Διαψεύδει η Ρωσία τις κατηγορίες για το θάνατο αμάχων – Προς κλιμάκωση οδηγείται η κατάσταση στη Συρία

Σε υψηλούς τόνους απέρριψε η Ρωσία τις κατηγορίες πως οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ευθύνονται για θανάτους αμάχων. «Όσοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να τις στηρίξουν με στοιχεία», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Στα πλήγματα σε πέντε νοσοκομειακές και σχολικές εγκαταστάσεις τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Γαλλία είχε μιλήσει για έγκλημα πολέμου, δείχνοντας ως υπεύθυνους «το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του» -χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά σε ποιους.

Η Τουρκία αντιθέτως μίλησε ανοικτά για ρωσική ευθύνη, ενώ παράλληλα ζητά από τους συμμάχους της να την ενισχύσουν στην προσπάθειά της να πραγματοποιήσει χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Η Τουρκία σ’αυτό το πλαίσιο ζητεί από τους συμμάχους της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ μία κοινή χερσαία επέμβαση στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Μαζί με τους θανάτους αμάχων και τα συνεχιζόμενα τουρκικά πλήγματα προς θέσεις Κούρδων στη Συρία, την τύχη της «συνεννόησης του Μονάχου» για παύση εχθροπραξιών σχετικοποιούν και οι προθέσεις της Δαμασκού. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φάνηκε να αποκλείει επίτευξή της εντός εβδομάδας, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει τους όρους της.