“Δεν θα κάτσουμε με χέρια σταυρωμένα – Κλιμακώνουμε τον αγώνα”

“ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ” τονίζει σε ανακοίνωσή  του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου “Μπακόπουλος-Ντρίνιας” και αναφέρει:

-“Συμμετέχουμε όλοι:

Ύστερα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 στον Καρατουλα Ηλείας αποφασίσαμε ότι δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα προϊόντα που παράγουμε. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Οι καλλιέργειες μας «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν χτυπηθεί αρχικά από χαλάζι και μπουρίνια την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια από την έντονη προσβολή από περονόσπορο, διαλύοντας επί της ουσίας την παραγωγή. Ταυτόχρονα και οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο της “ακαρπίας”,με την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να γνωρίζουν όλα μας τα προβλήματα, σφυρίζοντας όμως αδιάφορα, στεκόμενοι πίσω από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει για όλες τις ασθένειες και πριν την δημιουργία του καρπού. Όσοι γλίτωσαν οι καλλιέργειες τους από τον περονόσπορο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, ειδικά εμείς οι σταφιδοπαραγωγοί βλέπουμε τους εμπόρους να προσπαθούν να πάρουν την παραγωγή μας μπιρ παρά.

Μόνο μας όπλο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από το νέο κυβερνητικό σχήμα, ούτε από άλλους επίδοξους σωτήρες, μιας και ήταν οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν δικαίωσαν τα αιτήματα μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Η δύναμη μας πολλαπλασιάζεται όταν παλεύουμε χερι-χερι με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε νομό. Κάθε αγρότης να κάνει δικιά του υπόθεση την επιβίωση του. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων και μπλόκων.

Απαιτούμε συνάντηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλους τους νομούς. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με νέες πιο οξυμένες μορφές αγώνα αρχές Σεπτέμβρη, αν η κυβέρνηση δεν μας δικαιώσει.

Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα διεκδικώντας:

  • Εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν από το φαινόμενο της «ακαρπίας». Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Αμεση αναπλήρωση του χαμενου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και των κτηνοτροφων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α
  • Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων και στο 100% των πυρόπληκτων περιοχών.Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και Πελοποννήσου Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακοπουλος-Ντρινιας», Ερυμάνθου, Ωλενίας, Νεμέας, Ζακύνθου

page1image64967344

• Τετάρτη 2 Αυγούστου σε ταυτόχρονη κινητοποίηση
➢ Στην Ηλεία στις 9:30 στο κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο
➢ Στην Μεσσηνία στις 10:30 στην ΔΑΟΚ Καλαμάτας
➢ Στην Αχαΐα στις 10:00 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα ➢ Στη Ζάκυνθο στις 11:00 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας

page1image64966304