Βραβείο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το ολοκληρωμένο σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου η 6η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment και των Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έλαβε το 2ο βραβείο Περιβάλλοντος στην κατηγορία των ΟΤΑ και ήταν η μοναδική Περιφέρεια που διακρίθηκε, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, για το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας».
Σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υποδέχθηκε στο γραφείο του τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΔΕ προκειμένου να τους συγχαρεί για την σημαντική τους επιτυχία.
«Είναι ιδιαίτερη η τιμή για εμάς, για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μια μεγάλη προσπάθεια που έγινε πράξη και πλέον αναγνωρίζεται για τη συμβολή στην περιβαλλοντική ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά όλους σας και στο πρόσωπό σας όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσής μας, τα στελέχη των τμημάτων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας. Αποτελούν παράδειγμα για όλους μας καθώς εργάστηκαν ακούραστα ώστε να υλοποιήσουν αυτό το έργο. Επίσης, να ευχαριστήσω για τη στήριξη που παρείχε σε όλους ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Υφαντής και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Δημήτρης Καραβίδας».
Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ παρέστησαν ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Από την Περιφέρεια στην εκδήλωση εκτός του Αντιπεριφερειάρχη βρέθηκαν στελέχη και διευθυντές της Υπηρεσίες.
Να υπενθυμίσουμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει λάβει ένα ακόμη βραβείο για το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας», από τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο στη Ρόδο και επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Τι είναι το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας»
Το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» είναι μια βάση γεωχωρικής πληροφορίας όπου σκοπό έχει την δυνατότητα παρουσίασης, διάχυσης των αποτελεσμάτων από τους συστηματικούς ελέγχους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΔΕ στους πολίτες και φορείς δια μέσω της ιστοσελίδας της ΠΔΕ.
Οι συστηματικοί έλεγχοι της ΠΔΕ έχουν ξεκινήσει το 2013 αρχικά σε όλους τους ΒΙΟΚΑ και έχουν ήδη επεκταθεί στη διερευνητική παρακολούθηση ποιοτικής κατάστασης στα υπόγεια υδατικά συστήματα και στα επιφανειακά υδάτινα σώματα στις περιοχές υφιστάμενων ΧΥΤΑ της Π.Δ.Ε., στον έλεγχο τήρησης των ορίων διάθεσης σε επιλεγμένα Υδατικά Συστήματα από παρακείμενες μεταποιητικές και βιομηχανικές μονάδες και στη συμπληρωματική εποπτική παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων.
Επίσης στο Γεωχωρικό Σχέδιο παρουσιάζεται η παρακολούθηση της ποιοτικής κατάστασης του αέρα σε αστικά κέντρα της ΠΔΕ (αρχικά στη πόλη της Πάτρας και στη ΒΙΠΕ) και οι θέσεις έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις), οι αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τα ελαιοτριβεία ΠΔΕ.
Το «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» είναι σε πιλοτική φάση, δυναμικό και θα παρουσιαστεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2016.