Διαμάντω Βασιλακοπούλου: «Προτεραιότητά μας, πάντα ο άνθρωπος»

Απολογισμό του έργου της τελευταίας τριετίας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παραχώρησε πριν τα Χριστούγεννα στα ΜΜΕ η αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (α’βάθμιας-β’βάθμιας εκπαίδευσης) κ. Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, παραθέτοντας δημόσια πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία της πολύπλευρης δράσης, με επίκεντρο την κοινωνική πολιτική του Δήμου Αιγιαλείας.

Όπως η ίδια τόνισε, προτεραιότητα ήταν και παραμένει ο άνθρωπος, για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών διαβίωσής του, τη στήριξη ατόμων και οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν βιοτικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασής του σε αγαθά και υπηρεσίες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην καθημερινότητα αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες όλης της Αιγιάλειας, στις συνεχείς εργασίες αναβάθμισής τους και σε προγράμματα βελτίωσης υποδομών και παροχών προς μαθητές και εκπαιδευτικούς, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προγραμματίζονται προς άμεση υλοποίηση.

Η συνέντευξη έκλεισε με θερμές ευχές προς τους δημότες για καλές και ευτυχισμένες γιορτές, με υγεία και ευημερία για όλο τον κόσμο.

 

Πεπραγμένα  του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας

Το Τμήμα Υγείας , Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής είναι αρμόδια για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής, των πολιτικών ισότητας των φύλων καθώς και για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Δήμου, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και τη ρύθμιση των σχετικών  δραστηριοτήτων.

Η στήριξη της κοινωνικής συνοχής και η αποφασιστική μάχη κατά της φτώχειας, μέσω μιας πολύπλευρης Κοινωνικής Πολιτικής, αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας . Η ουσιαστική ενδυνάμωση των ασθενέστερων και η επανένταξη των αποκλεισμένων από την κοινωνία πολιτών επιτυγχάνεται μέσω σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, σε μια προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από σεβασμό, αξιοπρέπεια και διαφάνεια από τη μία, και σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης, από την άλλη, επιτρέπουν τη στήριξη των ασθενέστερων και την επανένταξη των αποκλεισμένων από την κοινωνία.

Για την επιδίωξη όλων των παραπάνω  η Αντιδημαρχία Υγείας , Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής μέσω του αρμόδιου Τμήματος ενήργησε πολυεπίπεδα.

 

COVID-19

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο μεγάλος πρωταγωνιστής το 2020, ο οποίος εξακολουθεί και σήμερα να μας απασχολεί, είναι ο COVID-19 που αποτελεί τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στον πλανήτη.

Σε αυτήν την κρίση η πόλη μας αποδείχθηκε πειθαρχημένη και οι ενέργειές μας την κατέστησαν ασφαλή.

Ενεργοποιήσαμε τηλεφωνικό  κέντρο  στην  υπηρεσία  του Δήμου και τροποποιήσαμε τη λειτουργία τους ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι αποτελεσματική και στοχευμένη για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων, απόρων, κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Για τις ευπαθείς ομάδες, άπορους, κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, άτομα που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους και αδυνατούσαν να εξυπηρετηθούν στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του COVID-19.

Στόχος η πρόσβαση στα βασικά αγαθά, με τον συντονισμό των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας αξιολογούν κάθε αίτημα και δίνουν λύσεις σε θέματα, όπως π.χ. παράδοση φαρμάκων, τροφίμων , άμεση διεκπεραίωση με δημοτικές υπηρεσίες κ.ά.

