Δήμος Αιγιάλειας: Πρώτες σκέψεις μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών

Οι δημοτικές εκλογές τελείωσαν, Δήμαρχο έχουμε τον επανεκλέγεντα Δημήτρη Καλογερόπουλο και θα τολμήσουμε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: 

1)  Επικράτησε στην Αιγιάλεια για άλλη μια φορά η παράδοση που θέλει Δήμαρχο τον υποψήφιο που έρχεται δεύτερος την Α’ Κυριακή.

2)  Η συνοχή της παράταξης Καλογερόπουλου το διάστημα μεταξύ της Α’ και Β’ Κυριακής ήταν μεγαλύτερη από αυτή του κ. Γούτου. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων σταυροδοσίας, υποστήριξαν ένθερμα τον επικεφαλής τους, ενώ στην παράταξη «Αιγιάλεια Μαζί για το ΑΥΡΙΟ» φάνηκε ότι την δεύτερη εβδομάδα της εκλογικής αναμέτρησης δεν επικράτησε από μερικούς υποψηφίους το σύνθημα που πρέσβευε η παράταξη «μαζί», πιθανόν λόγω της μη εκλογής τους, κάτι το οποίο είναι σύνηθες φαινόμενο στις εκλογικές αναμετρήσεις.

3) Την β’ Κυριακή ο Δημήτρης Καλογερόπουλος κατάφερε να πείσει  ακόμα περισσότερο το Αίγιο για την ικανότητά του κερδίζοντας τους πολίτες που και την Α’ Κυριακή είχαν δείξει ξεκάθαρη προτίμηση στο πρόσωπό του.

 4)  Η  παράταξη Γούτου, επικοινωνιακά δεν κέρδισε τους πολίτες, ενώ θα περίμενε κανείς ότι και η στήριξη βουλευτών της Ν.Δ. και τ. Δημάρχων θα της έδιναν μεγάλη ώθηση. Φαίνεται ότι δεν την ωφέλησαν.

 5) Το κλίμα στην παράταξη Γούτου με την εισχώρηση της παράταξης της κ. Ψυχράμη, δεν  ήταν ήρεμο και το “Μαζί” δεν  επετεύχθη, αφού τα προβλήματα ήταν πολλά.

6)  Για το αν η στήριξη στο πρόσωπο του κ. Γούτου από υφυπουργό, βουλευτές και πρώην δημάρχους ήταν τελικά σωστή απόφαση ή όχι, αυτό θα το κρίνει ο ίδιος στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ η παράταξη πρέπει να κάνει τον απολογισμό της, γιατί έγιναν λάθη που στοίχισαν για άλλη μια φορά.

Βραδιά θρίλερ για γερά νεύρα!

Η 15η Οκτωβρίου 2023 θα γραφτεί στην ιστορία. Η τελική εκλογική αναµέτρηση των δύο “µονοµάχων” κρίθηκε “στήθος µε στήθος”. Και ενώ συνήθως από πολύ νωρίς µπορούσε κανείς σε προηγούµενες εκλογικές αναµετρήσεις να κάνει µια πρόβλεψη χωρίς φόβο για το νικητή των εκλογών, στη συγκεκριµένη εκλογική αναµέτρηση η µάχη κρίθηκε µέχρι και την ανακοίνωση του τελευταίου εκλογικού τµήµατος. Σε θρίλερ, λοιπόν, εκτυλίχτηκε το βράδυ της Κυριακής µε τους δύο «µονοµάχους» Χρήστο Γούτο και ∆ηµήτρη Καλογερόπουλου µε τους οπαδούς και φίλους έξω από τα δύο εκλογικά κέντρα άλλοτε να πανηγυρίζουν και άλλοτε να σιωπούν,  κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσµάτων. Τελικά ο ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος κατάφερε να υπερισχύει του αντιπάλου του µε 98 ψήφους διαφορά και είναι εκ νέου ∆ήµαρχος Αιγιάλειας για τα επόµενα πέντε χρόνια έως το 2029.

Η “ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ” ΜΕΡΙ∆ΑΣ  ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΞΕ

Η εκλογική περίοδος που περάσαµε παρότι συνέπεσε στο καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η εξεύρευση υποψηφίων ήταν το ζητούµενο για τις παρατάξεις, ενώ τα επιτελεία εργάστηκαν µε µέθοδο, ακούραστα νύχτα – µέρα. 

