Δημήτρης Καλογερόπουλος: “Πανέτοιμος για μια ακόμη καλύτερη θητεία” – Με πρόγραμμα και όραμα για την Αιγιάλεια

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σίγουρα το όνοµα του ∆ηµήτρη Καλογερόπουλου έχει συνδεθεί µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει διεκδικήσει τον δηµαρχιακό θώκο πέντε φορές τις τέσσερις µε επιτυχία και ζητά και πάλι την ψήφο των Αιγιαλέων για να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Η Αιγιάλεια – σύµφωνα µε τον ίδιο – εξελίσσεται. Έχουν µπει γερές βάσεις, σε σηµαντικά ζητήµατα από τον ίδιο και την οµάδα του και είναι έτοιµοι να κάνουν ακόµα περισσότερα. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Τώρα» µιλά στον «ΤΥΠΟ της Αιγιάλειας» µε ευθύτητα, ειλικρίνεια και βάζει τα πράγµατα στη θέση τους, σε όλα όσα έχουν καταλογίζει η αντιοπλίτευση. Την κατηγορεί ότι ότι µε τη στάση της έβαζε χρονοκαθυστερήσεις για να µην γίνουν έργα, κάτι που τελικά δεν κατάφερε, ενώ εξηγεί τους λόγους γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει να τον εµπιστευτούν και πάλι.

ΕΡ.: κ. ∆ήµαρχε αναλάβατε την Αιγιάλεια σε µια δύσκολη στιγµή, σε µια δραµατική κατάσταση, µε τις σωρούς των απορριµµάτων να στοιβάζονται και όλο αυτό το διάστηµα επικεντρωθήκατε στην καθαριότητα του δήµου και πλέον δεν παρατηρούνται δυσάρεστες και επικίνδυνες εικόνες. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν είχατε λύση για τα απορρίµµατα και  ότι αυτό το πράξατε, καθώς ο νόµος σας έδινε το δικαίωµα. Ήταν πράγµατι εύκολο να το διαχειριστείτε;

ΑΠ.: Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να πούµε ότι αν ήταν τόσο απλό δεν θα υπήρχε κατά το παρελθόν τουλάχιστον, µια  κρίση κάθε τετραετία, τα προηγούµενα 50 χρόνια. Άρα, δεν είναι απλό και οι ∆ήµαρχοι ήθελαν να διευθετήσουν αυτό το θέµα το οποίο ήταν ο «βραχνός» κάθε φορά του εκάστοτε ∆ηµάρχου. Για πρώτη φορά, η Αιγιάλεια δεν αντιµετώπισε κρίση. Πραγµατικά, υπήρχε το νοµοθετικό πλαίσιο το οποίο µας διευκόλυνε, αλλά υπήρχε και κατά το παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο όµως, εµείς «πατήσαµε» και σε συνεργασία µε πολλούς δηµάρχους της χώρας και µε την Πολιτεία, καταφέραµε αυτό που και εσείς είδατε σαν αποτέλεσµα. ∆εν είναι ώρα να σας απαριθµήσω πόσο δύσκολες, επίπονες προσπάθειες κάναµε οι συνεργάτες µου και εγώ, αλλά σηµασία έχει το αποτέλεσµα. Πλέον στο Αίγιο και στην Αιγιάλεια δεν µιλάει κανείς για το ζήτηµα αυτό, παρά µόνο για βελτιώσεις που χρειάζονται δηλ. µιλάµε πλέον για τα ογκώδη απορρίµµατα (αυτά που µένουν έξω από τους κάδους τα κλαδέµατα, τα γκαζόν κ.α.) κυρίως σε περιόδους τουριστικής φόρτισης, όπως είναι το καλοκαίρι, όπου µαζί µε αυτά µας αφήνουν τα σκυλάκια τους και θα πρέπει να τα περιποιηθούµε εµείς.

ΕΡ.:  Την αποκοµιδή των απορριµµάτων οι δηµότες της Αιγιάλειας εδώ και χρόνια την πληρώνουν «χρυσάφι», ενώ όλοι οι ∆ήµαρχοι µιλούσαν για επίλυση προβλήµατος που ποτέ δεν ήρθε. Γιατί πιστεύεται ότι κανείς δεν προχώρησε στη δηµιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων; Τώρα, που ο περιφερειακός σχεδιασµός προχωρά η Αιγιάλεια παραµένει «εκτός νυµφώνος»;

ΑΠ.: Το µόνο σίγουρο είναι ότι δεν κάναµε µόνο τα παραπάνω. Έχουµε απαλλάξει την Αιγιάλεια από αυτόν τον βραχνά των σκουπιδιών και για πρώτη φορά το Αίγιο θα έχει το δικό του εργοστάσιο Βιοαποβλήτων, το οποίο σε δύο χρόνια το αργότερο, θα λειτουργεί και θα εξυπηρετεί τον όγκο των σκουπιδιών, κάτι λιγότερα από τα µισά. Εποµένως, νοµίζω ότι όλοι µπορούν να είναι ασφαλείς µε εµάς. Είναι εξασφαλισµένο ότι δεν θα ξαναδούµε τέτοια κρίση, δεν θα ξανακινδυνέψει η πόλη, µια και έχουµε ήδη εξασφαλίσει τη µεταφορά των απορριµµάτων µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2024. Μέχρι να γίνει και ο Εθνικός σχεδιασµός για τα υπόλοιπα των σκουπιδιών µας, ο οποίος δεν έχει γίνει από 2019 και µετά και γι’ αυτό και δεν είµαστε ενταγµένοι, θα ενταχθούµε όµως, είναι βέβαιο, στο εργοστάσιο του ΣΥ∆ΙΣΑ και εποµένως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβληµα. Να, λοιπόν, που αυτοί, ή κάποιοι από αυτούς που είχαν διοικητικές θέσεις, και είχαν την ευθύνη γι΄ αυτό το πρόβληµα, δεν είχαν κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Και ήρθαµε εµείς µέσα σε αυτά τα 4 χρόνια να δώσουµε τη λύση την τωρινή, την αυριανή, αλλά και τη λύση για το απώτερο µέλλον για τα επόµενα 50 χρόνια. Μαζί µε αυτό εξασφαλίσαµε και το εργοστάσιο για τη διαχείριση της λυµατολάσπης που θα εξοικονοµήσει πολλούς πόρους. Εποµένως, εξοικονοµούµε από τη δική µας διαχείριση, εξοικονοµούµε από τη λυµατολάσπη και και µε τα οικονοµικά µας – είναι πολύ σηµαντικό αυτό – καταφέραµε να έχουµε µία καλή κατάσταση, τέτοια που να µας επιτρέπει να είµαστε σεβαστοί, αξιοπρεπείς και αξιόπιστοι.

Τα σκουπίδια, για τη µεταφορά τους µας κόστιζαν το 2019 κάτι λιγότερο από ενάµιση εκατοµµύριο Ευρώ και τώρα µας στοιχίζουν κάτι παραπάνω από 400.000 Ευρώ. Πράγµα που σηµαίνει ότι έχουµε και εκεί εξοικονόµηση και έχουµε κάνει καλή διαχείριση.

ΕΡ.:   Όσον αφορά την άρδευση πραγµατοποιήσατε ριζικές αλλαγές εν µέσω αντιδράσεων, ενώ η τιµολογιακή πολιτική στο νερό της ύδρευσης παραµένει ψηλά. Οι πολίτες διαµαρτύρονται ότι πληρώνουµε εδώ και πολλά χρόνια το «πιο ακριβό νερό» πανελλαδικώς. Πιστεύεται ότι αυτό µπορεί ν’ αλλάξει;

ΑΠ.:  Πράγµατι οι πολίτες έχουν δίκιο να απαιτούν φθηνό νερό. Σήµερα εµείς έχουµε µειωµένο κοστολόγιο στο νερό 15% στις ορεινές και αγροτικές περιοχές για να βοηθήσουµε τους αγρότες µας και µέσα στην πόλη του Αιγίου 9% φθηνότερο τιµολόγιο. Άρα στο µέτρο του δυνατού, δείχνουµε ότι µειώνουµε και έχουµε την δυνατότητα µέσω ορθολογικής διαχείρισης όπου είναι δυνατό, ούτως ώστε να έχουµε µια καλή οικονοµική κατάσταση. Γιατί πράγµατι χρειάζεται να έχουµε µία καλή οικονοµική κατάσταση για να συµµετέχουµε στις όποιες απαιτήσεις υπάρχουν, για να διεκδικούµε ευρωπαϊκά προγράµµατα, όπως αυτά που έχουν σχέση µε τον Σελινούντα – να γίνουν οι µελέτες, να πληρωθούν κ.α. – το κοστολόγιο όταν θα φτιαχτεί το εργοστάσιο του Σελινούντα, δηλαδή το διυλιστήριο που είναι τώρα 21,5 εκ. Ευρώ και δεν ήταν εύκολο να το εξασφαλίσει κανείς, ήταν όνειρο πολλών προηγούµενων δηµάρχων.

Να όµως, που η δική µας ∆ηµοτική θητεία ολοκλήρωσε τη διαδικασία και εξασφαλίσαµε την πίστωση, περιβαλλοντικούς όρους, φτιάχνουµε τα τεύχη δηµοπράτησης και το έργο θα είναι σε 2,5 έως 3 χρόνια έτοιµο. Με αυτό το έργο, θα έχουµε κατά 80% µειωµένο κόστος ενεργειακό, άρα αυτό θα µπορεί να ωφελήσει τους πολίτες µας, θα µπορεί να ενισχύσει την άρδευση και εποµένως θα έχουµε µία φυσική ροή που θα είναι τόσο ευεργετική για όλους µας, µε καλό και άφθονο νερό και για ύδρευση και για ενίσχυση της άρδευσης.

Αντιλαµβάνεται κανείς ότι µε τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πολύ µεγάλη ευχέρεια προσαρµογής προς τα κάτω στην τιµολογιακή πολιτική. Άρα θα έχουµε περίπου µείωση 80% του κόστους της ενέργειας και θα έχουµε µείωση 80% των γεωτρήσεων, πράγµα που σηµαίνει και περιβαλλοντική ωφέλεια. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονίσω, ότι οτιδήποτε υπάρχει κάτω από τα 400 µέτρα υψόµετρο σε ανάγκες ύδρευσης, θα καλύπτεται από την τράπεζα του ∆ιακοπτού µέχρι και το Λαµπίρι, και σε αυτό το έργο είναι µέσα και η αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου. Πρόκειται για ένα  πολύ µεγάλο έργο και µία πολύ σωστή διαχείριση που νοµίζω ότι είναι η πιστοποίηση για να µας εµπιστευτούν και γι’ αυτόν το λόγο οι πολίτες για να προχωρήσουµε περαιτέρω.

ΕΡ.:  ∆ιοικήσατε ως δήµαρχος Αιγιάλειας, µε το σύστηµα της απλής αναλογικής που ουσιαστικά σήµαινε τη σύγκληση και συναίνεση όλων των παρατάξεων του δηµοτικού συµβουλίου. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι το µοντέλο διοίκησης που εφαρµόσατε ήταν αυταρχικό και εγωκεντρικό. Τι απαντάτε επ’ αυτού.

ΑΠ.:  H απλή λογική προϋπέθετε συναίνεση και συνεργασία, δεν προϋπέθετε βέτο και εκβιασµό. Όταν εκλέγεται κανείς ∆ήµαρχος είναι υποχρεωµένος από την εµπιστοσύνη των πολιτών, να υπερασπίσει τον θεσµό, να ακολουθήσει µια πολιτική σύµφωνα µε το πρόγραµµα που έχει δώσει στη δηµοσιότητα και θα δουν ότι οι πολίτες το πρόγραµµα µας έχει υλοποιηθεί κατά 90%, είναι πολύ σηµαντικό. Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει αντί για πολιτικό διάλογο και συνεργασία, πίεση, εκβιασµό και βέτο προκειµένου να πετύχει ένα στόχο δηλ. να µην γίνει τίποτα. Εν µέρη κατάφερε να µειώσει τις δυνατότητες που είχε η ∆ηµοτική αρχή και ο ∆ήµος µας να έχει περισσότερες και καλύτερες ∆ηµοτικές υπηρεσίες, φέρνοντας πολλά προσκόµµατα, από δικαστήρια, διοικητικές προσφυγές µέχρι και έλλειψη παρουσίας για τον προϋπολογισµό, τον όποιο προϋπολογισµό ήθελαν αυτοί να ψηφίσουν. Έπαιζαν χρονοκαθυστερήσεις για να µην παρουσιάσουµε έργα. Παρόλα αυτά εµείς τα καταφέραµε και σε αυτό, και στον Σελινούντα και στην Καθαριότητα, αλλά και στην αποχέτευση. Με χαρακτηρίζουν ως «αυταρχικό». Το λένε αυτό γιατί δεν υποκύπτω σε πιέσεις, οποιονδήποτε παραγόντων.

ΕΡ.: ΤΕΙ, διαγωνισµός απορριµµάτων και ηλεκτροφωτισµός ήταν τα µεγαλύτερα «αγκάθια» του δηµοτικού συµβουλίου και ζήσαµε στιγµές «απείρου κάλλους» στις συνεδριάσεις. Αναφέρω: Για το ΤΕΙ η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε ότι δεν ενεργήσατε όπως έπρεπε και «δεν κοιµηθήκατε έξω από το υπουργείο Παιδείας», για το διαγωνισµό των απορριµµάτων µε την έκπτωση του 1% ότι είναι ασύµφορος, για τον ηλεκτροφωτισµό ότι το κόστος είναι υπέρογκο για τους πολίτες. Ποια είναι η θέση σας για όλα αυτά;

ΑΠ.:  ΤΕΙ: Ήταν µια εθνική απόφαση που δεν µπορέσαµε να αλλάξουµε κάτι. Ήτανε πάρα πολύ δύσκολο. Άλλαξε για όπου η κυβέρνηση αποφάσισε και κανείς δεν πέτυχε κάτι παραπάνω. ∆εν είχαµε και την βοήθεια όλων των κυβερνητικών βουλευτών, υπήρξαν και εξαιρέσεις που ήταν υπέρ του να αποµακρυνθεί το ΤΕΙ από το Αίγιο σύµφωνα µε την πρόταση του πρύτανη.

