Δημήτρης Καλογερόπουλος: “Είναι χρέος μας να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία του “βάλτου” και να μπει τέλος στη μιζέρια. Αν δεν τολμήσουμε θα “σαπίσουμε”

Στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη δημοτική αρχή κατά τους πρώτους 3,5 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής σε ΜΜΕ της Αιγιάλειας και της Αχαΐας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο κ. Καλογερόπουλος παρουσίασε έναν βασικό άξονα ζητημάτων, με κυριότερο τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σαφώς το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαδικασίας είναι το κόστος της μεταφοράς τους στην Κοζάνη, με τον δήμαρχο να ενημερώνει τους δημοσιογράφους πως ήδη έχει μεταφερθεί το 70% του όγκου των απορριμμάτων που βρίσκονταν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης της Τέμενης, ενώ καθημερινά γίνεται η αποκομιδή του 100 % των απορριμμάτων που εναποτίθενται στους κάδους. Όσον αφορά στα προγράμματα «Ραντεβού με την Ανακύκλωση» και «Λαμπ-Οίκος» που ήδη εφαρμόζονται, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: Από το 0,3% ποσοστού ανακύκλωσης που σημειωνόταν μέχρι τον Αύγουστο 2019, ήδη στους πρώτους τρεις μήνες καταγράφεται ανακύκλωση στο 7,5% των απορριμμάτων. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αυξηθεί το ποσοστό στο 20 με 25% μέχρι το 2021 και έως το τέλος της θητείας να έχει αγγίξει το 50%, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κατ’επέκτασιν την οικονομική ευρωστία του Δήμου και την ανακούφιση των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών. Έως τότε, το επιτελείο του Δήμου αναζητά διαρκώς το ενδεχόμενο εναπόθεσης σε ΧΥΤΑ πιο κοντινό στην Αιγιάλεια, ώστε να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς που επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Κατόπιν έγινε αναφορά σε έργα που η δημοτική αρχή σχεδιάζει να προτείνει προς ένταξη σε χρηματοδότηση, έργα μεγαλόπνοα και με μακροπρόθεσμη εφαρμογή προς όφελος της αναπτυξιακής πορείας της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα, στους στόχους της δημοτικής αρχής είναι να ενταχθούν σε χρηματοδοτήσεις αξιόλογα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου, όπου λειτουργούν και τα τμήματα του Δημοσίου ΙΕΚ και του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ, η αποκατάσταση χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων Αιγείρας, η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Αιγίου στο τμήμα της οδού Μητροπόλεως, η προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων και η ασφαλτόστρωση δημοτικών δρόμων σε όλο το Δήμο Αιγιαλείας. Ανάλογους στόχους έχει και η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που προωθεί προς χρηματοδότηση το έργο της αποχέτευσης στην οδό Κορίνθου στο Αίγιο, την προμήθεια και λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών των δικτύων ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες του Δήμου, το αποχετευτικό δίκτυο Διγελιωτίκων-Τέμενης-Βαλιμιτίκων κ.α.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με τρόπο αποτελεσματικό, είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς στόχους και γι’αυτό το λόγο εξάλλου δημιουργήθηκε αντιδημαρχία με την εν λόγω αρμοδιότητα.

Σχετικά με τις κατασχέσεις λογαριασμών και άλλων μέτρων είσπραξης οφειλετών του Δήμου, ο κ. Καλογερόπουλος υπενθύμισε πως είναι υποχρέωση των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου να εισπράξουν τα οφειλούμενα ποσά εντός κάθε νόμιμου πλαισίου, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι υπάλληλοι διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας αλλά και γιατί η όποια ανοχή θα ήταν άδικη προς τους συνεπείς συμπολίτες.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ Δ.Ο.Υ. ΑΙΓΙΟΥ

Ο κ. Καλογερόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της αποδυνάμωσης δημοσίων υπηρεσιών με έδρα την Αιγιάλεια, όπως η Δ.Ο.Υ. Αιγίου, τονίζοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και ενέργειες για τη διεκδίκηση της στελέχωσης και της αναβάθμισης της υπηρεσίας, μετά και από την εξουσιοδότηση που έλαβε πρόσφατα από τους τοπικούς φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Εκτός από τα ραντεβού του με υψηλόβαθμούς υπηρεσιακούς παράγοντες της αρμόδιας ΑΑΔΕ, ο δήμαρχος προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αχαιούς βουλευτές στις αρχές Ιανουαρίου, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι διεκδίκησης μέσω συναντήσεων με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΙΓΙΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της πορθμειακής γραμμής Αιγίου-Αγίου Νικολάου, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε πως με πρωτοβουλία των δημάρχων Δωρίδας και Αιγιαλείας έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, μιας και οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν η γραμμή να λειτουργήσει πάνω απ’όλα αποδοτικά. Υπολογίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου θα υπάρξουν ασφαλείς ανακοινώσεις για όσες εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ

«Για όλα όσα σχεδιάζουμε, καθημερινά και μεγάλα έργα και παρεμβάσεις, απαραίτητη είναι η κοινωνική συγκατάθεση και η εμπιστοσύνη από τους συμπολίτες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος. «Είναι χρέος όλων μας να αλλάξουμε νοοτροπία, να συμπράξουμε με γνώμονα το γενικό καλό, να μην ‘τουφεκάμε’ κάθε προσπάθεια και να ξεφύγουμε από τη φιλοσοφία του ‘βάλτου’ την οποία δυστυχώς συνηθίσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η μιζέρια πρέπει να περάσει στο παρελθόν και να εξαλείψουμε την αναβλητικότητα. Ένας δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα να φοβάται, να είναι άτολμος ή να μη λέει την αλήθεια. Αν δεν τολμήσουμε θα σαπίσουμε» κατέληξε ο δήμαρχος, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας.