Βγάλανε τα εσώψυχά τους στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας με αφορμή τα σκουπίδια

Τεσσερισήμισι ώρες διήρκησε η έκτακτη εξ αναβολής συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας που συγκλήθηκε σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, το μεσημέρι μετά από αίτημα 13 συμβούλων, με μοναδικό θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων για την αποκρουστική και επικίνδυνη εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος μας.

Μέσα σε έντονο κλίμα με ύβρεις, έντονους διαξιφισμούς διεξήχθη η συνεδρίαση, που απ’ ό,τι φάνηκε ήταν μια καλή ευκαιρία κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι (κυρίως αυτοί που δεν επανεξελέγησαν) μετεκλογικά να βγάλουν τα απωθημένα τους.

Η συζήτηση την περισσότερη ώρα επικεντρώθηκε στο ποιος έφταιξε, ποιος στήριζε ποιον και ποιον στηρίζει τώρα, ενώ αρκετή ώρα καταναλώθηκε στο ποιος ενημέρωσε ποιον για την έκτακτη αυτή συνεδρίαση. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι μέσα σε κλίμα έντασης και εκνευρισμού αποχώρησαν από την συνεδρίαση.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία λύση: “Να εφαρμοστεί το υφιστάμενο ΦΕΚ, αφού αποτελεί νόμο του Κράτους, και να δεχθούν οι ΧΥΤΑ που έχουν οριστεί τα απορρίμματά μας.  Επίσης πρότεινε το υπουργείο, εάν θέλει να δώσει κατ’ εξαίρεση τη λύση της μεταφοράς εκτός Περιφέρειας, αλλά σε επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το αρμόδιο υπουργείο δεν φάνηκε η διάθεση για κάτι τέτοιο”.

Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους όλοι μαζί να μεταβούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ακούσουν οι ίδιοι από χείλη υπεύθυνα τις τοποθετήσεις των αρμοδίων.

Ο κ. Παναγόπουλος επίσης τόνισε ότι ενόψει κοινοβουλευτικών εκλογών, “η επόμενη ημέρα από τις εκλογές του Ιουλίου φαντάζει μακριά για το Δήμο για οποιαδήποτε απόφαση. Είπε χαρακτηριστικά ότι “ο χρόνος τρέχει και ως δήμος μέχρι να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις η κατάσταση θα είναι τραγική για την Αιγιάλεια¨.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους βουλευτές του νομού λέγοντας χαρακτηριστικά: “Πού είναι οι βουλευτές; Εκδόθηκε ένα ΦΕΚ γιατί δεν το εφαρμόζουν;”

Για τις εργασίες στο ΧΥΤΑ Αιγείρας ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουλίου, με κάποιους δημοτικούς συμβούλους να αμφισβητούν τη δήλωσή του λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα. Επίσης κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανατολικής Αιγιάλειας επιβεβαίωσαν ότι όντως γίνονται εργασίες από την εταιρεία “Μεσόγειος” εδώ και δύο μήνες. Απόρησαν γιατί ότι “όλοι μιλούν για την Αιγείρα, ρωτώντας εάν γίνονται εργασίες, εάν έχει εκδοθεί ΑΕΠΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά: Ξεχάστε την Αιγείρα”!

Συνοψίζοντας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να δοθεί παράταση έως τις 2 Οκτωβρίου 2019 και να παραμείνει ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2. Να γίνει εφαρμογή του υφιστάμενου ΦΕΚ και να εκδοθεί νέο ΦΕΚ για μεταφορά 25.000 τόνων και όχι 12.000 τόνων  απορριμμάτων που ισχύει μέχρι τώρα.

3.  Να εφαρμοστεί η ανακύκλωση.

4. Να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες στους ΧΥΤΑ  απολαβής που δεν έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη σε αυτούς ποσότητα μεταφορά.

5. Kάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι πρότειναν να μπει ο Δήμαρχος ως πρώτος πολίτης μπροστάρης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο με δυναμική παρουσία να τον ακολουθήσουν. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στην άμεση κινητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να αποκτήσει ακόμα περισσότερη δυναμική η προβολή του προβλήματος στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