Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην 10η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

 

Για ακόμα μια χρονιά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριξε μέσω της δωρεάν παροχής χώρου σε κοινό περίπτερο, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου για να συμμετάσχουν στην 10η Έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition που πραγματοποιήθηκε 3 με 5 Φεβρουαρίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας.

Φέτος μέσα από το κοινό περίπτερο που παρείχε η ΠΔΕ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν 12 επιχειρήσεις αναδεικνύοντας τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα της περιφέρειας. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν πολύ μεγάλο τόσο για τα προϊόντα που αναδείχθηκαν όσο και για την περιοχή και τους ανθρώπους της. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη βράβευση 2 επιχειρήσεων από τη ΠΔΕ για τα ποιοτικά τους προϊόντα.

Φέτος η έκθεση φιλοξένησε περισσότερους από 50 αγοραστές από χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ η φετινή διοργάνωση εκτός από τις γαστρονομικές εκδηλώσεις του «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» και τα επαγγελματικά σεμινάρια των «Food Expert Stories» εγκαινίασε και πλατεία οινογευσίας Wine Walk και το Olive Oil Bar.

Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας. Κατά την επίσκεψή του στους χώρους της έκθεσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες και παραγωγούς, τους εκπροσώπους των άλλων ελληνικών περιφερειών και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Επίσης, ο κ. Φίλιας απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης και συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης που διοργάνωσε ο οργανισμός Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, με θέμα τη συμπερίληψη στην επιχειρηματικότητα τροφίμων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την τοποθέτησή του, τόνισε την αναγκαιότητα της παροχής επιπλέον κινήτρων και της έντασης της εκπαίδευσης σε συμπολίτες μας με δυσκολίες πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα και τον κομβικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σε αυτό και η ΠΔΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης καθώς και Αντιπεριφερειάρχες ΑγροτικήςΑνάπτυξης συμμετεχουσών στην έκθεση Περιφερειών.

Τέλος, τη Δευτέρα 5/2 σε πάνελ συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεση από τον οργανισμό Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, με θέμα βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού κλάδου στη χώρα, συμμετείχε και ο συνεργάτης της ΠΔΕ σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Ζαχαράτος που κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως η επίτευξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας προϋποθέτει την οικονομική βιωσιμότητα των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων του κλάδου καθώς και των μεμονωμένων παραγωγών. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΠΔΕ έχει παρουσιάσει συγκριμένο έργο ενώ στοχεύει σε ένταση των προσπαθειών το αμέσως επόμενο διάστημα.