέλη της ομάδας με συγγενική σχέση μεταξύ τους οι περισσότεροι.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης συμμορίας για τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατ’ εξακολούθηση και της κατοχής ναρκωτικών. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ένας 19χρονος, που αναζητείται, τα στοιχεία του οποίου έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είχαν διαπράξει από τον Απρίλιο του 2013, τουλάχιστον 17 κλοπές σε διαμερίσματα στην Πάτρα, στο Λουτράκι Κορινθίας και στα Καλάβρυτα.

Σχετικά με τον τρόπο και τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, επισκεπτόταν διάφορες περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους διέμεναν σε ξενοδοχεία και αφού εντόπιζαν, μέσω αγγελιών από εφημερίδες, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά μαζί τους με το πρόσχημα της ενοικίασης.

Οι δράστες προκειμένου να μην εντοπίζονται εύκολα δεν έμεναν πολλές μέρες στην ίδια περιοχή ενώ πήγαιναν στα ραντεβού με ταξί. Επιπλέον κανόνιζαν τηλεφωνικά ραντεβού κυρίως με ηλικιωμένα άτομα, αφού προηγουμένως φρόντιζαν με έντεχνο τρόπο να αντλούν πληροφορίες, για το οικογενειακό τους περιβάλλον, από τους ίδιους τους παθόντες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στα υπό ενοικίαση διαμερίσματα για να προχωρήσουν δήθεν σε «συμφωνία», αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της «απασχόλησης» των ιδιοκτητών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην Πάτρα, όσο και στις οικίες τους στην Αττική, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων, αποκόμματα αγγελιών εφημερίδων για ενοικιάσεις διαμερισμάτων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μικροποσότητες κάνναβης και (51) φαρμακευτικά δισκία LEXOTANIL.

Σημειώνεται ότι, στην κατοχή τους βρέθηκαν ακόμα και πρόχειρες σημειώσεις, σε τετράδια με τηλεφωνικούς αριθμούς και διευθύνσεις με τα ψεύτικα στοιχεία που δήλωναν κάθε φορά στους ιδιοκτήτες, αλλά και δελτία αποστολής σε ενεχυροδανειστήρια στην Αττική, με καταγραμμένη την ποσότητα και τη χρηματική αξία των κοσμημάτων.

Από την έως τώρα έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλες περιοχές της Χώρας, έχουν εξιχνιαστεί μόνο στην Αχαΐα και στην Κορινθία δεκαεπτά περιπτώσεις (17) κλοπών, ενώ το συνολικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της από την παράνομη δράση της ξεπερνά της 145.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και κρατούνται προκειμένου απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή.

Την προανάκριση και τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλες περιπτώσεις ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.