ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Εκδηλώσεις για 8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

8 του Μάρτη του 1857: οι εργαζόμενες γυναίκες στην κλωστοϋφαντουργία, κατέβηκαν σε απεργία στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενες για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και για τα χαμηλά ημερομίσθια. Η απεργία αυτή σηματοδοτεί και το ξεκίνημα του αγώνα του παγκόσμιου Γυναικείου Κινήματος για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Από τότε μέχρι σήμερα, η ισότητα των δύο φύλων κυρίως στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, παραμένει κεντρικό θέμα στη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική ατζέντα.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή της, έχει μια δυναμική παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη, συμμετέχοντας και πρωτοστατώντας σε καίριους αγώνες του Γυναικείου Κινήματος, που στέφθηκαν με επιτυχία. Η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου, βρίσκει τη χώρα μας σε ασφυκτικό κλοιό λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και της αύξησης του προσφυγικού. Τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν ενώ το κοινωνικό κράτος αντί να αυξάνει μειώνεται. Γι’ αυτό η Ε.Γ.Ε. εξακολουθεί να αγωνίζεται δυναμικά για την Ισότητα των Φύλων , τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών και τη διαφύλαξη του Κράτους Πρόνοιας.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-Παράρτημα Αιγίου, τιμώντας και φέτος την 8η Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- ως Ημέρα μνήμης και αποτίμησης των αγώνων και των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος, που ξεκίνησαν το 1857 με τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ζωής και εργασίας, καθώς και ως Ημέρα προβληματισμού και διεκδίκησης νέων αιτημάτων για καλύτερη ζωή, προσκαλεί τις/τους ενδιαφερόμενες/ους στις εξής εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιήσει το μήνα Μάρτιο:

  • Συνεστίαση: την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, ώρα 9.00μ.μ. στο Κέντρο Refrain (Στράτος Βαρδάκης) στην Άκολη Αιγίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομη ενημέρωση για το νόημα της Ημέρας και τις σημερινές διεκδικήσεις των γυναικών και διασκέδαση με κεφάτο τραγούδι από την ορχήστρα του κέντρου, φαγητό και κρασί. Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ.
  • Εργαστήριο βιωματικό με θέμα «Η διεκδικητικότητα, κόρη της αυτοεκτίμησής μας: τρόποι βελτίωσης » : την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Γραφείο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, στις Εργατικές Κατοικίες Διγελιωτίκων– Ξηρολιθίων Αιγίου. Το Εργαστήριο θα συντονίσει η Αιγιώτισσα Ψυχολόγος Μαριλίνα Αναστοπούλου. Πολλές γυναίκες δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή τις ανάγκες τους είτε λόγω της διαπαιδαγώγησης τους να τηρούν περισσότερο παθητικό ρόλο υποχωρώντας στις απαιτήσεις των άλλων, είτε λόγω των καταστάσεων έντονου άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας που βιώνουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που μειώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα. Στο βιωματικό εργαστήριο  θα διερευνηθούν οι πτυχές της αυτοεκτίμησης μας καθώς και οι παράγοντες που την έχουν διαμορφώσει και την επηρεάζουν. Ταυτόχρονα μέσα από διαδικασίες αυτογνωσίας θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν οι δίοδοι που οδηγούν στην αυτοαποδοχή και την εγκαθίδρυση σταθερής όσο και υψηλής αυτοεκτίμησης. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες   οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, για το πώς «χτίζεται» και πως ενισχύεται η αυτοεκτίμηση. Πως θα αποκτήσουν την ικανότητα της διεκδικητικότητας, δηλαδή την ικανότητα να υπερασπίζονται τα ατομικά τους δικαιώματα εκφράζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα πιστεύω τους τη στιγμή που τα νιώθουν με ειλικρίνεια και με τον κατάλληλο τρόπο, αντί να θυμώνουν ή να υποχωρούν νιώθοντας αδικημένες. Η είσοδος στο Βιωματικό Εργαστήριο είναι ελεύθερη για  όλες τις ενδιαφερόμενες. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2691025227, 28400, 6977340286.
  • Μετακίνηση στην Πάτρα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 για παρακολούθηση της Θεατρικής παράστασης «Εργαζόμενα Κορίτσια», από τη Θεατρική Ομάδα Εργαζόμενων Πανεπιστημίου Πατρών-(Θ.Ο.Ε.Π.Π.) στο Θεατράκι «Μελίνα Μερκούρη», κτίριο Βιολογίας-Μαθηματικών. Πρόκειται για το κοινωνικό έργο του Φράνκ Μακ Γκίνες σε σκηνοθεσία Δ. Βούλτσου, που εξετάζει με μεγάλη ευαισθησία τη γυναικεία ψυχολογία και τις σχέσεις των γυναικών μεταξύ τους, προσεγγίζοντας τις ζωές διαφορετικών γυναικών και σκιαγραφώντας με ακρίβεια πέντε διαφορετικές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ηρωίδες.
  • Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Καρκίνος Μαστού & κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό», που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, από τη ΔΗΚΕΠΑ Αιγίου και το Σύλλογο Γυναικών για τον Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ, η Ε.Γ.Ε. Αιγίου συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας για την επιτυχία της. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέκος Μέγαρης, ώρα 19.00-21.00, ενώ θα προηγηθεί κλινική εξέταση γυναικών από εξειδικευμένο γιατρό, από ώρα 16.30 έως 18.30. Με τη συνεργασία ΔΗΚΕΠΑ και του ακτινολογικού εργαστήριου Αναστασόπουλος Χρήστος Β ΔΙΑΓΝΩΣΗ θα γίνουν δωρεάν εξετάσεις γυναικών.

