Ενδιαφέρουσα διάλεξη στο 1ο ΓΕΛ Αιγίου – “Τα Μαθηματικά στη φιλοσοφία του Πλάτωνα”

Mια ενδιαφέρουσα διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 από τον ομότιμο καθηγητή του Τομέα Μαθηματικής Ανάλυσης, στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Στυλιανό Νεγρεπόντη, με θέμα: “Τα Μαθηματικά στη φιλοσοφία του Πλάτωνα”.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου και ώρα 11 π.μ. και αναμένεται να την παρακολουθήσουν καθηγητές φιλόλογοι και μαθηματικοί, αλλά και συμπολίτες μας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!

Ο κ. Νεγρεπόντης, αφού είχε ασχοληθεί επί πολλές δεκαετίες με κάθε μορφή ανώτερων μαθηματικών, κατέχοντας την κρίσιμη έδρα της Ανάλυσης στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελευταία 15 χρόνια, μελετά τον Πλάτωνα εις βάθος, από τις πηγές και έχει καταλήξει σε εξαιρετικής σπουδαιότητας συμπεράσματα για την ίδια την Πλατωνική Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά, μέσω μιας δεσπόζουσας έννοιας που διαπερνά την φιλοσοφία του Πλάτωνα την οποία η αρχαίοι ονόμαζαν «ανθυφαίρεση» και η οποία στην πιο απλή της μορφή είναι ο ευκλείδειος αλγόριθμος εύρεσης του Μέγιστου κοινού διαιρέτη δύο φυσικών αριθμών.

Ο κ. Νεγρεπόντης,  υποστηρίζει ότι εά υπήρχε ένα μαθηματικό σύστημα αντιφατικό λ.χ. «ισχύει και Α και όχι Α» τότε μέσω αυτού, οποιοσδήποτε ισχυρισμός αληθής ή ψευδής, είναι αποδεικτός . Αν όμως μπορέσουμε και φτιάξουμε ένα σύστημα, όπου να πλησιάζει το αντιφατικό χωρίς όμως να είναι και αντιφατικό , τότε, μέσω αυτού του συστήματος, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε με απόλυτη αυστηρότητα προτάσεις που σε έναν κοινό άνθρωπο μοιάζουν εξωφρενικές , εντελώς χειροπιαστά, πειστικά. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το σύστημα των μαθηματικών που διαθέτουμε. Γι αυτό και ο Πλάτων έδωσε εξαιρετική σημασία στο «μηδείς αγεωμέτρητος εισείτω» (στην Ακαδημία του Πλάτωνα) μια ρήση που αποτελεί και την προμετωπίδα στο λογότυπο της Αμερικάνικης Μαθηματικής Εταιρείας.