Γιώργος Τζεραβίνης: Αφιέρωμα στην 13χρονη ηρωίδα Λέσλι από την Κολομβία

Ως Ηρωΐδα δοξάζεται στην Κολοµβία η 13χρονη Λέσλι, ένα από τα τέσσερα παιδιά που επέζησαν 40 ηµέρες στη ζούγκλα του Αµαζονίου ύστερα από το αεροπορικό δυστύχηµα, καθώς όλο αυτό το διάστηµα φρόντιζε τα µικρότερα αδέλφια της: Σολεΐνι (9 ετών), Τιέν Νοριέλ (4 ετών) και Κριστίν (1 έτους). Ταξίδευσαν µε αεροσκάφος την 1η Μαΐου 2023 όταν αυτό συνετρίβη. Το δυστύχηµα σκότωσε τον πιλότο, τη µητέρα των παιδιών και έναν ιθαγενή ηγέτη. Η Λέσλι έδινε στα αδέλφια της αλεύρι που το βρήκε στα συντρίµµια του αεροπλάνου, σπόρια και φρούτα. Κατάφεραν να επιζήσουν τα τρία αδέλφια της µικρής Λέσλι µε τη φροντίδα της και τη γνώση της για τη ζούγκλα. Έκανε πράξη το ακατόρθωτο για 40 ηµέρες. Παρά το θάνατο της µητέρας της και την οδύνη, δεν το έβαλε κάτω. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, το συναίσθηµα της ευθύνης για την επιβίωση των αδελφών της, ως άλλη µητέρα µε µητρική και αδελφική αγάπη, σήκωσε το βαρύ φορτίο που οδηγεί στο καθήκον, στο χρέος, ενεργοποιώντας τις σωµατικές και πνευµατικές δυνάµεις για την πραγµατοποίηση της σωτηρίας της ίδιας και των αδελφών της. Ήταν οπλισµένη µε δύναµη και ελπίδα που οδηγούσαν τα βήµατά της µέσα στη ζούγκλα. ∆εν κάµφηκε, δε δείλιασε, αλλά βάδισε προς τη νίκη, γεµάτη πίστη, θάρρος και αποφασιστικότητα να συνεχίσει τον αγώνα για τη ζωή.

Περπατούσε µε τα αδέλφια της έχοντας αγκαλιά τη µικρή Κριστίν µέσα στη ζούγκλα. Η φύση δεν είναι εχθρός του ανθρώπου. Η φύση είναι ακούσια µητέρα αυτού. Ο άνθρωπος είναι τέκνο της φύσης και δεν είναι ο κρόνος που τρώει τα παιδιά του. Η φύση είναι η τροφός µας, το απέδειξε στην περίπτωση των τεσσάρων παιδιών.

Είναι δύσκολο για έναν κοινό θνητό να φανταστει πως ήταν δυνατόν να κατορθώσει ένα 13χρονο κορίτσι, ό,τι κατόρθωσε η Λέσλι. Αυτή καθαυτή η σωµατική και ψυχολογική προσπάθεια που συνεχίστηκε επί 40 ηµέρες στη ζούγκλα είναι απίστευτη. ‘Ενας σωµατικός και ψυχικός άθλος. Ένας πλούτος της αιώνιας επινοητικότητας που έδωσε σε µας τους ανθρώπους µια νέα αντίληψη για τη δύναµη της θέλησης.

Το δράµα της µικρής Λέσλι, µας προσφέρει τη δυνατότητα να δούµε τη ζωή από ένα διαφορετικό πρίσµα, που µας προβληµατίζει και µας βοηθά να αποκτήσουµε συνείδηση της αξίας της ζωής.

∆εν γνωρίζω τη Λέσλι που φρόντισε και προστάτευσε τα αδέλφια της. Όµως για εµένα είναι µια ηρωίδα της σύγχρονης εποχής µας και εύχοµαι µ’ όλη µου την καρδιά σ’ αυτή και τα αδέλφια της, να έχει δύναµη ν’ αφήσει πίσω της την καταστροφή και να συνεχίσει τον αγώνα, µε το χαµόγελο στα χείλη και την ελπίδα πως το αύριο θα ξηµερώσει χαρούµενο, φωτεινό και ελπιδοφόρο, γιατί το αξίζει!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΕΡΑΒΙΝΗΣ