Εγκαινιάστηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Αγία Άννα Συνοικισμού Αιγίου

Εκτίθενται εκκλησιαστικά αντικείµενα και σκεύη από τις «Αλησµόνητες πατρίδες»

΄Οσοι παρευρέθηκαν  στη θεία λειτουργία  στον Ιερό Ναό της  Αγίας ΄Αννας στο Συνοικισµό Αιγίου, κατά τον εορτασµό  της Γιορτής της Αγίας ΄Αννας, δοκίµασαν µια ευχάριστη έκπληξη, καθώς  ιερέας π. Αγαθόνικος  Τσάκαλος, ανακοίνωσε, ότι στη συνέχεια, µετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα γίνουν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου!   Και προσκάλεσε όλους να παραστούν και να ξεναγηθούν εκεί.

Πράγµατι, το εκκλησίασµα ανταποκρίθηκε  µε ενθουσιασµό. Σε λίγο, πρωτοστατούντος του σεβαστού π. Ιωακείµ Βενιανάκη έγιναν τα εγκαίνια του µουσείου, που στεγάζεται σε αίθουσα του α΄ορόφου του ενοριακού Κέντρου  του ναού.

Εκεί, µέσα σε ένα νοικοκυρεµένο και προσεγµένο περιβάλλον, εκτίθενται εκκλησιαστικά αντικείµενα και σκεύη, από τις «Αλησµόνητες πατρίδες», από τα Προικονήσια: το Βόρι, την Αλώνη, τα Χούχλια κ.ά. Είδαµε- σε ωραίες βιτρίνες τοποθετηµένα- αντιµήνσια, σκεύη λειτουργικά, λάβαρα, εικόνες, ευαγγέλια, θυµιατά, αρτοφόρια, δισκοπότηρα, κολυµβήθρα, καντήλια κ. ά., όλα προσφορές των ενοριτών, που τα φύλαγαν τόσα χρόνια, ευλαβικά στα σπίτια τους.

Σε κουβέντα µε τον π. Αγαθόνικο, µάθαµε, ότι και ο ίδιος κατάγεται από την Αλώνη και ότι η ενορία της Αγίας ΄Αννας, έχει αναδείξει τους περισσότερους ιερείς (17 τον αριθµό!).

Το έργο αυτό είναι πολύ σηµαντικό και πιστεύουµε ότι θα ενισχυθεί και θα εµπλουτιστεί και µε άλλες προσφορές-γιατί υπάρχουν και άλλα που µπορούν να µπουν στο Μουσείο.

Και θυµάµαι, ότι το 2004, που κάναµε µία έκθεση – αφιέρωµα στους  συµπολίτες µας πρόσφυγες της Μ. Ασίας, µας είχαν φέρει και εικόνες, κεντηµένους σταυρούς κεντηµένους επιταφίους κ.ά. Αυτά καλό θα ήταν να προσφερθούν στο εκκλησιαστικό µουσείο.

Το να εκφράσουµε  δηµόσια τη συγκίνησή µας, αλλά και την εκτίµησή µας στον σεβαστό π. κ. Αγαθόνικο Τσάκαλο είναι το ελάχιστο που µπορούµε να κάνουµε.

Μπορούµε όµως και να συµµετέχουµε και να βοηθάµε τέτοιες σηµαντικές προσπάθειες, για τη διατήρηση της Εθνικής µας µνήµης, της ιστορικής µας  συνείδησης, αλλά και απόδοση τιµής στους Μικρασιάτες συµπολίτες µας.

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ, ιστορικός – φιλόλογος

(Από τον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 14/12/2016_