Σήµερα είµαστε εν αναµονή της καθαρογραφής της απόφασης από το δικαστήριο. Θα έχουµε όµως και κάτι, τα κτίρια θα περιέλθουν και πάλι στην ιδιοκτησία του ∆ήµου και σχεδιάζουµε µαζί µε την Χαρτοποιΐα να κάνουµε ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο, µε χώρους συνάντησης, χώρους πολιτισµού, συσκέψεων, αθλοπαιδιών, θα δηµιουργήσουµε πάρκο, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής σε ένα χώρο που πραγµατικά είναι εµβληµατικός για το Αίγιο και που χρειάζεται στο σύνολό του να αναπλαστεί. Σηµειώνω ότι µέχρι σήµερα δεν έχει γίνει τίποτα, κάποια από τα τέσσερα τµήµατα του ΤΕΙ, δεν ιδρύθηκαν ποτέ και στο διάβα του χρόνου στην δεκαετία του 2010 και µετά αρχές του 2020 χάθηκαν τα δύο. Αντιλαµβάνεστε όµως ότι υπάρχουν και ευκαιρίες αξιοποίησης. Να σηµειώσω, ότι ως ∆ήµαρχος παρότι είµαστε στα ∆ικαστήρια µε τον Πρύτανη για το ΤΕΙ, έγινε κατορθωτό να συνεργαστούµε και να φέρουµε µεταπτυχιακούς φοιτητές, να κάνουν εδώ πρακτική σε θέµατα που αφορούν την Αιγιάλεια όπως είναι ο τουρισµός, η σίτιση, η φιλοξενία, χωρίς εµείς να αναλάβουµε καµία υποχρέωση. Είναι πάρα πολύ σηµαντικό, δεν λέω  ότι είναι το παν, αλλά όµως είναι ένα σηµαντικό βήµα να έχεις µεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν καθόλου τον πολίτη του Αιγίου και επιπλέον δεν θα υπάρχει καµία ανάγκη φιλοξενίας και διάθεσης κτιρίων. Είναι πολύ σηµαντικό οι φοιτητές θα συνεργαστούν µε τους ανθρώπους όπου θα κάνουν την πρακτική τους. Η Αιγιάλεια θα είναι ένα σηµείο αναφοράς, δραστηριότητας  που θα είναι σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο της Λευκωσίας και της Πάτρας.

Ειπώθηκε  γιατί εφόσον είµαστε στα δικαστήρια µε το Πρύτανη για το ένα, γιατί βρήκα συµφωνία µε το άλλο; Και η απάντηση είναι, γιατί ο ∆ήµαρχος δεν πρέπει να σκέφτεται ως ο εαυτός του, αλλά θα πρέπει να σκέφτεται ως ο εκπρόσωπος της Πολιτείας και να συνεργάζεται χωρίς θυµούς και χωρίς ιδιαίτερα συναισθήµατα, χωρίς προσωπικές αντεγκλήσεις. Αυτά τα αφήνουµε στην άκρη, γιατί θεωρώ ότι ο ∆ήµαρχος και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο κανονικά θα πρέπει να είναι εργαλείο στην υπηρεσία της πόλεως. Και αυτό ακριβώς έκανα, δεν τα βρήκα µε τον πρύτανη στο ΤΕΙ τα βρήκαµε σε άλλα. Ελπίζω ότι θα έχουµε συνεργασία και µε άλλους φορείς όταν παρίσταται ευκαιρία ούτως ώστε, να τις εκµεταλλευτούµε ανάλογα µε τις προϋποθέσεις που θα υπάρχουν.

Σκουπίδια: Για τα σκουπίδια επειδή γίνεται µεγάλα σπέκουλα για το 1%. Το 1% αντιλαµβάνεστε ότι όταν δεν αναφέρεται επί ποίου ποσοστού τότε δεν υπάρχει το 1%. Οπότε αν δεν αναφέρουµε το επί ποίου ποσοστού δεν έχουµε αριθµό. Πρέπει να σας πω, ότι σήµερα τα σκουπίδια κατά την µεταφοράς τους ανά χιλιόµετρο είναι πολύ φθηνότερα όταν τα µετάφεραν οι ίδιοι, αυτοί που µας κατηγορούν. Και επιπλέον θα πρέπει να γίνει µία διευκρίνηση: η απόφαση αυτή δεν ήταν αρνητική από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το 1%, αλλά για τον τυπικό λόγο, ότι δεν υπήρχε προσδιορισµένος τόπος εναπόθεσης. ∆ηλαδή, καταλαβαίνει κανείς,ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είπε ότι το 1% είναι λίγο ή πολύ, είπε ότι δεν έχετε χώρο. Και αυτή η απόφαση καταλαβαίνει κανείς πόσο χαρακτηριστική είναι για το χώρο, ότι δεν είχαµε χώρο, πράγµα που σηµαίνει ότι δώσαµε τιτάνιες µάχες για να εξασφαλίσουµε το χώρο για να έχουµε σήµερα αυτό το αποτέλεσµα. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι υπήρχε µία τυπική προϋπόθεση, η οποία δεν κατεγράφετο στους όρους της αρχικής διακήρυξης, ενώ υπάρχει και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε άλλη απόφαση, σε άλλη πόλη, όπου χωρίς τόπο είχε εγκρίνει τον αντίστοιχο διαγωνισµό. Τέλος, υπήρξαν και οι αντίθετες απόψεις, υπήρξε και η µειοψηφία, η οποία είπε ότι σωστά ο ∆ήµαρχος και η δηµαρχιακή αρχή, είχε καταρτίσει τους όρους µέσα σε ένα ανώτατο όργανο του οποίου σεβαστήκαµε και ξεπεράσαµε το εµπόδιο που το Ελεγκτικό Συνέδριο είπε, δηλαδή ο τόπος.

Ηλεκτροφωτισµός: Οι αντίπαλοι µας βάζουν τα νούµερα χωρίς να λένε «τι». ∆ηλαδή τι περιλαµβάνει ο ηλεκτροφωτισµός που έλεγαν αυτοί και τι περιλαµβάνει ο ηλεκτροφωτισµός που λέµε εµείς. Εγώ λέω πολύ απλά, ότι αν είχε εγκριθεί το σχέδιό µας θα είχαµε 600.000 Ευρώ το χρόνο ωφέλεια, ο ∆ήµος δεν θα έβαζε τίποτα θα είχαµε εξασφαλίσει για τα επόµενα 12 χρόνια την υποχρέωση του αναδόχου για τη λειτουργία την ανανέωση των λαµπτήρων και οτιδήποτε συνέβαινε, εποµένως θα είχαµε την δυνατότητα κάθε µήνας που περνάει να κερδίζουµε 50.000 Ευρώ και να έχουµε έναν ανάδοχο που θα ελεγχόταν από την αντίστοιχη υπηρεσία σε ότι αφορά τους όρους εκτέλεσης. Φανταστείτε, αν εκλεγώ, και το λέω µε πολύ καθαρό τρόπο, είµαι υπέρ της συνεργασίας του ∆ηµοσίου και του Ιδιωτικού τοµέα, εφόσον ο ∆ήµος δεν βάζει χρήµατα και ταυτόχρονα εξοικονοµεί από την µείωση του κοστολογίου της έκπτωσης του ρεύµατος, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, σε ένα χρόνο το πολύ θα είναι αλλαγµένοι όλοι οι λαµπτήρες στην Αιγιάλεια, χωρίς ο ∆ήµος να διαθέσει τίποτα, παρά µόνο να έχει ωφελιµότητα, γιατί η ωφελιµότητα δεν είναι µόνο σε αυτά που νοµίζει ο κόσµος, αλλά και στον χρόνο. Τόσα χρόνια έχουν περάσει, δεν έχει γίνει η αλλαγή που θα µπορούσε να είχε γίνει και τα προηγούµενα 10, 15 χρόνια. Εγώ δεσµεύοµαι ότι µέσα στους επόµενους 12 µήνες από σήµερα εάν εκλεγούµε και εάν δεν έχουµε πάλι δικαστήρια, θα έχουµε καινούργια φώτα παντού, στους υπαίθριους χώρους, στις πλατείες απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Αιγιάλεια.