 

Πρόσφατες δραστηριότητες του παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου : συμμετοχή στο 14ο Συνέδριο της ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ στο Πανελλαδικό Δ.Σ. της κ. Ευαγγελίας (Λίτσας) Γιαννοπούλου

litsa ouraniaΗ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ –Παράρτημα Αιγίου, συμμετείχε με εκλεγμένες συνέδρους στις εργασίες του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης: τέλος του κοινωνικού κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2016. Σημαντικοί άξονες αναφοράς υπήρξαν: η οικονομική κρίση και η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων ιδίως των γυναικών, η ανεργία των γυναικών, η επιδείνωση της υγείας των πολιτών, η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, η υπογεννητικότητα, τα φαινόμενα πορνείας και trafficking που αυξήθηκαν, το νέο ασφαλιστικό και οι συνέπειές του στους νέους, η μετανάστευση των νέων με υψηλά προσόντα, οι επιπτώσεις στη δημογραφική παρακμή της χώρας μας, το προσφυγικό ζήτημα, η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδίως στην Ελλάδα. Συμπέρασμα του Συνεδρίου: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και του προσφυγικού που βιώνει. Οι καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών της κρίσης επιβαρύνουν κυρίως τις γυναίκες. Αφαιρούνται κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών στον τομέα της εργασίας και προστασίας της μητρότητας. Διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο η άνιση μεταχείριση των γυναικών στην αγορά εργασίας και αυξήθηκαν τα κρούσματα βίας με θύματα τις γυναίκες. Το Κράτος Πρόνοιας συρρικνώνεται, με συνέπεια την έλλειψη ολοκληρωμένων και επαρκών πολιτικών και υποδομών φροντίδας για παιδιά και εξαρτημένα άτομα. Οι νέοι με υψηλά προσόντα μεταναστεύουν και το δημογραφικό αποτελεί ένα ύπουλο εχθρό του ελληνισμού. Εμείς οι γυναίκες χρειάζεται να αντλήσουμε δύναμη η μία από την άλλη, να προασπίσουμε τη Δημοκρατία αλλά και τα κεκτημένα δικαιώματα μας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διεξήχθησαν αρχαιρεσίες τη δεύτερη ημέρα, για την ανάδειξη του νέου 13μελούς Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου για την επομένη τριετία. Υποψήφια από το παράρτημα του Αιγίου ήταν η Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου, η οποία επανεκλέχθηκε σε πολύ καλή σειρά.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ –Παράρτημα Αιγίου, θα διοργανώσει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση εντός του Απριλίου με το θέμα του Συνεδρίου, για να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο γυναίκα/άνδρα.

Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου