Ενημέρωση από την Περιφέρεια προς τους Δήμους και τους πολίτες για τη διαδικασία των αποζημιώσεων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά και την πρόσφατη κακοκαιρία που υπήρξε η αιτία πολλών ζημιών και καταστροφών, ενημερώνει τους πολίτες για τις διαδικασίες αποζημιώσεων.

  • Για τις κατοικίες που επλήγησαν (στεγαστική συνδρομή), αιτήσεις υποβάλλονται στους οικείους Δήμους προκειμένου, μετά τις αυτοψίες από τις Επιτροπές των Δήμων να προωθηθούν στη ΔΑΕΦΚ για την οριοθέτηση των θεομηνιόπληκτων περιοχών.
  • Για τις επιχειρήσεις (καταστήματα, αγροτικά μηχανήματα, γεωργικά εργαλεία, αντλητικές εγκαταστάσεις, περιφράξεις, μεταποιημένα προϊόντα), οι αιτήσεις υποβάλλονται στον Περιφερειακό Συντονιστή Κρατικής Αρωγής, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.4797/2021 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 79 ΦΕΚ 246Α /10.12.2021.

Οι ορισμένοι Περιφερειακοί Συντονιστές Κρατικής Αρωγής είναι οι:

  1. ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Νικολόπουλος Νικόλαος e-mail: tpp1@aitnia.pde.gov.gr
  2. ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ: Μπάφας Ιωάννης e-mail: i.mpafas@pde.gov.gr
  3. ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ: Μπαλκάμος Κωνσταντίνος e-mail: kmpalk@ilia.pde.gov.gr
  • Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, μελισσοσμήνη, ζωοτροφές και πάγιο κεφάλαιο δηλαδή στάβλοι, αποθήκες, θερμοκήπια), οι αιτήσεις υποβάλλονται στον κατά τόπους ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, με επιστολή του προς τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, απευθύνει έκκληση διευκόλυνσης των πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, επισημαίνοντας τη δυνατότητα ορισμού ενός υπευθύνου ανά Δήμο που θα μπορεί να συγκεντρώνει τις αιτήσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και να τις προωθεί τμηματικά στον Περιφερειακό Συντονιστή Κρατικής Αρωγής.

Όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης στην επιστολή, το σύνολο των κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές, πρέπει να αποζημιωθούν και ο νόμος 4797/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε όσο το συντομότερο δυνατόν, μετά την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr και οι πληγέντες να μπορούν να λάβουν την πρώτη αρωγή.