Εξαιρετική εκδήλωση για την ‘Αλωση της Πόλης στο Λόγγο

Μια εντελώς πρωτότυπη εκδήλωση μνήμης πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Αχαϊκή Συμπολιτεία» με έδρα το Λόγγο, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, ώρα 20.00 στο Λόγγο Αιγιαλείας. Πρόβαλε και τίμησε τρεις ιερές εικόνες που διασώθηκαν από πρόσφυγες της Κωνσταντινουπόλεως του 1453. Οι τρεις εικόνες, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου «…ξεκίνησαν τότε, μετά από εκείνη την αποφράδα ημέρα της αλώσεως, από την Κωνσταντινούπολη, για το Μιστρά. Όμως, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στους αιώνες, περνώντας από γενιά σε γενιά, έφτασαν να κοσμούν σήμερα το Μουσείο Ιστορικής Λαογραφικής Μνήμης Λόγγου. Για το λόγο αυτό επιλέχτηκε ως ημέρα προβολής και τιμής τους η 29η Μαΐου, ημέρα της αλώσεως της Βασιλευούσης των πόλεων, ώστε με την ευκαιρία να ακουσθεί και το μοιρολόγι που περιγράφει την ιστορία τους και περνώντας από στόμα σε στόμα εμπλουτισμένο με τα γεγονότα της κάθε εποχής έφτασε μέχρι την τελευταία της γενιάς των Λάμπρων, Λαμπρογιαννούλα και θα ξεχνιόταν για πάντα αν δεν το κατέγραφε τo 1957 ο ιερέας πατήρ Δημήτριος Χαμχούγιας,

385      Η αφιερωματική εκδήλωση ξεκίνησε από το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Λόγγου «Κέντρο Αχαϊκής Γης» με λιτάνευση και μεταφορά των εικόνων προς τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Λόγγου, με την ευγενική συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου και της πάντα πρόθυμης ομάδας των ναυτοπροσκόπων. Στην περιφορά των ιερών κειμηλίων της αλώσεως που έγινε μέσα σε θρησκευτική κατάνυξη, παρευρέθηκαν ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο αρχιερατικός επίτροπος Συμπολιτείας πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Τσώνης, ο προηγούμενος εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λόγγου πρωτοπρεσβύτερος π. Διονύσιος Λιβανάς. ο νέος εφημέριος πρεσβύτερος π. Χρήστος Τσούλκας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Μπαμπίλης από την αρχιερατική περιφέρεια. Ερινεού και πλήθος ευσεβών χριστιανών από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αιγιάλειας.

Στον ιερό ναό αποδόθηκαν τιμές και οι τρεις εικόνες τέθηκαν σε προσκύνημα, ενώ εψάλη σύντομη δέηση και τρισάγιο στη μνήμη των μαρτύρων της αλώσεως , καθώς και των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος, και των κτητόρων των ιερών ναών του Δ. Δ. Λόγγου, οι οποίοι ήταν απόγονοι προσφύγων της Κωνσταντινουπόλεως, ανάμεσά τους και ο γιατρός «των φτωχών» Β. Διαμαντόπουλος ο οποίος αγωνίστηκε για την θεμελίωση και ολοκλήρωση του νέου ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου Λόγγου.

38CΜε αφορμή αυτή την ξεχωριστή γιορτή, ο Σύλλογος απέδωσε τιμή κι ευγνωμοσύνη προς τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιον με Απονομή Τιμητικής Πλακέτας για την τριακονταπενταετή και πλέον προσφορά του στην ιερά Μητρόπολη και την ενορία του Αγίου Δημητρίου Λόγγου στον πνευματικό και κοινωνικό τομέα. Η τιμητική πλακέτα παραδόθηκε στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μυλωνά..

Τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου, εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Τους χορηγούς Λογγίσιους, καθώς και φίλους επιχειρηματίες του Αιγίου.

Τις κυρίες που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Μάγδα Γεωργακοπούλου, Βάσω Κυριακοπούλου, Λένα Ντούρου, καθώς και την νεωκόρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Βούλα Καλαμίδα για την ανυπολόγιστη βοήθειά της.

Την κ. Σιταρά Μαρία, δασκάλα, διευθύντρια του Δημ. Σχολείου Ροδοδάφνης για την βοήθειά της στην διοργάνωση και προβολή της εκδήλωσης και τον καθηγητή κ. Μπαρδούτσο Ιωάννη για την προσφορά εθελοντικής εργασίας.

Τις αγαπητές φίλες του Μουσείου κ. Πένη Ρογκάλα για την απαγγελία του πατροπαράδοτου μοιρολογιού και την κ. Τασία Κραβαρίτη-Γκότση   για την ανάγνωση της επιστολής του ιερέα π. Δ. Χαμχούγια.

Τους καλούς φίλους Βασίλη Μανολίδη και Άγγελο Τσάκωνα, για την φωτογράφιση και βιντεοσκόπιση.

Τον πάντα ακούραστο κ. Κωνσταντίνο Κλάγκο, μέλος του Συλλόγου για την πολύπλευρη βοήθειά του.

Και ιδιαίτερα τον πρόεδρο και Μαέστρο της Χορωδίας Αιγίου 1933 και της Φιλαρμονικής Αιγίου «Ευτέρπη» για την πρόθυμη στήριξη του έργου του Συλλόγου και του μουσείου με τις μουσικές παρουσίες της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας στο Λόγγο.

38738B389