Παρείχαμε  δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη   για την αντιμετώπιση συνεπειών από την υποχρεωτική απομόνωση

Διανομή  έτοιμου φαγητού τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στο σπίτι ανάγκης, με διανομή κατ’ οικον. για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με οχήματα και προσωπικό του Δήμου και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 

 

Πλήρη γεύματα το Πάσχα και τα Χριστούγεννα σε περίπου 55 οικογένειες  

Με πράξεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, μέσω την αρωγή του Βοήθεια στο Σπίτι  διατέθηκαν το τριήμερο του Πάσχα κατ΄ οίκον παραδοσιακά πασχαλινά γεύματα και γλυκά, σε άτομα άπορα, μοναχικά, ΑμεΑ, υπερήλικες , ώστε να γιορτάσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Διαρκείς ενημερώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 , διενέγεια τέστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests)   σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον  προγραμματισμός και διενέργεια  250  τέστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests)  σε συμβεβλημένο ιδιωτικό  εργαστήριο . Σε συνεργασία με την 6ΥΠΕ διενέργεια εμβολιασμού κατ οίκον σε άτομα.

Προληπτικές απολυμάνσεις στα σχολικά κτήρια όλων των βαθμίδων, κάτω από πρωτόγνωρες  υγειονομικές και κοινωνικές  συνθήκες επέστρεψαν με απόλυτη ασφάλεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας Στις αίθουσες των σχολικών μονάδων του Δήμου μας

Στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου βρίσκεται η προαγωγή του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των πολιτών και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος μας δίνει βαρύτητα:

  • Στον τομέα προαγωγής της υγείας
  • Στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην πρόληψη

και την ενημέρωση

  • Στην εξάλειψη των ανισοτήτων
  • Στην κοινωνική ενσωμάτωση

 

Προληπτική Ιατρική 

Ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του παιδιού» πραγματοποίησε  δράση  προληπτικής ιατρικής για παιδιά,  με τα κινητά πολυϊατρεία  «Ασκληπιός» κ «Ιπποκράτης» ,  δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Πρόγραμμα TEC-MED σε συνεργασία  με το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό κέντρο «ΜΕΡΙΜΝΑ» υλοποιεί  το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TEC MED».

Το  πρόγραμμα περιλαμβάνει   αξιολόγηση που αφορά τη βιολογική, τη σωματική και την ψυχική υγεία  μέσα από επίσημα πανευρωπαϊκά ιατρικά ερωτηματολόγια και ψυχομετρικά εργαλεία . Γίνεται  σε τρείς φάσεις έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες του κάθε ατόμου, προτείνοντας λύσεις και παρεμβάσεις για την άμεση αντιμετώπιση τους μέσω διασύνδεσης με δωρεάν δομές και επαγγελματίες υγείας.

Μέσω της χρήσης διαδικτυακής πλατφόρμας, παρέχεται πλούσιο υλικό ενδυνάμωσης όπως: δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση για την ψυχική ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, δωρεάν εκπαίδευση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φροντιστών, απομακρυσμένη διεπαφή για φροντιστές & ηλικιωμένους, υγειονομική και κοινωνική φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τους επαγγελματίες, όπως και εξατομικευμένα σενάρια φροντίδας.

 

Κλικ Ζωής παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας

Πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών τηλεφροντίδας «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων» στοχεύει στη δημιουργία μιας δωρεάν κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και παρακολούθησης, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών (κουμπί πανικού, ανιχνευτής πτώσης, γεωεντοπισμός).

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ 2022

Οικονομική Βοήθεια

2021  :   9.500€  ,  οικονομική στήριξη σε 10 νοικοκυριά

2022  :  17.430€,   οικονομική στήριξη σε 15 νοικοκυριά

Συλλογή τροφίμων  Απρίλιος – Ιούλιος  2022

Ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης έστειλαν οι πολίτες του Δήμου που ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμα για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο την ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Παροχή Δεκατιανού σε σχολεία του Δήμου καθημερινά  σε  190 μαθητές στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου

2022 :    10.396 €    Σταφιδόψωμο

14.916 €    Γάλα

 

2021 :      3.660 €     Σταφιδόψωμο

5.369,76   Γάλα

Λήψη Απόφασης  του ΔΣ  για προετοιμασία του Δήμου να φιλοξενήσει εφόσον απαιτηθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία

Έμπρακτη στήριξη με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού

Στήριξη δύο οικογενειών προσφύγων που διαμένουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου.

