Εννέα Δήμοι, ανάμεσά τους και ο Δήμος Αιγιάλειας, θα επικαιροποιήσουν σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ SEACAP 4 SDG

 

Το SEACAP 4 SDG παρουσιάζει επίσημα τους πρώτους Δήμους/Τοπικές Αρχές που επιλέχθηκαν για την επικαιροποίηση του σχεδίου ενεργειακής απόδοσης

Το έργο SEACAP 4 SDG, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος ENI CBC MED, δημοσιεύει τον κατάλογο με τους πρώτους Δήμους και Τοπικές Αρχές που επιλέχθηκαν να λάβουν τεχνική υποστήριξη για την απόκτηση επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και για το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ-SEACAP) ή ισοδύναμου σχεδίου ενεργειακής απόδοσης.

Στις 29 Νοεμβρίου το έργο θα γιορτάσει αυτήν την επιλογή με μία εκδήλωση στην Βηρυττό, που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενέργειας της Βηρυττού (28-30 Νοεμβρίου) και θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε όλους τους εταίρους του έργου και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με την ευκαιρία αυτήν θα παρουσιαστεί ο κατάλογος των πρώτων Δήμων και Τοπικών Αρχών: Δήμος Lloret de Mar (Ισπανία), Δήμος Αιγιαλείας (Ελλάς), Δήμος Νάπολης (Ιταλία), Αρχή Ειδικής Οικονομικής Ζώνης Άκαμπα (Ιορδανία), Δήμος Jdeideh El Chouf (Λίβανος), Δήμος Sax (Ισπανία), Δήμος  Bizerte (Τυνησία), Εταιρεία Ύδρευσης Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος). Σύντομα θα ανακοινωθεί και το όνομα του τελευταίου Δήμου/Τοπικής Αρχής, συμπληρώνοντας έτσι τον τελικό κατάλογο.

Ο δήμος Jdeideh El Chouf από τον Λίβανο θα συντονίσει την συζήτηση, αφιερωμένη στην ανταλλαγή απόψεων με τους επιλεγμένους Δήμους/Τοπικές Αρχές και εξωτερικούς φορείς, που θα εξηγήσουν τις προτάσεις τους για την εφαρμογή του προτεινόμενου μηχανισμού στις χώρες των εταίρων.

Στο πλαίσιο του έργου SEACAP 4 SDG, 4 δήμοι από την Νότια Ακτή της Μεσογείου θα λάβουν επίσης τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων και εργαλείων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «2014-2020 ENI CBC Mediterranean Sea Basin Programme», το έργο SEACAP 4 SDG άρχισε τον Δεκέμβριο του 2021, θα διαρκέσει 18 μήνες και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου ευρώ, κατά 90% συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο από Εθνικούς Πόρους.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών συμμετέχει ως εταίρος (partner) του έργου με τον ακριβή τίτλο «Med SE(A)CAP integration through uniform adapted assessment andfinancing methods, mainly targeting buildings in education and health sectors, for sustainabledevelopment goals in a smart society» ή εν συντομία «SEACAP 4 SDG», με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Γεώργιο Ι. Στεφανίδη, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.