Δήλωση Φώτη Ηλιόπουλου με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Πατριωτικού Κινήματος «ΝΙΚΗ», Φώτης Ηλιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Σήμερα, η καρδιά κάθε Έλληνα πάλλεται με βαριά συγκίνηση και πατριωτική υπερηφάνεια. Η 29η Μαΐου 1453, η ημέρα που η Κωνσταντινούπολη έπεσε, δεν αποτελεί απλώς μια σελίδα της ιστορίας μας, αλλά ένα αιώνιο σύμβολο της αντοχής και της ακατάλυτης ψυχής του ελληνισμού. Εκεί  θα ακμάζει πάντα η «Ανθούσα», η «Ρωμανία» η «Βασιλίς των Πόλεων».

 

Ηρωικές μορφές σφράγισαν με τη θυσία τους την αιωνιότητά της.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, με το ακατάβλητο πνεύμα του, στάθηκε στο πλευρό των υπερασπιστών της πόλης, αρνούμενος να εγκαταλείψει το λαό του. Με την απόφασή του να πολεμήσει μέχρις εσχάτων, ενσάρκωσε την αρετή της αυτοθυσίας, αποδεικνύοντας τι σημαίνει αληθινός ηγέτης, πώς είναι, τι αποφάσεις παίρνει.

Ιστορίες ανδρείας και αυτοθυσίας ξεπηδούν από κάθε γωνιά της πόλης εκείνες τις τελευταίες μαύρες, ατελείωτες ώρες. Οι στρατιώτες και οι πολίτες, με καρδιά και ψυχή, υπερασπίστηκαν την Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο για τα θαυμάσια της ιστορίας της από της ιδρύσεώς της  αλλά για τα ιερά και τα όσια του περήφανου Λαού της. Για να διαφυλαχθεί η Πόλη και  ο πολιτισμός της που είχε φωτίσει τον κόσμο.

«Ας προσευχηθούμε και ας πολεμήσουμε σαν αληθινοί Χριστιανοί και Έλληνες. Αν είναι θέλημα Θεού να πέσουμε, θα πέσουμε ένδοξα». Από εκείνα τα τελευταία του ένδοξου αυτοκράτορα μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης κύλησαν ποταμοί αίματος και απόκοσμες μελωδίες από τις κλαγγές των όπλων ακούστηκαν σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής δοκιμασιών και αγώνων για τον ελληνισμό. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, η φλόγα της ελληνικής ψυχής δεν έσβησε. Αναζωπυρώθηκε και έλαμψε ακόμη πιο φωτεινά μέσα από την πίστη, την παράδοση και την αδιάκοπη προσπάθεια για ελευθερία και δικαιοσύνη.

«Ο Θεός είναι μαζί μας. Πολεμήστε μέχρις εσχάτων για την πίστη και την πατρίδα» είπε ο Κωνσταντίνος. Έτσι έκαναν όλοι. Έτσι έμαθε να στέκεται ο ελληνισμός.

Σήμερα, σε μια εποχή που  γίνεται προσπάθεια  να αναθεωρηθεί και να παραχαρακτεί η Ιστορία, η μνήμη της Άλωσης μας καλεί να σταθούμε όρθιοι και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Η Ελλάδα μας πρέπει να παραμείνει φάρος ελπίδας και πολιτισμού, συνεχίζοντας τον αγώνα για την αλήθεια και την ελευθερία.

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε τη στρέβλωση των αξιών μας και να ανεχθούμε την παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος «Νίκη», δεσμεύομαι να υπερασπιστώ τις αρχές της πίστης, της πατρίδας και της οικογένειας, και να εργαστώ για μια Ευρώπη που θα σέβεται και θα προστατεύει την ιστορία και τις παραδόσεις των λαών της.

Με την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης οδηγό, θα εργαστούμε για ένα μέλλον αντάξιο των προγόνων μας, χτίζοντας μια Ελλάδα που σέβεται την ιστορία της και προασπίζεται τις αξίες της. Ας αντλήσουμε δύναμη από το παρελθόν για να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές. Δεν θα μας συγχωρήσουν αν φανούμε ριψάσπιδες.

«Στον εισβολέα απάντησε  ο γενναίος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος: «το να παραδώσω την πόλη δεν είναι δικαίωμά μου, ούτε δικαίωμα κάποιου άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι αποφασίσαμε να πεθάνουμε αυτοβούλως και δεν θα λυπηθούμε τις ζωές μας».

Αυτό το πνεύμα της εμπιστοσύνης στον Θεό, της αυτοθυσίας και της  άδολης φιλοπατρίας είναι πάντα επίκαιρο και ουσιαστικό και χαρακτηρίζει την φιλοσοφία της ΝΙΚΗΣ.