Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου: Παιδιά, εθελοντές, εμψυχωτές και προσωπικό εξερευνούν…

 

Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, εθελοντές εμψυχωτές, παιδιά , και το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, εξερευνόντας τον κόσμο μας.

1η Δράση 16 Ιουνίου 2016 – ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Τα παιδιά μικροί εξερευνητές με την καθοδήγηση των εμψυχωτών- εθελοντών Κυριακοπούλου Βασιλικής , και Γουρζή Αννας καθώς και των υπαλλήλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αιγίου Κολοκοτρώνη Σοφίας και Βελαώρα Μαρίας με διασκεδαστικό τρόπο μέσα από γρίφους, γλωσσοδέτες και θεατρικά δρώμενα ανακάλυψαν το κρυμμένο θησαυρό. Ορκίστηκαν τον όρκο της χαράς και του θησαυρού σκορπίστηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης , και κάθε ομάδα με το ανάλογο χρώμα έλυνε γρίφους και έψαχνε μεριές για να βρεί το θησαυρό……………….. Ο θησαυρός φυσικά η θεματολογία της φετινής Καλοκαιρινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας (φτερά, κουμπιά, κλωστές, κοχύλια, κ.λ.π.) με τον οποίο και διακοσμήσαμε τη Βιβλιοθήκη μας.

2η ΔΡΑΣΗ 17/6/2016 – ΤΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ ΤΟΥ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ

Το μπλουζάκι του εξερευνητή σχεδιάσαμε την Παρασκευή 17/6/2016 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου στα πλαίσια της 2ης δράσης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016. Τα παιδιά με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας κας. Ευσταθίου Γιάννας Νηπιαγωγού στο ρόλο της μοδίστρας έκοψαν και έραψαν τσέπες που θα γεμίσουν με μικρούς θησαυρούς της εξερευνησής τους. Με τις φοιτήτριες Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου

Πατρών Γουρζή Αννα και Τριανταφυλλοπούλου Ηλιάνα τα παιδιά μαγεύτηκαν από τον ιδιαίτερο ρόλο της δραματοποίησης και του θεατρικού παιχνιδιού μέσα απο το οποίο παρουσίασαν τον τρόπο που βρήκαν το κρυμένο θησαυρό του παραμυθιού που αυτά δημιούργησαν.

3η ΔΡΑΣΗ 22/6/2016 – ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ

Αποστολή της ημέρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου, την Πέμπτη 22 Ιουνίου και ώρα 6.30- 8.30 μ.μ. ” ΕΝΑ ΦΤΕΡΟ ” με αφήγηση του παραμυθιού << Το δέντρο που είχε φτερά >> της Αγγελικής Δαρλάση.
Η αρχή έγινε με τον κύκλο γνωριμίας, μιλήσαμε για το φτερό, τα είδη του, αντικείμενα και ζώα με φτερά. Τα παιδιά με έξυπνο τρόπο μας ταξίδεψαν στο μαγικό κόσμο της μυθολογίας θυμηθήκαμε τον Δαίδαλο τον Ικαρο και κάναμε φτερά φιλίας.
Μετά την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά έγραψαν τα μηνύματα που αποκόμισαν σε πουλιά, και κόλλησαν σε αυτά φτερά.Κατάλαβαν ότι η δύναμη της αγάπης είναι μεγάλη και κάνει θαύματα.Φτιάξαμε το δικό μας δέντρο με κλαδιά θαλασσόξυλου, συκιάς, λεμονιάς. Κολλήσαμε φτερά και ταξιδέψαμε στον κόσμο της αγάπης, φιλίας, φαντασίας. Τραγουδήσαμε τη φιλία , βάλαμε φωλιές στο δέντρο, παίξαμε το παιχνίδι ” φωλιές ” και το ” πετάει – πετάει το πουλί “. Η δράση μας έκλεισε παίρνοντας τα παιδιά μαζί τους αναμνηστικά πούπουλα, φτερά και τη σχετική βιβλιογραφία με θέμα το ” ΦΤΕΡΟ ” ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες γνώσης και φαντασίας οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης στις καλοκαιρινές τους διακοπές!

 

4η ΔΡΑΣΗ 23/6/2016 – ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΛΩΣΤΗΣ

Στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/6/2016 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου η δράση με αποστολή ” ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΚΛΩΣΤΗΣ”” με εμψυχώτρια – εθελόντρια την νηπιαγωγό Μπόκολα Αλεξία. Ολα τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους με ένα κουβάρι κόκκινης κλωστής.
Αφηγηθήκαμε την ιστορία ” Η Νεφέλη στο νησί του παντός” για να προετοιμαστούμε και εμείς με ένα κομμάτι κόκκινης κλωστής για το ταξίδι μας απο τη Βιβλιοθήκη σε ολόκληρο τον κόσμο..
Με οδηγό τα ονειρά μας και πυξίδα τη καρδιά που δημιουργήσαμε με τη κόκκινη κλωστή ζωγραφίσαμε ολόκληρο τον κόσμο φτιάξαμε καραβάκια και ταξιδέψαμε με τη φαντασία μας στο κόσμο που ο καθένας από τους μικρούς εξερευνητές ονειρεύεται να εξερευνήσει.

 5η ΔΡΑΣΗ 29/6/2016 – ΜΙΑ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Αποστολή της ημέρας 29/6/2016 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου ” ΜΙΑ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ” πραγματοποιήθηκε με την εθελόντρια Μπεντεβή Ευανθία Ιστορικό, Συγγραφέα, Λογοτέχνη.
Η εμψυχώτρια της ομάδας έκανε πλήρη ανάλυση της έννοιας και τα παιδιά εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις. Με οδηγό καρτ-ποστάλ από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, θρησκευτικού περιεχομένου ταξιδέψαμε στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Από καρτ-ποστάλ γνώρισαν την τοπική μας ιστορία ( την θαυματουργή εικόνα της “ΠαναγίαςΤρυπητής”, τη σπηλιά στην περιοχή Τρυπιά Αιγιαλεϊας.
Συναισθήματα , αναμνήσεις, μηνύματα που περνάνε απο τα καρτ-ποσταλ και φτάνουν στο μυαλό μας, είναι τα καλύτερα γιατί μένουν ανεξίτηλα στη σκέψη μας αφού δεν τα διαβρώνει ο χρόνος.
Μέσα από το μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία φτάσαμε στο παρόν και μέσα απο συλλεκτικά καρτ-ποσταλ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λόγω της οικονομικής κρίσης συζητήθηκε το θέμα της αποταμίευσης.
Στο τέλος τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους καρτ-ποσταλ τα οποία θα ανταλλάξουν μεταξύ τους.

 Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες-εμψυχώτριες των δράσεων: Γουρζή Αννα, Κυριακοπούλου Βασιλική, Μπίκου Γιάννα, Αλεξία Μπόκολα, Μπεντεβή Ευανθία, και την Σίψα Βασιλική για τη λήψη φωτογραφιών και το χειρισμό οπτικοακουστικών μέσων.

vivliothiki-4

vivliothiki-3

vivliothiki-2