Γιατί Ερχονται Επενδύσεις 1,5 Δισ. στο Ρεύμα από Φυσικό Αέριο

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογούνται μετά και την έκδοση μίας ακόμη άδειας παραγωγής αυτής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή εργοστασίου με φυσικό αέριο ισχύος 660 MW.

Έχει προηγηθεί η κίνηση της «Μυτιληναίος» με τον πρόεδρο της Ευάγγελο Μυτιληναίο να κάνει γνωστό την περασμένη Δευτέρα ότι η νέα μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα κατασκευαστεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα έχει ισχύ 800 MW, έναντι 665 MW, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει περί το Φθινόπωρο.

Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης ανακοίνωσε πως ο όμιλος πήρε την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ για τη μονάδα φυσικού αερίου ύψους επίσης 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατασκευαστεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Ο χώρος επιλέχθηκε προκειμένου να είναι αφενός πιο απλοποιημένες οι αδειοδοτικές διαδικασίες κατασκευής και χωροθέτησης και αφετέρου ώστε να είναι πλησίον στα δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου και στα σύνορα με τα Βαλκάνια.

Άλλες τρεις εταιρίες έχουν μπει στη διαδικασία κατασκευής μονάδων παραγωγής ρεύματος. Πρόκειται για τον όμιλο Κοπελούζου που έχει εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής 662 MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, η οποία σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια θα διασυνδεθεί με το FSRU (πλωτός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου). Επίσης και η ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη έλαβε άδεια από τη ΡΑΕ για την κατασκευή εργοστασίου 660 MW ύψους 370 εκ. ευρώ με καύσιμο το φυσικό αέριο στην περιοχή της Λάρισας.

Πρόσφατα αίτηση για άδεια παραγωγής κατέθεσε και η Elpedison ετοιμάζοντας επένδυση νέας μονάδας ισχύος 826 MW στην περιοχή των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται συνολικά για επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και ιδίως για τις εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Μυτιληναίος» και Elpedison είχαν προηγηθεί άλλες τόσες πριν από περίπου μία δεκαπενταετία, όταν σταδιακά από το 2004 ξεκίνησαν να χτίζουν τις πρώτες ιδιωτικές μονάδες ρεύματος στην ελληνική αγορά. Συνολικά και οι τρεις όμιλοι έχουν ήδη εγκατεστημένη θερμική ισχύς 2.100 MW.

Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο θα χωρέσουν οι νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 3.500 MW με δεδομένη επιπλέον την πρωτοκαθεδρία της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ο πρόεδρος της «Μυτιληναίος» την περασμένη Δευτέρα μιλώντας για τα επενδυτικά πλάνα της νέας μονάδας τόνισε με νόημα πως «το εργοστάσιο θα βλέπει την περιφερειακή αγορά». Αντίστοιχη επισήμανση κάνουν και στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα οποία δείχνουν επίσης την περιοχή των Βαλκανίων εξηγώντας πως έπονται τα επόμενα δύο με τρία χρόνια οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας αλλά και η ενίσχυση των διασυνδέσεων με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς. Επομένως όπως σημειώνουν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα και τη γειτονιά μας ως ενιαία αγορά.

Το target model που προσπαθεί να εφαρμόσει και η χώρα μας με σημαντική καθυστέρηση οδηγεί στη διασύνδεση των αγορών και τη δημιουργία των προϋποθέσεων περιφερειακού χρηματιστηρίου ενέργειας.

Πέραν, αυτού του στόχου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λένε στελέχη της εταιρίας, αποσκοπεί με την κατασκευή της νέας μονάδας στην Κομοτηνή να κάνει διμερές συμβόλαιο με τη θυγατρική της στην προμήθεια ρεύματος ΗΡΩΝ, έτσι ώστε να είναι εξασφαλισμένη η παραγωγή της.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς παραδέχονται το γεγονός πως τα καινούργια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε σταδιακή απόσυρση ακόμη και μονάδων που ανήκουν στα ίδια χαρτοφυλάκια των εταιρειών. Κι αυτό καθώς οι νέες μονάδες, οι οποίες χρονικά υπολογίζεται να μπουν σε λειτουργία από το 2021 – 2022 και έπειτα, είναι καλύτερης απόδοσης.

Σε σχέση με το μεγάλο αντίπαλο, τη ΔΕH, πηγές των ανεξάρτητων παραγωγών μιλούν για μία διαφορετική εταιρεία με χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής σημαντικά αποψιλωμένο σε σχέση με το υφιστάμενο. Λιγνιτικές μονάδες, όπως πρωτίστως το Αμύνταιο, η Καρδιά ή μονάδες φυσικού αερίου σαν αυτή της Κομοτηνής θα σβήσουν. Τα υψηλά δικαιώματα CO2 του άνθρακα και η παλαιότητα των μονάδων θα καταστήσουν μέρος του παραγωγικού δυναμικού της δημόσιας εταιρίας οικονομικά ασύμφορο.

Μοιραία, λοιπόν, η δυναμική του καυσίμου του φυσικού αερίου, η απανθρακοποίηση και η μαζική διείσδυση ΑΠΕ αναδιατάσσει το σκηνικό του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Και όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς «η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ σε δύο με τρία χρόνια θα αποτελεί παρελθόν».

(euro2day.gr)