Γιώργος Μπέσκος: «Το επιχειρούμενο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς καταστροφικό για τις ελληνικές οικογένειες»

Συνέντευξη Τύπου έδωσε  στα γραφεία του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αιγιάλειας το ∆.Σ. του συλλόγου µε αφορµή το προς κατάθεση στη βουλή νοµοσχέδιο για τους πλειστηριασµούς και γενικά τα αστικά δικαστήρια.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Μπέσκος µεταξύ άλλων τόνισε:

– «Το επιχειρούµενο νοµοσχέδιο είναι ένα νοµοσχέδιο ενάντια στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στον νοµικό κόσµο. Οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι το χειρότερο νοµοσχέδιο πολιτικής δικονοµίας που έγινε ποτέ. ∆ίνει το δικαίωµα στις τράπεζες µε διαδικασίες εξπρές να γίνονται πλειστηριασµοί στο 1/3 της αξίας του ακινήτου. ∆ηλαδή, ένα ακίνητο µε αντικειµενική αξία 60.000€ και εµπορική αξία 100.000€ θα βγει σε πλειστηριασµό στις 20.000€. Επίσης, απαγορεύει τα ένδικα µέσα για την αναστολή των πλειστηριασµών. Οι απαιτήσεις του δηµοσίου και των εργαζοµένων είχαν προτεραιότητα έναντι των τραπεζών. Τώρα είναι πρώτα οι τράπεζες µετά το δηµόσιο και τέλος οι πολίτες. ∆εν είναι τυχαίο ότι στην προπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται το νοµοσχέδιο τα δύο από τα τρία µέλη είναι νοµικοί σύµβουλοι τραπεζών.

Από  1/1/2015 που απελευθερώνονται και οι πλειστηριασµοί της πρώτης κατοικίας, περιουσίες και κόποι µιας ζωής θα βγουν στο σφυρί για ένα κοµµάτι ψωµί. Επίσης, δεν προστατεύονται και όσοι έχουν µισθώσει ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασµό. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί χρόνια, σε µια µέρα θα αναγκαστούν να κλείσουν, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για ιδιοκτήτες και εργαζόµενους. Είναι ένα καταστροφικό νοµοσχέδιο.

Καταργούν την εξέταση στο ακροατήριο µαρτύρων µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει από τον δικαστή η άµεση επαφή µε τους µάρτυρες και να µην είναι εφικτή ουσιαστικά µια δίκαιη δίκη. Όποιος έχει τα χρήµατα θα υποβάλλει πολλές ένορκες βεβαιώσεις και θα έχει πιο καλή παρουσίαση στοιχείων από έναν άλλο που θα έχει µόνο µία ή δύο βεβαιώσεις. Η αύξηση των παραβόλων είναι τέτοια που είναι δυσβάσταχτα από τους πολίτες µε αποτέλεσµα το αγαθό της δικαιοσύνης να είναι πλέον ανύπαρκτο και ανέφικτο για τους πολίτες.

Όλος ο δικαστικός κόσµος είναι αντίθετος. Η νοµοπαρασκευαστική επιτροπή είναι ανυποχώρητη και τονίζει πως όλα αυτά είναι προαπαιτούµενα από την τρόικα. Είναι πλέον ξεκάθαρο το τι συµβαίνει. Για εµάς είναι αδιανόητο ένα τέτοιο νοµοσχέδιο να το ψηφίσουν Έλληνες βουλευτές. Είναι αδιανόητο να βάλουν το συµφέρον των τραπεζών πάνω από το συµφέρον του δηµοσίου και των πολιτών. Αν ο Υπουργός δικαιοσύνης δεν µπορεί να ανταποκριθεί στο καθήκον του το να προασπίζει δηλαδή το συµφέρον του δηµοσίου, των πολιτών και τη δικαιοσύνη, οφείλει να παραιτηθεί. Το «όλα για τις τράπεζες» δεν πρέπει να περάσει. Εµείς, ο νοµικός κόσµος δεν είµαστε έξω από τη λαίλαπα που τρώει τη χώρα. Τόσο η επιβολή ΦΠΑ, τα αυξηµένα παράβολα, η υψηλή φορολογία, οι αυξήσεις των εισφορών στο ταµείο Νοµικών µάς έχουν πλήξει πολύ σοβαρά και υπάρχουν συνάδελφοι που δυσκολεύονται να βγάλουν «τα προς το ζην». Είµαστε όµως όλοι ενωµένοι στις κινητοποιήσεις του κλάδου και καλούµε να µας στηρίξει και ο κόσµος.”