Από την άλλη, µέσα στην 4ετία βιώσαµε πρωτόγνωρες και δυσάρεστες καταστάσεις στα δηµοτικά συµβούλια, µε τις ενστάσεις, τις καταψηφίσεις θεµάτων να πρωτοστατούν, ενώ το κλίµα στις συνεδριάσεις το τελευταίο διάστηµα ήταν έκρυθµο. Η απλή αναλογική και η συνεργασία δεν ήρθαν ποτέ! Οι πολίτες, όσοι παρακολουθούσαν διαδικτυακά δήλωναν απογοητευµένοι, ενώ έµπειροι σχολιαστές των εκλογικών αποτελέσµατων ισχυρίζονται ότι και ένας από τους λόγους που ο ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος επανεκλέχτηκε ήταν εξαιτίας της… “τοξικότητας” που είχε δηµιουργηθεί εναντίον του από µερίδα αντιπάλων του, αλλά και της κριτικής εκµηδενισµού του έργου του στη διάρκεια της θητείας του.

‘Οπως και να ‘χει το νέο δηµοτικό συµβούλιο πλέον θα απαρτίζεται από τρεις συνδυασµούς και τα µέλη του µειώνονται από 33 σε 29. Ο ∆ήµαρχος θα εκλέξει 17 δηµοτικούς συµβούλους, ο κ. Γούτος 8 και ο κ. Σπηλιόπουλος 4. Εκτός µένουν οι Γιώργος Κουβαράς,  Ιωάννης Μποδιώτης και Γ. Τριανταφυλλόπουλος.

ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ – ∆ΕΝ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟ ∆ΗΜΑΡΧΟ

Ο κ. Γούτος, για δεύτερη φορά, “γεύεται” το πικρό ποτήρι της ήττας και  µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων, ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, ωστόσο όπως ανέφερε η “οριακή διαφορά µας υποχρεώνει για επανακαταµέτρηση”. Αξίζει να σηµειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία, ο χαµένος των εκλογών δεν επισκέφθηκε στο γραφείο της παράταξης τον νικητή τον κ. Καλογερόπουλο, ως είθισται, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά ακόµα και από υποστηρικτές της παράταξης  Γούτου. Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε πραγματοποιήθηκε και πλέον με τη… “βούλα” δήμαρχος για πέντε χρόνια παραμένει ο κ. Καλογερόπουλος. Aμέσως μετά στα τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύτηκε συγχαρητήρια επιστολή προς το Δήμαρχο από το μεγάλο χαμένων των δημοτικών εκλογών.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:

Ανεπίτρεπτο το ποσοστό αποχής

Ο επικεφαλής της παράταξης “Αιγιάλεια Προορισµός” Κώστας Σπηλιόπουλος που είχε μια αξιοπρεπή προεκλογική διαδρομή με αξιόλογα στελέχη, τερµάτισε τρίτος στην κούρσα των εκλογών µε ποσοστό σχεδόν 20%. Σίγουρα η παρουσία στα δημοτικά έδρα προσδίδει κύρος και εμπειρία που ο Δήμος Αιγιάλειας έχει ανάγκη. Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας ανέφερε:

“Η επαναληπτική διαδικασία εκλογής ∆ηµάρχου Αιγιαλείας, ολοκληρώθηκε, µε ποσοστό αποχής σχεδόν ανεπίτρεπτο. Είναι λυπηρό, να γίνεται αντιληπτό το ποσοστό των πολιτών που αδιαφορούν για την πρόοδο του τόπου και την συµµετοχή στην ύψιστη δηµοκρατική διαδικασία εκλογής αντιπροσώπου τους.  Οι πολίτες της Αιγιάλειας αποφάσισαν την συνέχιση της ∆ιοίκησης του κ. Καλογερόπουλου και η ετυµηγορία τους είναι απολύτως σεβαστή.

Εκφράζουµε τα συγχαρητήριά µας στον ∆ήµαρχο κ. Καλογερόπουλο και του ευχόµαστε καλή δύναµη στο συνεχιζόµενο έργο του, µε ενότητα, διαφάνεια, επιµονή και πρόγραµµα για όλα τα προβλήµατα που απαιτούν την επιµέλεια της ∆ηµοτικής Αρχής για τις λύσεις τους.  Θα επιµείνουµε στην προσπάθεια ανατροπής της ανούσιας αντιπολίτευσης και θα βοηθήσουµε µε προτάσεις, κοστολογηµένα σχέδια και συνδυαστικές λύσεις οποιοδήποτε στόχο αναβίωσης και εξέλιξης της Αιγιάλειας το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη της ποιότητας της ζωής των συµπολιτών µας.

Θα είµαστε δε παρόντες να υπενθυµίσουµε µε τεκµηρίωση οποιεσδήποτε αστοχίες, εµποδίζουν, αναιρούν ή υποσκάπτουν την πρόοδό της”.

“Πρωτιά” ΒΑΣΩΣ ΨΥΧΡΑΜΗ (1.791 ψήφοι)

Προσέδωσε δύναμη στην παράταξη

Η πρωτιά της Βάσως Ψυχράµη είναι αδιαµφισβήτητη και η επικεφαλής της «Ποιοιτικής Αιγιάλειας» έδειξε τη δύναµή της, στο κέντρο, αλλά κυρίως στην περιφέρεια και είναι αυτή που ανέβασε την παράταξη Γούτου.

Η Βάσω Ψυχράµη, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αποδεκτή από πρωτοκλασσάτα στελέχη της παράταξης Γούτου, δεν το έβαλε κάτω και «πάλεψε» για τον συνδυασµό µε «νύχια και µε δόντια». Πάλεψε για την οµόνοια και την ενότητα και για το συλλογικό καλό πορεύτηκε µε το Χρήστο Γούτο, σε µια κοινή πορεία που δεν ήταν εύκολη. Οι διαφορετικές πεποιθήσεις και τοποθετήσεις, οι φιλοδοξίες στελεχών και οι πολιτικοί χώροι έπαιξαν το ρόλο τους.

Πάντως, η Βάσω Ψυχράµη, επιβραβεύτηκε για την τιµιότητα, το δυναµισµό της και την εργατικότητά της µε τους 1791 ψήφους. ∆ιατήρησε τη δύναµή της, στις τοπικές ενότητες και µέχρι τέλους στάθηκε «βράχος» στην παράταξη, παρά την όση «γκρίνια» κι αν υπήρχε ενδοπαραταξιακά. Η γκρίνια φέρνει γρουσουζιά, έλεγαν οι παλιοί!!!

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΩΣ ∆ΗΜΑΡΧΟΙ

∆εν ωφέλησαν το Γούτο

“ΤΟ ΜΑΖΙ” ΚΑΙ “ΤΟ ΑΥΡΙΟ”… ∆ΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ

Το είχαµε γράψει  και επιβεβαιώνεται για άλλη µια φορά. Η προεκλογική έναρξη του υποψηφίου ∆ηµάρχου κ. Γούτου, µε την παρουσία σχεδόν των περισσοτέρων βουλευτών Αχαΐας της Ν.∆. κατά την εναρκτήρια ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δεν τον ευνόησε εκ του αποτελέσµατος. Οι  τηλεφωνικές οχλήσεις από γραφεία βουλευτών προς συµπολίτες, µάλλον το αντίθετο αποτέλεσµα πέτυχαν. 

Θα περίµενε κανείς, µε τη στήριξη υφυπουργού, βουλευτών και τ. Δημάρχων, ο κ. Γούτος να εκτοξευτεί από την πρώτη Κυριακή. Τα λάθη ήταν ολοφάνερα, ενώ οι πολιτικές στηρίξεις έπρεπε να αποφευχθούν, το “χρίσμα” δεν του είχε δοθεί, αφού στο συνδυασµό του είχαν ενσωµατωθεί  και πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως π.χ. η συνοδοιπόρος του κ. Βασιλική Ψυχράμη.

Ο Χρήστος Γούτος, είχε έναν δυνατό αντίπαλο. Ο ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος έχει επικοινωνιακό χάρισµα και ξέρει να κερδίζει τους πολίτες. Αυτό το χάρισµα του έδωσε τη νίκη τη Β’ Κυριακή, γιατί εκεί οι ψηφοφόροι ψηφίζουν πρόσωπο και όχι συµβούλους και συνδυασµό.

Σίγουρα υπάρχει προβληµατισµός στην παράταξη «Αιγιάλεια ΜΑΖΙ για το Αύριο». Το ΜΑΖΙ δεν έπεισε και το ΑΥΡΙΟ είναι αβέβαιο για τον συνδυασµό….

Οι τοπικές οργανώσεις σε απολογισµό

Η Ν.∆. µετά τα αποτελέσµατα σε µεγάλες εκλογικές περιφέρειες που την βρίσκουν χαµένη όσον αφορά την εκλογή δηµάρχων, ψάχνει να βρει τι φταίει. Η αποτυχία εκλογής δηµάρχων και στην Αχαΐα είναι ένα µεγάλο “αγκάθι” για το κόµµα που βαρύνει πρωτίστως τις τοπικές οργανώσεις, αφού ήδη στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος κατηγορούν για την ήττα, βουλευτές και στελέχη οργανώσεων για λάθος χειρισµούς.