ΕΡ.:  Με όλα τα παραπάνω, φτάσαµε τις εκλογές. Ανακοινώσατε πρώτος την υποψηφιότητά σας, έχετε τους περισσότερους υποψηφίους και ζητάτε από τους πολίτες να σας δώσουν για µια πενταετία την ευκαιρία να εκλεγείτε ξανά ∆ήµαρχος Αιγιάλειας. Γιατί οι πολίτες να προτιµήσουν εσάς και την παράταξή «Αιγιάλεια Τώρα;»

ΑΠ.:  Οι πολίτες θα δούνε τι έχω κάνει µέχρι σήµερα, που πρωτοφανώς έχουν γίνει. Θέλουµε να µας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσουµε αυτό το έργο της αποχέτευσης που είναι µεγάλο έργο, να ολοκληρώσουµε το έργο του Σελινούντα – σας λέω ενδεικτικά  κάποια έργα – να ολοκληρώσουµε το Γενικό Πολεοδοµικό Σχεδιασµό που είµαστε ήδη µέσα στους 10 ∆ήµους στη χώρα που έχουν ενταχθεί. Αντιλαµβάνεται κανείς, ότι ο Γενικός Πολεοδοµικός Σχεδιασµός «παίζει» πάρα πολύ µεγάλο ρόλο και από εκεί και πέρα να συνεχίσουµε σε ότι αφορά την πόλη του Αιγίου. Το παράλιο µέτωπο που έχουµε πει ότι θέλουµε να δούµε ένα άλλο παράλιο µέτωπο, να συνδέσουµε την παραλία µε την πόλη του Αιγίου, έχουµε µιλήσει για ένα ασανσέρ το οποίο δεν υπάρχει και θα είναι ένα σηµείο προσέλκυσης και επισκεπτών.

Όπου υπάρχει δυνατότητα θα κρατήσουµε τα παλιά κτίρια της παραλίας και θα τα αναπαλαιώσουµε. Ήδη έχουµε ένα στη διάθεσή µας µετά από παραχώρηση από την Περιφέρεια. Θα κάνουµε τριλογία Μουσείων στην παραλία, τα οποία θα συνλειτουργούν και θα είναι ένα ενιαίο µέρος µε το Παναγιωτοπουλέικο και το Λαογραφικό Μουσείο. Μουσεία που θα αφορούν το σιδηρόδροµο, την παράδοση δηλ. της σταφίδας και τη θάλασσα. Θα αναδείξουµε την Αλυκή, ήδη έχουµε προχωρήσει σε αυτό σε καλύτερο µέτωπο. ∆ιανοίξαµε την Αλυκή θέλουµε να κάνουµε και δεύτερη διάνοιξη για καλύτερη προσπελασιµότητα των πολιτών, θα βελτιώσουµε την πρόσβαση των πεζών και των ποδηλάτων στην παραλιακή ζώνη της Αλυκής και γενικότερα θα φτιάξουµε πολλά έργα.

Παιδικές χαρές, παραλάβαµε µηδέν και θα παραδώσουµε  µέχρι τις 31/12, τριάντα  καινούργιες. Επίσης, θα κάνουµε καινούργιους χώρους αναψυχής, πεζοδροµήσεις, θα αξιοποιήσουµε τους κοινόχρηστους χώρους και θα υπάρχει µία γενικότερη αλλαγή, µιας και θα έχουµε τη δυνατότητα να εκµεταλλευτούµε από σήµερα τα προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης µιας και σήµερα ως Καλογερόπουλος, έχω την τιµή να είµαι πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕ∆Ε. Άρα και επ’ ωφελεία όλης της χώρας, αλλά και της πόλεως και της περιοχής, θα πρέπει ο πολίτης να εµπιστευτεί, κατά τη γνώµη µου, µία δηµοτική αρχή µε πολύ µεγάλη εµπειρία, µε πολλούς νέους ανθρώπους, µε ένα δίλληµα σηµαντικό, εάν αυτός ο άνθρωπος είναι άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή θέλει µόνο την καρέκλα.

Εγώ έχω αυτό το πάθος και αυτή η… «αρρώστεια» επαφίεται στους πολίτες και στην κρίση τους να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν τι θέλουν ως ∆ηµοτική αρχή την επόµενη 4ετία ζυγιάζοντας προσωπικά κίνητρα του καθενός, την πορεία του καθενός την αξιοπιστία, την εµπιστοσύνη. Πρέπει να σας πω, ότι για να έχω εκλεγεί τόσα χρόνια δεν έχω κοροϊδέψει κανέναν. Οι πολίτες µε το κριτήριο που έχουν δεν θα µε εµπιστευόντουσαν τόσο πολύ. Θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες, να κρίνουν, µε βάση τη µοναδική κρίση, ποιος είναι χρήσιµος για τους ίδιους, για το τώρα, για το µέλλον, για τα παιδιά τους, χωρίς άλλους συναισθηµατισµούς, χωρίς πιέσεις, γιατί έχουµε και αυτές. Είµαστε πραγµατικά ο συνδυασµός της αυτοδιοίκησης. µιας και οι πολίτες αποφάσισαν να συγκροτήσουν αυτή την παράταξη τη δική µας.

Είµαι υπερήφανος, γιατί κανείς δεν σήκωσε τηλέφωνο να βοηθήσει αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν µε την τοπική αυτοδιοίκηση, εµάς δηλαδή. Είµαι υπέρ της άποψης ότι αν κάποιος σε βοηθήσει απέξω θα είναι πιθανότατα ο… διατάκτης σου στο µέλλον και δεν θα έχεις να απολογείσαι  στους πολίτες που σε εµπιστεύτηκαν, παρά µόνο σε αυτούς που χρωστάς.

ΕΡ.: Ακούγοντας κάποιος το όνοµά σας, αυτόµατα σας συνδέει µε το θεσµό του ∆ηµάρχου, Συµπολιτείας αρχικά  και Αιγιαλείας τώρα. Νιώθετε ευθύνη από τη θέση του «πρώτου πολίτη;» Ουσιαστικά όλη σας η ζωή είναι συνδεδεµένη µε την πολιτική ζωή του τόπου. Ήταν κάτι που προέκυψε ή το είχατε όνειρο ζωής;

ΑΠ.:  Ήταν κάτι που όταν ξεκίνησε δεν φανταζόµουν ότι θα εξελιχθεί έτσι. Όταν όµως ξεκίνησα, κατάλαβα ότι ήθελα µόνο αυτό. Εφόσον υπήρχε η εµπιστοσύνη από τους συνεργάτες µου και η εµπιστοσύνη από τους πολίτες, νοµίζω ότι ήταν ιερή υποχρέωσή µου να µπω στην χοάνη των εκλογών. Οι πολίτες µε έχουν τιµήσει 4 από τις 5 φορές που προσπάθησα και ελπίζω να µε τιµήσουν άλλη µία φορά, λαµβάνοντας υπόψη την πορεία και των συνεργατών και την δική µου.

ΕΡ.:  Έξι συνολικά ∆ήµαρχοι ρίχνονται στη «µάχη» για το ∆ήµο. Θα θέλατε να κάνετε µια  πρόβλεψη για το νικητή των εκλογών;

ΑΠ.: Σε όλη µου την πορεία κοίταζα µόνο τι µπορούσαµε να κάνουµε για την πόλη. ∆εν κοιτάω τι κάνουν οι άλλοι και κοιτάω µόνο τι κάνουµε εµείς. Ας κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους και ο καθένας ας πορευτεί, ελπίζοντας σε ένα κλίµα καλό, δηµοκρατικό, πολιτισµένο. Όπως έχω πει και στις οµιλίες µου ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης, ο πρώτος και ο τελευταίος υποψήφιος σε ψήφους για εµένα είναι το ίδιο. Γιατί ο πρώτος δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε ο τελευταίος, ούτε εγώ θα ήµουν ∆ήµαρχος χωρίς τους υποψηφίους και χωρίς τους πολίτες. 

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙ∆Η

Aπό την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”