Διοργάνωση Δράσεων για το Περιβάλλον με σχολεία της Κλειτορίας, της Ακράτας και της Αιγείρας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, στο πλαίσιο των φετινών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργάνωσε δράσεις με σχολεία της Κλειτορίας, της Ακράτας και της Αιγείρας. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιουνίου 2018 ημέρα Τρίτη στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Κλειτορία με το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Κλειτορίας και στις 6 Ιουνίου 2018 ημέρα Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Ακράτα με το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας και το Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας.

Οι δράσεις στην Κλειτορία αφορούσαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της χρήσης και κατάχρησης πλαστικών σακουλών και τις συνέπειες που έχει η χρήση και κατάχρηση πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον. Οι δράσεις στην Ακράτα αφορούσαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της χρήσης και κατάχρησης πλαστικών σακουλών και των συνεπειών της ιδιαίτερα στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου καθώς και στην ένταξη του Κορινθιακού κόλπου ως περιοχή NATURA.

Το θέμα των Δράσεων στην Κλειτορία ήταν: «Αποχαιρετώντας τις πλαστικές σακούλες» και στην Ακράτα: «Οι πλαστικές σακούλες και ο Κορινθιακός κόλπος ως περιοχή NATURA»

Το πρόγραμμα ήταν διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών και περιελάμβανε διαδραστική παρουσίαση προσαρμοσμένη κατάλληλα στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών και δραστηριότητες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα θέματα που αφορούν τη χρήση και κατάχρηση πλαστικών. Επίσης, περιελάμβανε δράση με ζωγραφική πάνινων επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών που θα αντικαταστήσουν τις πλαστικές σακούλες, καθώς και δράση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας μέσω της διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων και πλακάτ με περιβαλλοντικά συνθήματα από τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, μόνο για την Κλειτορία.

Οι κύριοι άξονες των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν:

  • Πλαστικές σακούλες και καταστροφή θαλάσσιων οικοσυστημάτων
  • Πλαστικές σακούλες και ανθρώπινη υγεία
  • Αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών και δημιουργία οικολογικών τσαντών
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας
  • Η επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη χρήση της πλαστικής σακούλας
  • Ο Κορινθιακός κόλπος ως περιοχή NATURA και η ανάγκη προστασίας του

 

Η δαπάνη των δράσεων καλύφθηκε από το Κ.Π.Ε Κλειτορίας- Ακράτας στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση (ΕΚΤ) & από Εθνικούς Πόρους.