Η επανεκλογή Πελετίδη στην Πάτρα, ∆ηµήτρη Καλογερόπουλου στην Αιγιάλεια, Θανάση Παπαδόπουλου στα Καλάβρυτα, Γρηγόρη Αλεξόπουλου στο ∆ήµο ∆υτικής Αχαΐας και Θεόδωρου Μπαρή στον Ερύµανθο, προερχόµενοι από τον κεντροαριστερό χώρο, προβληµατίζει το κόµµα που σε συνδυασµό µε τους µεγάλους δήµους που χάθηκαν όπως στην Αθήνα και στην Πάτρα, φέρνει υπόλογες τις νοµαρχιακές και τοπικές οργανώσεις.

Στο ∆ήµο Αιγιάλειας ήταν εντυπωσιακή η παρουσία υφυπουργού και βουλευτών της Ν.∆. στις συγκεντρώσεις του κ. Γούτου, την ίδια στιγµή που ο υποψήφιος ∆ήµαρχος δήλωνε ότι δεν κατέχει το “χρίσµα” και ότι πορεύεται ανεξάρτητος. Και αναρωτιέται κανείς; Γιατί τόσο επιµονή για το ∆ήµο Αιγιάλειας; Γιατί δεν εστίασαν π.χ. στο ∆ήµο Πατρέων για την εκλογή ∆ηµάρχου από τα “σπλάχνα” της Νέας ∆ηµοκρατίας και χάθηκε άλλος ένας µεγάλος ∆ήµος για άλλη µια φορά; Οι ευθύνες σίγουρα ήδη αναζητούνται και οι τοπικές οργανώσεις καλούνται σε απολογισµό…

Βιογραφικό σημείωμα Δημήτρη Καλογερόπουλου

Ο ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος του Κωνσταντίνου είναι  απόφοιτος της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών (Τµήµα ∆ηµοσίου ∆ικαίου και Πολιτικών Επιστηµών). 

Έχει διατελέσει:

– ∆ιευθυντής της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Επιθεώρησης ∆υτικής Ελλάδος

– Γενικός Γραµµατέας και Αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας των Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος

– Αντιπρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου Τοπικής Ένωσης ∆ήµων, Νοµού Αχαΐας

– Μέλος της Επιτροπής θεσµών και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης ∆ήµων Ελλάδος

– Μέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Κεντρικής Ένωσης ∆ήµων Ελλάδος

– ∆ήµαρχος Συµπολιτείας. Ο µοναδικός Καποδιστριακός ∆ήµαρχος στο ∆ήµο Συµπολιτείας. Την τρίτη τετραετία εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή πετυχαίνοντας ποσοστό 72% σε επιβράβευση του έργου του

Σήµερα: Είναι ∆ήµαρχος Αιγιαλείας

– Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ ΚΕ∆Ε Ελλάδος

– Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Ε.∆.Ε.Υ.Α.Α Ελλάδος

– Πρόεδρος ∆ηµοτικών Επιτροπών και ∆ιαγωνισµών του ∆ήµου Αιγιαλείας

– Πρόεδρος της ∆ΕΥΑ Αιγιαλείας

– Πρόεδροςτου ∆.Σ. Γατείου Κληροδοτήµατος Αίγιο Αχαϊας

– Πρόεδρος του “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΟΥ-ΠΕΡΠΕΙΟΥ” Ιδρύµατος Αίγιο Αχαϊας

– Αντιπρόεδρος του Συνδέσµου Προστασίαςκαι Ορθολογικής Ανάπτυξης 

   Κορινθιακού Κόλπου “Ο ΑΡΙΩΝ”

– Γενικός Γραµµατέας του ∆ικτύου Πόλεων “ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ”

– Μέλοςτου ∆.Σ. Σ.Υ∆.Ι.Σ.Α Αχαΐας

– Μέλος της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/06

– Μέλος του ∆.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης ∆ήµων ∆υτικής Ελλάδος

– Μέλος του ∆.Σ. Ιδρύµατος Υποτροφιών “ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ”

– Μέλος του ∆.Σ “ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.”

– Μέλος της Επιτροπής “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”

     Είναι παντρεµένος και έχει δυο παιδιά.

 

ΦΡΟΣΩ και ΜΑΡΙΑ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” (19/10/2023)