Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας: “Συνάδελφοι, πείτε μας τι ζητάτε;”

Αγαπητοί συνάδελφοι Έμποροι μικροεπιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες της Αιγιάλειας. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης και επικίνδυνης κατάστασης εξαιτίας του κορωνοϊού . Αυτό που προέχει φυσικά είναι να προσέξουμε, να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να διαφυλάξουμε πρώτα από όλα το ύψιστο αγαθό της υγείας μας. Όμως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, να κοιτάμε και να προγραμματίζουμε την επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να μας καταβάλλει αυτή η άσχημη κατάσταση η οποία έχει πληγώσει πρώτα από όλα την ψυχολογία μας.

Σαν ο εκλεγμένος για δεύτερη φορά, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας αλλά ταυτόχρονα και συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Εμπόρων και επαγγελματιών όλης της Αιγιάλειας, μιας και έχω την τιμή να συμμετέχω και στο ΔΣ του δευτεροβάθμιου οργάνου μας που είναι η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, αλλά και σαν εκλέκτορας στην ΕΣΕΕ, σας ενημερώνω πως πάνω από ένα μήνα η ομάδα μου και εγώ, δίνουμε έναν δύσκολο, κουραστικό και ψυχοφθόρο αγώνα για να αναδείξουμε, να πιέσουμε και να παλέψουμε για τα προβλήματα μας. Αυτή την χρονική στιγμή δεν θέλουμε να σας κάνουμε καμιά αναφορά για το τι κινήσεις, υπομνήματα, συναντήσεις και αγώνες σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο κάναμε. Αυτά σας τα ενημερώνουμε καθημερινά μέσα από mail και μέσα από την ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο της περιοχής μας, αλλά και θα σας τα ξαναπαρουσιάσουμε συνολικά στο τέλος. Όταν θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Δημοσιοποιούμε όμως όλα τα παραπάνω όχι για προσωπική μας προβολή (ποτέ άλλωστε δεν μας ενδιέφερε, ούτε επιδιώκαμε την δημοσιότητα) αλλά σαν άμισθοι συνδικαλιστικοί σας εκπρόσωποι και ακούραστοι εργάτες που πονάμε και πασχίζουμε για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας, θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους μας , να μας παραθέσουν τις σκέψεις, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, έτσι ώστε μέσα από τις δυνάμεις μας, να πιέσουμε και πρωτοβάθμια σε τοπικό επίπεδο αλλά και δευτεροβάθμια μέσω της ΟΕΕΣΠ μας, αλλά και τριτοβάθμια στην ΕΣΕΕ μέσω του ερωτηματολογίου που μας έχει θέσει και πρέπει εντός των ημερών να το καταθέσουμε συμπληρωμένο.

Κρατάμε απαρέγκλιτα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θέλουμε έναν ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, έναν σύλλογο που θα έχουν συμμετοχή, φωνή και λόγο όλοι οι συνάδελφοι μας. Πολλά από τα αιτήματα που έχουμε θέσει από την αρχή της κρίσης τα έχει συμπεριλάβει και η Ομοσπονδία μας στις προτάσεις που κάνει.

Σας παραθέτουμε εν συντομία τα αιτήματα μας όπως τα έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Πελοποννήσου:

  1. Άμεση ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, κάθε νομικής μορφής και δραστηριότητας, χωρίς να ληφθεί υπόψη ως κριτήριο ένταξης ο κύριος ΚΑΔ, καθώς όλα τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν στήριξη.

  2. Στο μέτρο ενίσχυσης των 800 ευρώ να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι επιχειρήσεις των εταιρικών μορφών ( Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε) ανά μέτοχο καθώς αποτελούν το 1/5 του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας.

  3. Επιδότηση του δώρου Πάσχα από το κράτος, καθώς είναι αδύνατο να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή που υπολειτουργούν.

  4. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000 ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.

  5. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπόρευμα για την σεζόν Άνοιξη – Πάσχα.
  6. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμα μετά την λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 48 δόσεις. Επίσης να μην γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».

  7. Επιστροφή προκαταβολής φόρου και τέλος επιτηδεύματος.

  8. Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30/4 και εξόφληση τους 30/6

 

  1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

  2. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

  3. Παρέμβαση της κυβέρνησης στις τράπεζες για γενικό πάγωμα στα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται, νέα κουρέματα και ρυθμίσεις.

  4. Χρηματοδότηση απευθείας από το κράτος του 60% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται και επίσης απαγόρευση εξώσεων επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

 

 

Σαν Εμπορικός Σύλλογος σε τοπικό επίπεδο έχουμε ζητήσει :

  1. Υπομνήματα για απαλλαγή όλων των δημοτικών φόρων, τελών, τέλη κοινοχρήστων, τραπεζοκαθισμάτων κλπ και πάγια νερού στους πληττόμενους ΚΑΔ.
  2. Επιστολές προς ΔΕΗ με μοναδικό θέμα τους συναδέλφους που έχουν κλείσει τα καταστήματά τους και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής. 

  3. Υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς, για τις ελλείψεις σε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται. 
  4. Υπόμνημα προς ΔΕΗ όπου ζητούμε να ληφθούν μέτρα για τα καταστηματάρχες που έχουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις  αλλά είναι κλειστοί λόγω των μέτρων .

  5. Υπόμνημα για αναστολή για έξι μήνες των λογαριασμών της ΔΕΗ για τα καταστήματα και την κύρια κατοικία των Εμπόρων και των επαγγελματιών. 
  6. Την παράταση έξι μηνών της επιδότησης των υπαλλήλων που υπάγονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. 
  7. Αίτημα προς τον Δήμο για σύνδεση σε αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν κομμένο ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, Internet για όσο καιρό διαρκεί το πρόβλημα.
  8. Ενίσχυση των δομών της υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (τα ζητάμε μέσω ΟΕΕΣΠ) 
  9. Μείωση ΕΝΦΙΑ, προκ/λη φόρου και τέλους επιτηδεύματος (τα ζητάμε μέσω ΟΕΕΣΠ και ΕΣΕΕ) 
  10. Πρόβλεψη για ενοικιαστές δημοτικών κτηρίων
  11. Υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς, ώστε τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων να πουλάνε μόνο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για όσο το λιανεμπόριο βρίσκεται κλειστό με κυβερνητική απόφαση και να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού
  12. Υπομνήματα προς κ.κ. Διοικητές Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδος, Αχαΐας, Αιγιαλείας, για Λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας και περιπολίες επί εικοσιτετραώρου στις κλειστές επιχειρήσεις
  13. Υπόμνημα  στους αρμόδιους φορείς, για κοινό μειωμένο ωράριο προς όλα τα καταστήματα που έχουν παραμείνει ανοιχτά.

Παρακαλούμε όλους τους συνάδελφους Εμπόρους, μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να μας στείλουν στα mail, inbox, messenger, τηλέφωνα του Συλλόγου μας, αλλά και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ μας, όλες τις συμπληρωματικές προτάσεις τους, ώστε να τις μεταφέρουμε και να πιέσουμε για αυτές.

 

με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

ο Πρόεδρος                                              η Γ. Γραμματέας

 

Λάμπης Π. Παπαδόπουλος                             Νικολέτα Χανδόλια