Βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο

Η Κυριακή των Βαΐων, είναι μια σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Η έκρηξη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Ήταν περίπου 10:00 το πρωί όταν σημειώθηκε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία Χριστιανών Κοπτών στο Δέλτα του Νείλου. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, υπάρχουν ο νεότερος απολογισμός είναι τουλάχιστον 25 νεκροί και 70 τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Ένα video που ανέβηκε στο twitter φέρεται να δείχνει τη στιγμή που εκρήγνυται η βόμβα μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής αν είχε τοποθετηθεί μέσα στην εκκλησία εκρηκτικός μηχανισμός ή αν η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας.
Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός Άχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό «αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε». Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας μέσα σε εκκλησία στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.