Διανομή ΤΕΒΑ (τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης )σε ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Σύνταξη σχεδίων  δράσης  κατ έτος  για την προστασία αστέγων σε έκτακτες καιρικές συνθήκες

Επανασύνδεση ρεύματος  9  οικονομικά αδύνατων οικογενειών

Έχουν εκδοθεί    280 αποφάσεις οικονομικής αδυναμίας για δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη.

Διανομή καυσόξυλων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  2021: 25  νοικοκυριά

Συνδρομή στο έργο της κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας»    η οποία είναι  στελεχωμένη με διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτρια, αποδίδει υπηρεσίες σε ενήλικες πολίτες και στις οικογένειές τους, οι οποίοι χρήζουν ψυχιατρικής φροντίδας και αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας.

Αρωγή του Δήμου σε πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου με Σύσταση προσωρινού γραφείου αποτελούμενο από διοικητικούς υπαλλήλους και Κοινωνικό Λειτουργό  για την επιτόπια καταγραφή των ζημιών  την παροχή Ψυχολογικής  στήριξης και παραλαβή αιτήσεων.

1η  Εθελοντική Αιμοδοσία, με την υποστήριξη της μονάδας αιμοληψίας του Γ.Ν. Αιγίου καθώς και τον Αχαϊκό Σύλλογο    Μεσογειακής Αναιμίας – ΑΣΠΠΑΜΑ .

Ομάδες Γονέων ( με παιδιά  από 5 -18 χρ. ) σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ

Ο σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η προσέγγιση και η κατανόηση προβληματισμών – συμπεριφορών – αποριών – δυσκολιών που αφορούν το ενδο-οικογενειακό ή/και το σχολικό περιβάλλον.

Απόφαση  ΔΣ για την ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας και Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο αποτελεί Δομή του Δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υποστήριξη των γυναικών – θυμάτων βίας και η ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ένταξη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων  26 συμπολιτών με την συνδρομή της  κοινωνικής έρευνας  από την Υπηρεσία

Διεξαγωγή 50-60  κατ έτος  Κοινωνικών ερευνών στο πλαίσιο των Εισαγγελικών εντολών.

Αρωγή σε άστεγους συμπολίτες  (ένταξη σε δομή Αστέγων Πάτρας , σε προνοιακά προγράμματα, τρόφιμα,  ρουχισμό).

 

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τ Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές πρώτης υποδοχής, οι οποίες παρέχουν ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του οικείων Δήμων, μέσα από την παροχή συνολικού πλέγματος υπηρεσιών που στόχο έχουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως και την προώθηση στην απασχόληση.

Τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν επί 8 ώρες ημερησίως, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας τους παραμένουν ανοικτά για τους πολίτες, ενώ είναι παρόντες τουλάχιστον δύο υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας,  κοινωνικός λειτουργός.

 

ΔΑΠΑΝΕΣ  ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

2019  :     58.180€

2020  :     72.086,83€

2021   :    96.434,89 €

2022   : 121.418

 

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους ;

Α) Υποχρεωτικές, που σημαίνει: 1) Υποδοχή  6.932 (2020-2022 ) πολιτών

ενημέρωση, καταγραφή, υποστήριξη πολιτών κατά τη διαδικασία ένταξής τους σε προνοιακά προγράμματα  : KEA  2.118 (έτος 2022)αιτήσεις στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου,  Επίδομα Στέγασης  , επίδομα Γέννησης ,  το Σύνολο των προνοιακών επιδομάτων .

Επιτόπιες έρευνες  για την διερεύνηση Αστεγίας   , Διανομή ΤΕΒΑ

2) Συνεργασία με υπηρεσίες και δομές για τη διασύνδεση των πολιτών και την παραπομπή των αιτημάτων τους, καθώς και τη συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας για την προώθηση της απασχόλησης των ανέργων.

Β) Ενδεικτικές, που σημαίνει: 1) Υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών 2) Κοινωνική ένταξη των πολιτών που περιλαμβάνει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Κ. ΝΕΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ

Π. Σ.

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
2020 3061 735 2326 169 4196
2021 1955 489 1466 73 2716
ΕΩΣ 10/2022 1916 365 1551 226 2778
ΣΥΝΟΛΟ 6932 1589 5343 468 9690

 

Σημείωση: ο/η ίδιος-α ωφελούμενος-η δύναται να έχει προσέλθει στο Κέντρο   Κοινότητας με περισσότερα από ένα αιτήματα και να έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από μια επισκέψεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

  2020 2021 2022
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΠΡΩΗΝ ΚΕΑ) 1594 962 968
ΤΕΒΑ 957 669 738
ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 754 554 429
ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ 441 399 395
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ 112 51 69
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ – ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ 108 63 170
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ 48 5 3
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ Κ.Κ. 106 0 0
ΑΛΛΟ (ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Κ.Α.) 76 13 6

Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ έχει αποκτηθεί όχημα τύπου VAN για τις ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων και απομακρυσμένων περιοχών.

Αξία   Οχήματος  VAN   39.500 €

 

ΔΡΑΣΕΙΣ 2020-2022

  • Κ.Κ. σε συνεργασία με την ένωση «Μαζί για το παιδί»

Δωρεάν διανομή παπουτσιών σε παιδιά ως 18 ετών

 

Λειτουργία των δομών:

Κοινωνικό Φαρμακείο  50 ωφελούμενοι

Δημοτική Ιματιοθήκη :  15-20 ωφελούμενοι

Τράπεζα τροφίμων ,σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και την προσφορά τροφίμων σε 150 ωφελούμενους  του Δήμου.

2021  :    5068, 87   Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου

 

2022  : 19.597,00   Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου

4.438,27  Είδη παντοπωλείου & είδη κρεοπωλείου  ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

 Στον τομέα της εκπαίδευσης λειτούργησαν  επίσης το  Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αιγιαλείας δομή εκπαίδευσης ενηλίκων  με λειτουργία    Τμημάτων εξ αποστάσεως .

Υποδοχή  νέων αιτήσεων ( 65 )για την τρέχουσα περίοδο και την έναρξη νέων τμημάτων.

 Πολλές ακόμη οι ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου καθημερινά  η οποία στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης κάθε  πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη.

 Πρόθεσή μας η συνέχιση και επέκταση όλων των παραπάνω δράσεων ενώ στους άμεσους στόχους είναι   η Λειτουργία του  Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Έμφυλης Βίας,   ήδη έχει εξασφαλιστεί το κτίριο που θα στεγαστεί και θα λειτουργήσει σαν Δομή του Δήμου μας καθώς επίσης και η έναρξη Συμβουλευτικής σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας.

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να στελεχωθεί στο άμεσο μέλλο με μόνιμες θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων η Υπηρεσία.

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ενταχθεί το ΄ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’ στην Υπηρεσία Υγεία Πρόνοια και Κοινωνική Πολιτική.

 Στόχος στο άμεσο μέλλον είναι η περαιτέρω διεύρυνση του Κέντρου Κοινότητας και στελέχωση της και η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά ώστε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τα προβλήματα αυτής της ευπαθής ομάδας με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

 

 ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2023 – 2028 πρόθεση μας είναι να εντάξουμε τον Δήμο μας στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

 Ο ρόλος του ΚΕΠ Υγείας είναι να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τα Προγράμματα Πρόληψης και Προ συμπτωματικού Ελέγχου και να τα διασυνδέει με λειτουργούσες δομές υγείας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Μεριμνά και καθοδηγεί τις δημοτικές πρωτοβουλίες προληπτικής φροντίδας ώστε κάθε δράση να διέπετε από συνέχεια, συνέπεια και σύγχρονη τεχνογνωσία.

Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:

α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα η) Κατάθλιψη θ) Άνοια ι) ΧΑΠ κ)  Οστεοπόρωση.

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας.

  • Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
  • Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
  • Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
  • Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο Δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
  • Ο Δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.