Διαχείριση και ανακύκλωση αγροτικών πλαστικών αποβλήτων: θα γίνει η αρχή;

Η διαχείριση των αγροτικών πλαστικών προϋποθέτει συστηματική ενημέρωση των αγροτών, κίνητρα αλλά και σχεδιασμό από μέρους της Περιφέρειας και των Δήμων. Αν όλα γίνουν σωστά, όχι μόνο λύνεται αυτό το σοβαρό πρόβλημα, αλλά υπάρχει και κέρδος από την ανακύκλωση.

Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, ακούσαμε και συζητήσαμε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη διαχείριση των αγροτικών πλαστικών αποβλήτων. Το Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού InnoPolis και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων «Ήλιος» είχαν την έμπνευση να παρουσιάσουν και στην Αιγιάλεια τα αποτελέσματα του έργου AWARD (στα πλαίσια του Intereg Ελλάδας – Ιταλίας 2007-2013) που έγινε μεταξύ Δήμου Ήλιδας και Ιταλών εταίρων.

Μολονότι οι συνθήκες διαφέρουν στην Αιγιάλεια (στην Ηλεία και τη Δ. Αχαΐα έχουν χιλιάδες τόνους πλαστικού από θερμοκήπια, ενώ στην Αιγιάλεια κυρίως πρόκειται για συσκευασίες από φυτοφάρμακα και λιπάσματα), η ουσία είναι η ίδια: με μικρή προσπάθεια από μέρους των αγροτών και με καλό σχεδιασμό από το Δήμο, τα πλαστικά θα πάψουν να ρυπαίνουν το έδαφος και τα νερά και το κόστος αυτής της διαδικασίας μπορεί να καλυφθεί από το κέρδος από την ανακύκλωση.

Είναι σημαντικό αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν σε ευρύτερο επίπεδο και, μακάρι, ο Δήμος Αιγιάλειας να συμμετέχει σε αυτές και να δείξει έμπρακτα ότι παίρνει στα σοβαρά τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στα σημαντικά σημειώνουμε και την ιστοσελίδα του Innopolis, όπου υπάρχει σημαντικότατο εκπαιδευτικό υλικό για τη σωστή διαχείριση και ανακύκλωση των αγροτικών πλαστικών ( http://e-learning.innopolis.org, → εγγραφή, ακολουθούμε οδηγίες).

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Δημοτικός Σύμβουλος

drasi_logo