Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: “Το Νηπιαγωγείο που μας αξίζει”

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας παρουσίασε τις θέσεις του δια μέσου της   Προέδρου κ. Αθηνάς Σκανδάμη 

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Το Νηπιαγωγείο που βιώνουμε, το Νηπιαγωγείο που μας αξίζει» ,πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στο Novotel στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου της ΔΟΕ κ. Κικινή και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των καθηγητών κ. Παναγιώτη Σταμάτη ,Επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Τσιάκαλου Γιώργου ,Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Τονίστηκε η αξία της Προσχολικής Αγωγής στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του παιδιού και στη μετέπειτα εξέλιξη του.

Η Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού πλούτου ,που μπορεί να απολαύσει ένας άνθρωπος και είναι απαραίτητη σε κάθε παιδί 4-6 ετών. «Όσο περισσότερη εκπαίδευση παίρνει ένας άνθρωπος ,τόσα περισσότερα κοινωνικά αγαθά απορροφά και τόσο μικρότερη πιθανότητα έχει να διολισθήσει στη φτώχεια, πνευματική και οικονομική »,επεσήμανε ο κ. Τσιάκαλος

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τοποθετήσεις Νηπιαγωγών που εκπροσωπούσαν Συλλόγους από κάθε γωνιά της χώρας μας.

skandami-athinaΟ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας με την εισήγηση της Προέδρου κ. Αθηνάς Σκανδάμη παρουσίασε τις θέσεις του για την Προσχολική Αγωγή:

 

  • Υποστήριξη του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου με εγγραφές νηπίων και προνηπίων, χωρίς δικαιολογητικά εργασίας των γονέων.
  • Διατήρηση των ολιγάριθμων Νηπιαγωγείων ,όπου αυτά απαιτούνται .(χωριά)
  • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση.
  • Αναλογία ενός νηπίου ανά 3 τ. μ και ενός/μίας Νηπιαγωγού ανά 20 νήπια.
  • Συνεχής και ουσιαστική επιμόρφωση των Νηπιαγωγών.
  • Καμία συγχώνευση στα Νηπιαγωγεία μας.
  • Διορισμός των αναπληρωτών συναδέλφων
  • Δωρεάν μεταφορά νηπίων και προνηπίων στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κοντινά Νηπιαγωγεία.
  • Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης για την Εκπαίδευση και Συμπερίληψη των νηπίων με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ο/Η Έλληνας /Ελληνίδα Νηπιαγωγός είναι ο μοναδικός εργαζόμενος που εργάζεται χωρίς διάλειμμα και το μοιράζεται με τα «παιδιά του». Είναι τις περισσότερες φορές μόνος /ή με ένα μεγάλο αριθμό παιδιών ,χωρίς την παρουσία δεύτερου ατόμου. Δε χωρίζει τη γνώση σε 40λεπτα μαθήματα ,αλλά είναι παρών/παρούσα συνεχώς διδάσκοντας όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να απομακρύνεται από το Ευρωπαϊκό πρότυπο για τα νηπιαγωγεία και το στόχο της Προσχολικής Αγωγής, καθώς εισηγείται επί της ουσίας

καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νηπιαγωγείων και επιβάλλοντας προϋποθέσεις για την εγγραφή στα Ολοήμερα. Ο Σύλλογος ΠΕ Αιγιάλειας θα είναι παρών στις κινητοποιήσεις , ξεκινώντας από την απεργία της 8ης Ιουνίου στην προσπάθεια να στηρίξει το Δημόσιο Σχολείο και εν προκειμένω το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Θέλουμε ένα νηπιαγωγείο εξωστρεφές, καινοτόμο, αντισταθμιστικό , που να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Θέλουμε νηπιαγωγούς παιδαγωγικά και εργασιακά ικανοποιημένες/ους που θα υποστηριχθούν επιτέλους από το Υπουργείο στον πολυδιάστατο ρόλο τους, έτσι ώστε το μόνο τους μέλημα να είναι η ασφάλεια των νηπίων, η χαρά της δημιουργίας, η ενσωμάτωση και η κοινωνικοποίηση του ελληνικού λαού.