Εκτεθειμένος ο Πολάκης: To ΚΕΕΛΠΝΟ πληρώνει 9.300€ τον μήνα για έξτρα φρουρούς του Υπουργού

Με 7.500 ευρώ μηνιαίως (συν ΦΠΑ) χρεώνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι με τη φύλαξη του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη από ιδιωτική εταιρία, την ώρα που ο ίδιος εμφανίζεται σαν “αρχάγγελος της κάθαρσης” στον χώρο της Υγείας και εξαπολύει επιθέσεις για λεηλασία δημόσιο χρήματος.

Το ποσό αυτό, μάλιστα, χρεώνεται στα έξοδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο ξιφουλκεί σχεδόν καθημερινά ο υπουργός και διαφημίζει την εξυγίανσή του. Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό το ότι δαπανώνονται περίπου 250.000 ευρώ τον μήνα για συνολικές υπηρεσίες φύλαξης από ιδιωιτική εταιρία σε διάφορες εγκαταστάσεις και χωρίς να υπάρχει δημοσιευμένη σύμβαση με τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όπως φαίνεται στο σχετικό παραστατικό που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου” το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωσε για τον μήνα Σεπτέμβριο στην εταιρεία “Triple S Security Systems and Services” το ποσό των 7.500 ευρώ συν ΦΠΑ 1.800 ευρώ, δηλαδή συνολικά 9.300 ευρώ με αιτιολογία “διάθεση φυλάκων-φρουρών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας επί της οδού Αριστοτέλους 17, στην Αθήνα για το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, βάσει εγγράφου για τον μήνα Σεπτέμβριο 2016. Σύνοδο βαρδιών, 60”. Η τιμή χρήσεως είναι 125 ευρώ και συνολικά το κόστος χωρίς τον ΦΠΑ για ολόκληρο τον μήνα φτάνει τα 7.500 ευρώ.

Σε άλλο παραστατικό του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζεται εντολή προς την τράπεζα Πειραιώς για κατάθεση του ποσού των 560.895,74 ευρώ που αντιστοιχεί σε πληρωμή υπηρεσιών για έναν μήνα. Ο κ. Πολάκης που έχει κάνει σημαία της πολιτικής του καριέρας το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγγέλοντας ατασθαλίες και διασπάθιση χρήματος από προηγούμενες διοικήσεις – χρεώνει το Δημόσιο για υπηρεσίες φύλαξης που αφορούν το γραφείο του Από ποιον; Σε τι χρειάζονται οι φρουροί του κ. Πολάκη μέσα στο κτίριο του Υπουργείο, το οποίο φυλάσσεται και από την Αστυνομία αλλά και από τους φύλακες – υπαλλήλους του Υπουργείου;

Και γιατί χρειάζεται να πληρώνει αυτές τις υπηρεσίες το ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι ο ίδιος ο κ. Πολάκης από την τσέπη του, αν αισθάνεται ότι χρειάζεται φρουρούς επιπλέον, την ώρα που εργάζεται μέσα στο γραφείο του;

Η αποκάλυψη για τη φύλαξη του Πολάκη έχει και άλλες σημαντικές διαστάσεις γιατί αφορά ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο πληρώνει ο οργανισμός για να προστατεύει διάφορα εργαστήρια, τα οποία είναι κλειστά και φιλοξενούν μηχανήματα αξίας. Τον περασμένο μήνα το αρμόδιο γραφείο προστατευόμενων διαμερισμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ έθεσε στον πρόεδρο του οργανισμού Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ το θέμα των πανάκριβων παρεχομένων υπηρεσιών φύλαξης από την εταιρεία “Triple S ΕΠΕ” και μάλιστα συγκριτικά με προσφορά άλλης εταιρείας που ενδεικτικά έλαβαν κατά 72% – ποσοστό τα οποία παρουσιάζει τεράστια απόκλιση!

 

Εκτός όμως από τη συγκεκριμένη διαπίστωση, υπάρχει η επίθεση Έκθεση Αποτελεσμάτων Προγραμματισμού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περίοδο Ιανουάριος 2015 – Ιούνιος 2016 η οποία στο πεδίο Δ.3.2. αποφαίνεται ότι “εμφανίζεται σημαντικά υψηλή η δαπάνη για υπηρεσίες ασφαλείας”. Ο οργανισμός που εποπτεύει ο κ. Πολάκης έχει ήδη στα χέρια του από πέρσι το καλοκαίρι έκθεση του ΓΛΚ ότι υπάρχει υψηλή δαπάνη για τις υπηρεσίες που πληρώνονται αδρά από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών αφορούν σε φύλαξη ανενεργών εργαστηρίων και όχι του γραφείο του Παύλου Πολάκη στο υπουργείο Υγείας.

Προκύπτουν, όμως, και άλλα ερωτήματα τα οποία δείχνουν και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται στο Υπουργείο Υγεία τη χρηστή διοίκηση. Η εταιρεία “Triple S ΕΠΕ” δεν φαίνεται πουθενά να έχει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως ορίζει ο Νόμος, ή, αν έχει και έληξε, δεν υπάρχει άλλη απόφαση διοικητικού συμβουλίου που να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Από το 2016, με τον Νόμο 4366 το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάγεται στις διατάξεις του Δημόσιου Λογιστικού σε ό,τι αφορά προμήθειες, υπηρεσίες και αγαθά. Με τον ίδιο νόμο προβλέπεται και η σύναψη συμβάσεων για υπηρεσίες φύλαξης και, βέβαια, θα πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες διαγωνισμού, όπως προβλέπεται από τον Νόμο. Από το αρμόδιο γραφείο των προστατευόμενων διαμερισμάτων έχει ζητηθεί επανειλημμένα ενημέρωση για το αν έχει γίνει διαγωνισμός και τελευταία εάν αυτός έγινε μετά τις 15 Φεβρουαρίου, εκφράζοντας, έτσι, προβληματισμό για το αν η εταιρεία φύλαξης συνεχίζει “σιωπηρά” να παρέχει υπηρεσίες και να πληρώνεται κανονικά χωρίς να έχει σύμβαση.

Εκτός όλων των άλλων το υπουργείο Υγείας – άκουσον – άκουσον! – προϋπολογίζει και μπόνους και 700.000 ευρώ σε υπαλλήλους του ΕΟΦ, για να αυξήσει την αποδοτικότητά τους. Το δωράκι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “Μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις”, το οποίο προβλέπει το ποσό αυτό ως “ενδεχόμενο ετήσια δαπάνη” και ως “καταβολή κινήτρου απόδοση στο προσωπικό του ΕΟΦ, σε περίπτωση υπέρβασης του ετησίωςν οριζόμενου θετικού δημοσιονομικού του στόχου”!

Μπορεί, λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αλυχτά όταν γίνονται πολιτικές μάχες στη Βουλή, καλείται, όμως, να δώσει εξηγήσεις – ειδικότερα ο κ. Πολάκης που έχει και την ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ – για το θέμα των υπηρεσιών φύλαξης στο γραφείο του αλλά και τα υπέρογκα ποσά τα οποία δαπανά ο οργανισμός, όπως το ίδιο το ΓΛΚ επισημαίνει.

Από την Εφημερίδα: Ελευθερία του Τύπου