Δικάστηκε επτά μήνες με αναστολή τριών ετών ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διακοπείσα συνεδρίαση της π. Τετάρτης και εκδικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, η έφεση που είχε κατατεθεί κατά της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2015 στο προσωπικό του ιστολόγιο, με την οποία είχε καταφερθεί κατά των ομοφυλοφίλων.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) μετά την έφεση που άσκησαν ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου στην αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Η δίκη ξεκίνησε με την απολογία του Σεβασμιωτάτου και ακολούθησαν  η πρόταση της Εισαγγελέως, οι αγορεύσεις των δικηγόρων και τέλος η απόφαση των δικαστών.

Η Εισαγγελέας πρότεινε την αθωώσή του κ. Αμβροσίου, αναφερόντας ότι τα όσα έγραψε δεν προκαλούν κίνδυνο ώστε να οδηγήσει άτομα ή ομάδες να προχωρήσουν σε ακραίες καταστάσεις εναντίον άλλων.

Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ένοχο και τον δίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση και 10.000 ευρώ πρόστιμο για την πρώτη κατηγορία (δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους) και 6 μήνες φυλάκιση για τη δεύτερη κατηγορία (κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος). Οι δικηγόροι του κ. Αμβροσίου ζήτησαν την ελαχιστοποίηση των ποινών και η έδρα αποσύρθηκε για να συσκεφθεί και αποφάσισε την ενοχή του με 7 μήνες αναστολή για 3 χρόνια.

Η απολογία του κράτησε 1 ώρα και 20 λεπτά με τον κ. Αμβρόσιο να υποστηρίζει ότι η σημερινή δοκιμασία είναι από τις δυσκολότερες της ζωής του και μάχεται κατά της αμαρτίας.

Στο άκουσμα της απόφασης οι παρευρισκόμενοι υποστηρικτές του κ. Αμβροσίου αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας “Αίσχος” και “Ντροπή”.

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και η έδρα είχε κάνει δεκτή την πρόταση της Εισαγγελέως, η οποία θεώρησε πως το κείμενο με την επίμαχη φράση δεν ήταν επικίνδυνο για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων. Είχε κάνει επίσης δεκτό τον ισχυρισμό του Σεβασμιωτάτου πως δεν εννοούσε τους ομοφυλόφιλους αλλά τους πολιτικούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης.

Τη δίκη παρακολούθησαν εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου προκειμένου να συμπαρασταθούν στον Μητροπολίτη.

Από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής κατέθεσαν ως μάρτυρες ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νικόλαος Αλιβιζάτος και ο ποινικολόγος κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Μάρτυρες υπερασπίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου κατέθεσαν οι  Σεβασμιώτατοι Mητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Ηλείας κ. Γερμανός, ο Αιγιώτης παιδίατρος κ. Σωτήριος Καρανικόλας και η δικηγόρος εξ Αθηνών κ. Ελένη Καρνιάτη.

Ως πολιτική αγωγή παρέστη η δικηγόρος από την Αθήνα Κλειώ Παπαπαντολέων με δύο συναδέλφους της,  ενώ από την πλευρά του Μητροπολίτη συνήγοροι ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο Αιγιώτης δικηγόρος Αθηνών Βασίλης Οπλαντζάκης και ο επίσης δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Παπαϊωάννου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