Γιατί οι βρετανικές εκλογές γίνονται πάντα Πέμπτη;

Σήμερα οι Βρετανοί πολίτες βρίσκονται στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν το ηγετικό σχήμα της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Και μπορεί το 2011 να θεσπίστηκε ένας νόμος (Fixed-term Parliaments Act 2011) που να προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου κάθε πέντε χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα, η ίδια μέρα τηρούταν ως παράδοση ήδη για 70 χρόνια!

Σύμφωνα με το BBC, δεν υπήρχε (ως το 2011) κανένας νόμος ή πρόβλεψη ώστε να διεξάγονται οι εκλογές την Πέμπτη- συνέβη απλώς το 1931 και έκτοτε συνέχιζαν εθιμοτυπικά να διοργανώνονται για την ίδια μέρα.

Γιατί όμως η Πέμπτη θεωρήθηκε ιδανική επιλογή, σε τέτοιο βαθμό που να αποτελέσει παράδοση; Μια δημοφιλής εκδοχή υποστηρίζει ότι η Παρασκευή ήταν παραδοσιακά η ημέρα πληρωμής και ο κόσμος έβγαινε από νωρίς στις pub- με εντελώς ακατάλληλη ψυχολογία για εκλογές. Αντίστοιχα, η Κυριακή θεωρήθηκε κακή επιλογή, καθώς οι ιερείς μπορεί να επηρέαζαν τους ψηφοφόρους με τα κηρύγματά τους στην εκκλησία.

Αντίθετα, η Πέμπτη ήταν γνωστή ως η μέρα της ανοιχτής αγοράς, και μεγάλο μέρος του κόσμου κατέβαινε στην πόλη για δουλειές, οπότε ήταν ιδιαίτερα βολικό το να ψηφίσουν εκείνη την ημέρα.

Εκτός από τη φετινή εξαίρεση (όπου οι εκλογές διεξάγονται τον Ιούνιο αντί για το Μάϊο) στα ’70s η ημέρα είχε αλλάξει σε Τετάρτη, γιατί για την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί το Παγκόσμιο Κύπελλο!