Βρετανία: Δύο νεκροί και πρωτοφανείς πλημμύρες από την καταιγίδα Μπαμπέτ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή καταιγίδα Μπαμπέτ που, αφού έπληξε τη Σκωτίαπροξενώντας σοβαρές πλημμύρες, κατευθύνεται τώρα προς τις σκανδιναβικές χώρες.

Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι σάρωσαν μια μεγάλη ζώνη, από τη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι τη βόρεια Βρετανία. Η Σκωτία παραμένει σε «κόκκινο συναγερμό» μέχρι αύριο Σάββατο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχές, ασυνήθιστης έντασης, θα συνεχιστούν.

Μια γυναίκα 57 ετών βρέθηκε νεκρή σε έναν ποταμό στην παράκτια περιοχή Άνγκους, μεταξύ Εδιμβούργου και Αμπερντίν. Ένας άνδρας 56 ετών σκοτώθηκε όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

 

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από χθες Πέμπτη, επειδή πλημμύρισαν πολλές κοινότητες, όπως το παραθαλάσσιο Μπρέτσιν όπου άνδρες της ακτοφυλακής πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να ζητήσουν από τους κατοίκους να φύγουν. «Τα φράγματα του Μπρέτσιν υποχώρησαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα και η στάθμη του ποταμού είναι κατά 4,4 μέτρα υψηλότερη από το συνηθισμένο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε το τοπικό δημοτικό συμβούλιο στην πλατφόρμα Χ. Σε ορισμένες γειτονιές οι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους, ανέφερε εξάλλου μια δημοτική σύμβουλος, η Τζιλ Σκοτ. Οι διασώστες «προσπαθούν να τους φτάσουν με βάρκες αλλά δεν μπορούν γιατί το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό», πρόσθεσε.

Πολλά σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά ενώ προβλήματα καταγράφονται σε δρόμους και σε σιδηροδρομικές γραμμές. Περίπου 20.000 κατοικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο οι περισσότερες βλάβες έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Στην Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που έπληξε η Μπαμπέτ την Τετάρτη, εκατοντάδες κατοικίες πλημμύρισαν στο Κορκ και οι τοπικές αρχές λένε ότι δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Στην πόλη Μίντλετον αναπτύχθηκε στρατός για να εκκενώσει τα σπίτια και ένα νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